用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請分享小三至小六同學多數看甚麼英文課外書? ...
樓主: Y2KChild
go

請分享小三至小六同學多數看甚麼英文課外書? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-29 13:16 發表
哈, 大人睇小朋友"愛情小說", 梗係覺得無料到啦

話時話, 我發現屋企欠一本關於地球既書, 有無心水? 中文or英文都得, 我想講下d火山呀, 板塊呀, 地下面d煤礦呀, 石呀果d

...

但呀女果d 乜野叛逆青春, 我有d 都覺得ok, 但就吾覺得寫法好law, 之後還覺得有d 意式似乎吾好, 無再比佢看...........

地球書, 我買果d 係中文咋wor
還要係簡體字
一本講火山, 一本講北極
wahaaaa 做左甘多年人, 依家先知北極同南極既分別.......

tiara club, 去圖書館好多............我之前都係買, 但呀女看得好快, 最後決定甘吾係辦法, 去library 借..............厚d, 深d 既先會買, 因為厚既會看得慢d + 深既, 預佢吾明白太深的道理, 中學時會拿出黎再看

醒目開學勳章

原帖由 Y2KChild 於 10-4-29 12:17 發表
Magic School Bus, Horrible Science, Horrible History, the secrets of Doon, Animorphs 對小三同學是否較淺,有沒有一些較深的英文小說系列可介紹,最好是適合由小三至小六之不同系列。

謝謝!

...

有無看過老鼠記者英文版呀?
我女小四時就有看, 依家吾再看lu.............

Junie B is a very naughty but no harm to let them read since it's quite funny. My daughter reads a lot Junie B but she still ok and told me Junie B was not very crazy. Just for fun !

However, for love story, I'll not let her read, I'm so scary a P2 girl starts to talk about love affair.

醒目開學勳章

原帖由 Y2KChild 於 10-4-29 14:49 發表
我孩子沒有話特別喜歡邊套書或作家,通常我比甚麽書他就看甚麽,但絕對不看女孩子、愛情、恐怖的書。

例如,他都幾喜歡看 Enid Blyton 寫的書。另外有兩套書都從幾喜歡: Guardians of GA'Hoole 及另一套由 National Geogr ...

甘不如你帶佢去library, 自己鍾意看邊本未借邊本law
借左, 看左如果真係鍾意看又想擁有既, 先買, 我有時都係甘做

醒目開學勳章

原帖由 pink-l 於 10-4-29 15:00 發表
Junie B is a very naughty but no harm to let them read since it's quite funny. My daughter reads a lot Junie B but she still ok and told me Junie B was not very crazy. Just for fun !

However, for lo ...

小二還可以control, 到左小四, 當身邊既同學大部份都看
還要係在學校既library 都借到呢類型既書既時侯, 你就control 吾到架啦

如果Animorphs都覺得淺, 咁老鼠記者咁多pictures, 更加唔岩樓主小朋友睇, 小一, 二就ok.

我都有興趣知邊類中文(系列)既書, 男仔會鍾意睇, 除了三國志, 西遊記兒童版等等....唔知邊套武俠小說(最好係少年版)較有趣味呢?

原帖由 CrabPincers 於 10-4-29 14:06 發表

有無看過老鼠記者英文版呀?
我女小四時就有看, 依家吾再看lu.............

My son doesn't like English books. Still, under pressure, he would read:

Franny Stein, Mad Scientist
Mighty Robot
Frindle
scholastic reader (based on movie)

醒目開學勳章

原帖由 overview 於 10-4-29 17:02 發表
如果Animorphs都覺得淺, 咁老鼠記者咁多pictures, 更加唔岩樓主小朋友睇, 小一, 二就ok.

我都有興趣知邊類中文(系列)既書, 男仔會鍾意睇, 除了三國志, 西遊記兒童版等等....唔知邊套武俠小說(最好係少年版)較有趣味 ...

我曾經借過金庸返屋企, 但呀女似乎無興趣, 吾知關吾關女仔事啦.........

金庸 - 我個只喜歡看神鵰俠女(我個仔話你地D英文書禁勁,他都要加句,小二看完)
史記故事
包公
七俠五義

原帖由 overview 於 10-4-29 17:02 發表

我都有興趣知邊類中文(系列)既書, 男仔會鍾意睇, 除了三國志, 西遊記兒童版等等....唔知邊套武俠小說(最好係少年版)較有趣味 ...

原帖由 ALAL 於 10-4-29 17:50 發表
金庸 - 我個只喜歡看神鵰俠女(我個仔話你地D英文書禁勁,他都要加句,小二看完)
史記故事
包公
七俠五義

這topic好精彩啊,我都想知勁既小學生究竟睇乜野中英文書,更想知道佢地上到中學會睇乜野書,高中呢?

You may find it at Page One or Library.

原帖由 Y2KChild 於 10-4-29 17:37 發表
請問甚麽是Animorphs?之前我打錯,應該沒有看過。

最好緊係文學巨著呢 ! 外國高中英文科都係比本莎士比亞巨著你讀, 考感受/理解.

原帖由 Fion_Chan 於 10-4-29 19:45 發表

這topic好精彩啊,我都想知勁既小學生究竟睇乜野中英文書,更想知道佢地上到中學會睇乜野書,高中呢?

好叻仔, 我都係中學先開始看神鵰俠女.

原帖由 ALAL 於 10-4-29 17:50 發表
史記故事
包公
七俠五義

簽名被屏蔽

原帖由 CrabPincers 於 10-4-29 09:55 發表

ChiChiPaPa

我入過去你比的網址看過, 似乎係愛情小說?

吾知點解我覺得英文的愛情小說比較悶
我同個女看過一本, the boy next door.........真係悶到我恰眼訓............

你介紹果幾本, ok 無? 悶吾悶? ...

我都唔知悶唔悶,因為我自己未睇過。

囡囡剛買了其中一本。因此我想請教讀過的人覺得好不好看。如果好睇,我想買多本自己睇。

我上網找過。Alexandra Potter 的小說是英美暢銷小說。就算在香港的 Page One,都係小說(fiction)暢銷榜(bestsellers)中的第三位。我初以為很多人都睇過,可以給些意見。

http://www.pageonegroup.com/1/bestsellers-hk.html#fiction
‹ 上一主題|下一主題