用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 5歲開始背唐詩三百首
樓主: juennov
go

5歲開始背唐詩三百首

同意, 小時當兒歌, 大時變墨水

原帖由 遊樂人 於 10-7-15 23:34 發表
背誦絶對有其價值,不要以為按常理就一定對。
重點是不要太過份背誦。
適當的背誦就是日後的墨水。
這除了個人經驗,還有看過不少文人的訪問,都有類似答案。
小朋友的記憶力強,長大了會日漸轉差,到時唔通話理解左先背咩? ...

呵呵,我家兩歲的小孩除了唐詩,還懂得唱黃梅調曲子~~~:loveliness:

簽名被屏蔽

原帖由 Whitepine 於 10-9-8 15:22 發表
in Mandarin or in Cantonese?

唐詩, 宋詞, 元曲, 當然用廣東話背更易上口啦!

我覺得用普通話念好d
有d用普通話先押韻

原帖由 torunpoland 於 10-10-8 01:43 發表

古音近廣東話,不近普通話,所以遠至西周的<詩經>,漢賦,唐詩,宋詞至元曲,用廣東話讀,更加押韻.

請介紹幾首容易上口的唐詩

謝謝

李白 – 下江陵
朝辭白帝彩雲間,千里江陵一日還。
兩岸猿聲啼不盡,輕舟已過萬重山。

賀知章 – 回鄉偶書
少小離家老大回,鄉音無改鬢毛衰。
兒童相見不相識,笑問客從何處來。

李商隱 – 登樂遊原
向晚意不適,驅車登古原
夕陽無限好,只是近黃昏。

王翰 – 州詞
葡萄美酒夜光杯,欲飲琵琶馬上催。
醉臥沙場君莫笑,古來征戰幾人回?

原帖由 torunpoland 於 10-10-8 01:43 發表

請問有無宋詞,元曲的cd

回答你的問題:
(1)普通話不是外來語
(2)這些詩詞,作於唐宋元明年代,當時的口音,更近香港人/廣州人的粵語,所以,用廣東話讀出來,更加押韻.
(3)我沒有說,用普通話讀不押韻.

回答你的問題:

(1)普通話不是外來語

(2)詩辭的創作年代,為漢唐宋元明,當時的讀音,比較近香港人/廣州人用的粵語,所以,用粵語讀這些詩辭,較普通話更加押韻.

(3)我沒有說,用普通話讀不押韻.

普通話是清朝時用的. 後來國民黨把它變成國語.

然後,毛主席把簡體字取代繁體字.

你好
我是路過的, 見到你的發表很有意思, 我有幾個問題想請教 (真心的, 不是challenge).  
閣下話: "詩經, 唐詩宋詞古音近廣東話,不近普通話,所以遠至西周的<詩經>,漢賦,唐詩,宋詞至元曲,用廣東話讀,更加押韻. "
廣 東是在南方的, 在周朝或在漢朝時的發展都比北方落後很多,  中原文化在周漢時仍在主流, 南方很多時仍是窮山惡水階段, 咁唔明南方的廣東方言點解仍可以在主流?  西周詩經西漢漢賦應是今陝西一帶, 為何反而用南方的廣東話會好些?  每個朝代的首都國土都不同, 唔明點解以廣東話會押韻些? 咁方言口音的因素呢? 特別是詩經, 啲文字結構用國語或廣東話都唔順...

回復 20# angelymama 的帖子

但我發覺唐詩都幾深,
比亞仔背咗幾首後就冇啦!
唔知有乜心得呢?

http://hk.news.yahoo.com/supplement/column/article.html?aid=id-1220

可參考陳雲這篇文章.

以下為重點:

(1) 中文的文言創作,語音以隋唐的中原音或北宋的中州音為本,輔以當時的方言鄉音,故此,繼承自明清北方官話的普通話,丟失了音韻,特別是入聲和合口音,頗不利於文學之傳承。

(2) 普通話讀舊詩詞不合音韻,已是常識。然而,由於古人詩文不分家,散文也講究音韻鏗鏘,故此用普通話學古文,一樣是不得要領。

簡單而言, 用粵語讀古文習古詩, 因更順口(包括押韻之因素), 故更易背.

小妹不才,見識鄙陋,只好引陳雲文章佐證;只是,自己背詩讀文,也覺粵語更順.

我仔未夠2歲(23個月)開始背,之前一個月背2首,其實我當時想test下佢d記性者,但點知佢2,3日就背到一首,不過我又冇要佢一星期背一首,我o個陣1個月教2首,佢而家27個月識8首(因為有人同我講唔應該咁細個就教佢唐c,所以我少左教佢),同埋我只識幾首(一早已經教晒),之後既都係我背左先教佢,咁我又懶冇背,所以到而家只識8首..試過有首我未背熟要去查書,佢教返我轉頭~haha~
原來咁多人都一早背,咁我都可以安心繼續教佢la~~其實佢真係當唱歌咁,得閒背幾首出黎,你讚下佢佢又happy,其實我覺得冇壞,得閒教埋佢意思,好似佢食剩飯我地會同佢講試過粒粒皆辛苦~
佢可以一口氣背晒出黎,唔會辛苦,因為我冇迫佢,試過係佢叫我教佢新詩添...其實同佢唱兒歌冇乜分別,覺得辛苦既應該係大人自己:

我仲教佢九因歌,不過只教左2既倍數,又係因為有人同我講唔好咁早教....