用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇鋼琴老師介紹 ???
go

有冇鋼琴老師介紹 ???

醒目開學勳章

我女個琴老師 , 教埋呢個月就唔教喇
因為佢要返台灣 (佢係台灣人) :(
話哂都跟咗 4 年 , 突然間好唔習慣
聽日上埋最後一堂 , 就要同佢講 bye bye
亞女畫咗張咭送比佢老師 , 答謝佢多年嚟既教導 ,
我就買咗份小禮物送比老師

佢老師都將手頭上既學生 , 轉比第二個老師 ,
不過我未見過新果個老師 , 唔知教得好唔好 :(
而佢老師就話都 ok , 唉.....唯有試下先 , 睇下夾唔夾 ,
萬一真係唔好 , 都唔知點算 :cry:

請問你地有冇教得好既老師介紹 ???

sorry, delete

醒目開學勳章

原帖由 do-re-me 於 10-4-27 12:38 發表

係呀 , 你又係呀 ???

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-27 11:49 發表
話哂都跟咗 4 年 , 突然間好唔習慣 ops:" />
亞女畫咗張咭送比佢老師 , 答謝佢多年嚟既教導 , ...

點解你個琴老師咁遲先話你知唔教嘅?
咁你想喺屋企附近揾琴老師或者要搭車都唔解意呢??

而家教我囡囡的鋼琴老師好好, 好有耐心, 好有方法教小朋友, 仲會係上堂時拍movie比我睇 (因為我要上班), 又會email比我講下阿囡的情況, 佢會用咩方法提升佢的技巧等等~ 佢本身係某大琴行教琴, 自己亦有上門教學生。

如有興趣可pm我~

醒目開學勳章

原帖由 chloemami618 於 10-4-27 13:47 發表

點解你個琴老師咁遲先話你知唔教嘅?
咁你想喺屋企附近揾琴老師或者要搭車都唔解意呢??

知道唔教已經係上個禮拜
如果搭車去 (唔太遠) 我都冇問題 ,
最緊要係教得好、仔細同有成績 !!!

原帖由 洛婷 於 10-4-27 11:49 發表
話哂都跟咗 4 年 , 突然間好唔習慣 ops:" />
亞女畫咗張咭送比佢老師 , 答謝佢多年嚟既教導 , ...

洛婷媽媽你好, send 唔倒pm比你, 唯有在這裡再回應你. 有緣在網上遇到你, 我是彭校長.
首先恭喜洛婷在校際獲獎, 我睇過youtube, 囡囡彈得很好啊! 音色很美!
想比多一個小小的意見(請唔好介意我的職業病...), 如果左手個chord放鬆多些會更好, 因為會搶右手.
其次係, 好複雜, 聽住......"右手melody第2拍(按住果半拍)上第2拍半前'食'多半下力落個琴鍵度push一下, 個tone就perfect!!! "<依D係香港權威鋼琴家蔡崇力教嫁, 天皇X世傑唔識嫁>
^0^  (唔好同洛婷講所有老師的不是)
最後, 如新老師教得唔好請話我知, 唔洗覺得唔好意思. THX

醒目開學勳章

原帖由 do-re-me 於 10-4-27 16:28 發表

洛婷媽媽你好, send 唔倒pm比你, 唯有在這裡再回應你. 有緣在網上遇到你, 我是彭校長.
首先恭喜洛婷在校際獲獎, 我睇過youtube, 囡囡彈得很好啊! 音色很美!
想比多一個小小的意見(請唔好介意我的職業病...), 如果 ...

係你呀 , 細界真係少呢  

我識你 , 不過你唔識我

你依家係咪冇教學生 ???

女女依家點 ??? 你女女好靚女 ,

今年唔見佢參加樂施會 ???

醒目開學勳章

原帖由 do-re-me 於 10-4-27 16:28 發表

想比多一個小小的意見(請唔好介意我的職業病...), 如果 ...

我更係唔介意你提點啦 , 有錢袋落袋喎

教育依便個 pm 好似壞壞地 , 如果唔方便係版面講 ,
可以去返親子王國自由講場果邊留 pm ,
果邊冇問題呀 :loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-27 15:36 發表

知道唔教已經係上個禮拜
如果搭車去 (唔太遠) 我都冇問題 ,
最緊要係教得好、仔細同有成績 !!!

我pm唔到比你呀 試咗三次都唔得

醒目開學勳章

洛婷
個pm冇問啦 請查信息

Hello!  I am looking for a piano teacher.  Please PM me info on your good teacher.  Is your teacher teaching in Kowloon or HK?  Her qualifications? Age? How much per lesson? And pls give me her name and contact number.  Thank you so much for your help!

原帖由 shirleyshek 於 2010-4-27 14:28 發表
而家教我囡囡的鋼琴老師好好, 好有耐心, 好有方法教小朋友, 仲會係上堂時拍movie比我睇 (因為我要上班), 又會email比我講下阿囡的情況, 佢會用咩方法提升佢的技巧等等~ 佢本身係某大琴行教琴, 自己亦有上門教學生。
...

Please PM me too la! a lot of thanks!

我都想找一位好既鋼琴老師比我仔仔,呀仔之前試過兩位老師,學得不是太好,現已停了幾個月了 如有可pm我有關資料!