用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 生在深水埗區甚選學校?
樓主: vivitsang
go

band 3 生在深水埗區甚選學校? [複製鏈接]

我都知band3生好難選擇,由其深水埗區.
要校風不差,因小兒是個內向生一名,我驚他比人蝦,所以真頭痛

你可以留意下中聖書院,是一Band3直資中學。校風唔錯。家長願意俾錢子女讀書,我猜都會緊張些。我識部份中聖學生,都ok有禮貌。最好親身去睇睇。

原帖由 vivitsang 於 10-5-13 16:40 發表

算 la!除左私校、Band-3 的校風間間都叉唔多,不如廠商會,來左新校長都幾愛學生。

有時d野都唔擔心得太多......其實唔架意成績,中聖真係唔錯選擇,我上年都有諗過真係派得太差會考慮...

唔嚴個名差d,諗諗旺角勞工子弟,佢地已band 3 來講,成績算幾好,會考合格%有六七成,校風ok...唔排除有攪事既!但真係間間都有dd..呀女讀個間出名校風好.但小不免有人攪事,依家開始要教小朋友自己保障自己....唔鐘意就要 say "no"......

原帖由 vivitsang 於 10-5-13 16:40 發表
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

扣門: 可研究下 青衣燕京中學
        黃大仙五華中學 ? BAND 2 OR 3?

依家伍華個新校長幾串下.....叩門唔易bor....
講明話成績好先收..........差個d唔好黎 我諗佢以為佢地好勁........我唔覺得佢好好......sorry....
我成日覺得教區學校既老師冇乜愛心,成績好就好.........唔好個d搵鬼理.........
大佬 精英班d人會考都係得十幾分(係十頭)....

原帖由 big-head 於 10-5-18 17:06 發表
伍華中學係男校, 廿幾年前係名校, 係新蒲崗區好出名,同可立中學齊名,不過已經係廿幾年前的事,多得一位姓羅的校長,係入面做左十幾年校長,令學校不斷向後發展,至今變成band 2尾或band 3學校.

伍華以往一向是理科強,文 ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

‹ 上一主題|下一主題