用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6)

Veronna 你只不過係暫時唔可以日日見到牛仔, 已經係比上不足比下有餘, 我每星期只可以見到臭豬3日咋........

原帖由 veronna 於 10-5-4 08:05 PM 發表

好想快D到六月尾呀, 到時就可以日日見到佢喇.
Tomorrow is better

原帖由 ytpeople1 於 10-5-4 15:08 發表
樂樂

請 睇 pm!(有兩個)

收到啦,復左你

我都覺得要多d了解囡囡想轉校既原因, 佢似乎唔係講笑...

原帖由 rfmc 於 10-5-4 05:02 PM 發表
多謝各位"歡迎"我 ^^

我阿女今年中1, 同樣問題多多, 日日新鮮.
我發現她剛開學好像好興奮, 交朋友讀書也OK. 但現在過左半學期, 她好像PIE晒, 成績唔在講, 連同學仔的電話都少好多. 剛同我講想轉校, 又喊 ...

唔好咁la...攪到我都

原帖由 Elona 於 10-5-4 22:43 發表
Veronna 你只不過係暫時唔可以日日見到牛仔, 已經係比上不足比下有餘, 我每星期只可以見到臭豬3日咋........
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 veronna 於 10-5-4 20:02 發表

唔係既話佢地會開啟""阿媽一講野, 耳朵自動關閉""功能.
熄咗
veronna,
係呀係呀, 就快激C 啦 , 好似阿媽一開口就唔啱咁 !

朝早叫阿女瞓醒順手熄抽濕機 & 熄房燈, 叫佢幾次記得熄, 佢'夫'衍我話熄咗, 有2 次我無意中入去發現原來未熄抽濕機 & 房燈 , 真係想殺咗佢 !

原帖由 veronna 於 10-5-4 19:57 發表

係我既家居保黎架. 我同個鐘點買勞保既時候, 保險公司SELL我買家居保, 一齊買會抵D. 咪買左囉, 兩個保險加埋108蚊一個月. 我都係記得早排自由果邊講過家居保原來好多野都包. 好深刻印象佢地話連打GOLF一捍入洞(傳 ...

veronna,
家居保包連遺失證件都 claim 到, 又估唔到喎.

唔好激氣, 身體要緊, 慢慢教啦....

原帖由 stitchfriends 於 10-5-4 11:30 PM 發表
熄咗
veronna,

朝早叫阿女瞓醒順手熄抽濕機 & 熄房燈, 叫佢幾次記得熄, 佢'夫'衍我話熄咗, 有2 次我無意中入去發現原來未熄抽濕機 & 房燈 , 真係想 ...

stitchfriends,

唔好勞氣啦…你唔可以勞氣加嘛!

我個女有時都係咁啦!
原帖由 stitchfriends 於 10-5-4 23:30 發表
熄咗
veronna,

朝早叫阿女瞓醒順手熄抽濕機 & 熄房燈, 叫佢幾次記得熄, 佢'夫'衍我話熄咗, 有2 次我無意中入去發現原來未熄抽濕機 & 房燈 , 真係想 ...

醒目開學勳章

原帖由 stitchfriends 於 10-5-4 23:30 發表
熄咗
veronna,

唔駛 , 係咁架喇. 唔淨只你果個. 我諗十個有八個都係咁冇手尾.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 stitchfriends 於 10-5-4 23:34 發表

veronna,
家居保包連遺失證件都 claim 到, 又估唔到喎.

係呀! 有好多野都包架, 我得閒都要拎返份單出黎睇清楚其實仲包左d咩

原帖由 veronna 於 10-5-4 20:15 發表

會唔會同同學仔哎左交呀?

係呀! 你果然有經驗.
其實原因以我地大人來講, 當然是很小的事情. 不過小朋友就唔係咁想囉.

我想知, 有甚麼方法可以鍛鍊到她的人際關係和EQ呢 ?

我啊女的"耳朵過濾啊媽聲音"功能開啟左好耐啦:;pppp:

Thanks welcome.  我家有兩個小朋友, 多兩年, 又要升中, 見家姐的情況, 我今年馬上同個細轉了一間一條龍的小學( 當然佢自身同原校都有D問題, 我系不會隨便轉校的), 只要成績不是在谷底, 直升無問題!

原帖由 ytpeople1 於 10-5-4 14:57 發表
yeegi,

歡迎你入傾計啊!

你有幾多個仔女啊?......................

可惜二亞囡系17X左右,全級人數跟你差不多,  好嚇人.  佢小學成績都OK, 屬band1尾, band2頭.  我要求都唔高, 想都想唔到 1st term 成績會那麼谷底!

原帖由 樂樂 於 10-5-4 14:58 發表
yeegi
我細仔都係中一, 開學以來,每次考試測驗都有幾科唔合格,可能我要求唔高啦,我見佢唔係包尾都算啦,我最怕佢包尾唔冇心機咋,全級180人佢排120左右,
我e + 同佢講緊數叫佢補習,希望佢肯去補習啦. ...

再次多謝各位的支持, 我可能真是個煩人, 否則亞囡都唔會話我囉嗦, 盼各位包容.  願各位多多賜教我呢個"文塞"的媽媽.  祝各位母親節快樂 !

係咪大女啊?

小六屬band1尾,band2頭,升上中學差咁多?你個女間係咪band1中學啊?我個女小學成績同你呀女差唔多
,第一次考試都幾差,不過後來有進步。
原帖由 yeegi 於 10-5-5 10:52 發表
可惜二亞囡系17X左右,全級人數跟你差不多,  好嚇人.  佢小學成績都OK, 屬band1尾, band2頭.  我要求都唔高, 想都想唔到 1st term 成績會那麼谷底!

唔好咁客氣啦!大家度交流下…

個個仔女比呀媽話陣都唔鐘意架啦!我諗多數仔女都會嫌呀媽囉嗦卦?!
多謝!

我都祝各位靚媽母親節快樂,仔、女聽教聽話,學業猛進啦!
原帖由 yeegi 於 10-5-5 11:08 發表
再次多謝各位的支持, 我可能真是個煩人, 否則亞囡都唔會話我囉嗦, 盼各位包容.  願各位多多賜教我呢個"文塞"的媽媽.  祝各位母親節快樂 !

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 rfmc 於 10-5-5 10:09 發表

係呀! 你果然有經驗.
其實原因以我地大人來講, 當然是很小的事情. 不過小朋友就唔係咁想囉.

我想知, 有甚麼方法可以鍛鍊到她的人際關係和EQ呢 ?

我啊女的"耳朵過濾啊媽聲音"功能開啟左好耐啦:;pppp: ...

歡迎我嗎 ????

我女中一都提出要轉校,原因係:

1)學校好嚴,呢點的我認同.
(其實我女算係守規矩,不過小學都幾寬鬆,所以不習慣)

2)有同學對佢言語不友善,針對佢.

3)佢嘅好友讀了另一間學校(呢點係我估嘅)

佢話我係我鐘意呢間學校,唔係佢鐘意,
我好鬼嬲,我老公同佢講:
轉校都要成績好才會收,
你考到頭5名,我幫你轉,結果係....................

今年佢人際關係好了些,
應該係識得放下,
無可能全班同friend 咖!!!

EQ呀,有待改進......

原帖由 ZZdaphne 於 10-5-5 15:47 發表

歡迎我嗎

我女中一都提出要轉校,原因係:

1)學校好嚴,呢點的我認同.
(其實我女算係守規矩,不過小學都幾寬鬆,所以不習慣)

2)有同學對佢言語不友善,針對佢.

3)佢嘅好友讀了另一間學校( ...

我阿女學校就比較寬鬆(呢點她開學時同小學同學比較過, 而且仲話好慶幸 - -), 但係扭計原因同你#2 & #3 差不多.

我就同她講:
1. 世界上沒可能所有人想法一樣, 因為大家家庭背景成長過程都不1樣. 只希望大家能互相體諒遷就 (她GET到幾多就唔知啦 )
2. 你點包轉校後, 會找到D同你想法一樣的同學呢? 會不會新學校你更不適應?

你的方法都幾好, 又可刺激她溫書. 不過我個個就難講了, 她好鬼硬頸.

醒目開學勳章

[quote]原帖由 ZZdaphne 於 10-5-5 15:47 發表

歡迎我嗎 ????

我女中一都提出要轉校,原因係:[/quote]
當然歡迎啦

牛仔初初升中一既時候,我都擔心架。小學係一條龍,眼見其他同學一齊升上中學。佢都好掛住d舊同學。不過少年人好快又會同新同學熟稔。所以如果只係因為好友係唔同校就好快會適應

醒目開學勳章

原帖由 rfmc 於 10-5-5 16:21 發表

我阿女學校就比較寬鬆(呢點她開學時同小學同學比較過, 而且仲話好慶幸 - -), 但係扭計原因同你#2 & #3 差不多.

我就同她講:
1. 世界上沒可能所有人想法一樣, 因為大家家庭背景成長過程都不1樣. 只希望大家能互相 ...

佢地呢個年紀會好多爭執架,不過好多時今日哎完交過幾日又好返架啦!可以觀察下先囉,不過仲要留意下有冇欺凌事件。