用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗定聖嘉勒好?
go

玫瑰崗定聖嘉勒好? [複製鏈接]

我女唔定,較唔專心,係好動型,你地覺得玫瑰崗定聖嘉勒好?

聖嘉勒就有得直升,但學校係傳統型,女女束縛會緊好多。而玫瑰崗就較為活動教學,唔知會否arm 女女多d?
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

兩間車程差唔多,玫瑰崗會近少少(真係好少,只係相差10分8分鐘)。

I gave up SCPS and chose RHS finally.  My daughter has similar personality as yours.  Just afraid the strict education in early stage would jeopardise her creativity and critical thinking.

原帖由 judy_francisw 於 10-4-27 12:57 發表
I gave up SCPS and chose RHS finally.  My daughter has similar personality as yours.  Just afraid the strict education in early stage would jeopardise her creativity and critical thinking.

咁你覺得rhs 係真係好嗎?
sc 同rhs 各方面水準都係差唔多?
其實我見rhs都好似幾好,但就唔係好明點解一同人講親,d人就會耍手檸頭。

醒目開學勳章 王國長老

我相信係中學部唔得(應該係band three)
你唸下, 小學升中學, 一條龍就me埋眼直上(除非小學已經俾人踢出校), 直屬又好大機會, 聯繫都有一定機會, 如果間小學既中學部唔理想, 出去同人爭好中學又蝕底(某%已經留左俾直屬聯繫小學), 咁間小學咪少人揀lor

蘇浙有類似情況, 幼稚園同小學都得, 中學唔得, 但蘇浙小學操得勁, 學生至有好成績去同其他學生競爭
原帖由 foggyao 於 10-4-27 01:08 PM 發表
其實我見rhs都好似幾好,但就唔係好明點解一同人講親,d人就會耍手檸頭。

原帖由 foggyao 於 10-4-27 13:08 發表

What's the comments from others?  I am also struggling between RHS and "So Chit", same situation, So Chit seems quite traditional and RHS emphasis "learn through play", any suggestion?

PB同RHS都又收了我BB 讀K1 , 其實我覺得rhs都好似幾好 , 但同其中一個媽媽情況一樣 ,  但就唔係好明點解一同人講親,d人就會耍手檸頭。你上星期六有冇雜費及學貴尾數? 另我個人覺得So Chit 難入D , 我有朋友個囡係大B 及已讀過N1但都唔收.

PB同RHS都又收了我BB 讀K1 , 其實我覺得rhs都好似幾好 , 但同其中一個媽媽情況一樣 ,  但就唔係好明點解一同人講親,d人就會耍手檸頭。你上星期六有冇雜費及學貴尾數? 另我個人覺得So Chit 難入D , 我有朋友個囡係大B 及已讀過N1但都唔收.

原帖由 kimmywsl 於 10-4-27 18:25 發表
PB同RHS都又收了我BB 讀K1 , 其實我覺得rhs都好似幾好 , 但同其中一個媽媽情況一樣 ,  但就唔係好明點解一同人講親,d人就會耍手檸頭。你上星期六有冇雜費及學貴尾數? 另我個人覺得So Chit 難入D , 我有朋友個囡係大B  ...

如pb同rhs,我就會揀rhs,因佢地點都係英文為主。
pb都有小學,但係中文小學。而有樣野好肯定,pb d staff由上至下都一定係好有愛心(由我交form問野接觸到,望到d小朋友轉課室情形,到interview所見各方面表現來睇)。

rhs,d人都話老師都好好,但我始終未正式接觸過,就唔太清楚。

原帖由 foggyao 於 10-4-28 15:15 發表

如pb同rhs,我就會揀rhs,因佢地點都係英文為主。
pb都有小學,但係中文小學。而有樣野好肯定,pb d staff由上至下都一定係好有愛心(由我交form問野接觸到,望到d小朋友轉課室情形,到interview所見各方面表現來睇)。

rhs,d人 ...

RHS 老師都好好, my son likes his class teachers very much and love to go to school.  That's why I am struggling between RHS and KCS ("So Chit") for K1.  Any comments on KCS teachers?

報名時接觸過 RHS 有個陳老師係教全日班 , 佢超好人架 , 比我都feel 到d 老師都幾好 , 但唔知RHS 派位好唔好, 我個係囡囡 , 通常派去邊間小學 , 我心儀小學係瑪利曼 , 聖心 , 聖芳濟各.

原帖由 kimmywsl 於 10-4-28 20:53 發表
報名時接觸過 RHS 有個陳老師係教全日班 , 佢超好人架 , 比我都feel 到d 老師都幾好 , 但唔知RHS 派位好唔好, 我個係囡囡 , 通常派去邊間小學 , 我心儀小學係瑪利曼 , 聖心 , 聖芳濟各. ...

我係pb 幼稚園+小學出.. pb成績好既學生通常去paul sec.(佢地有一班for pb既學生, 可能因為pb eng較差)
有d去st francis(我係入st francis果批)
比較少人選瑪利曼, 但係要入既都入到.
咁多年來都係咁.. .
.
而我中學有一日攞pb幼稚園既畢業相番學校,發現有3x個中學同學都係讀pb幼稚園.. 雖然我年紀唔細.
但希望我既個人經驗可以幫到你!

原帖由 kimmywsl 於 10-4-27 18:25 發表
PB同RHS都又收了我BB 讀K1 , 其實我覺得rhs都好似幾好 , 但同其中一個媽媽情況一樣 ,  但就唔係好明點解一同人講親,d人就會耍手檸頭。你上星期六有冇雜費及學貴尾數? 另我個人覺得So Chit 難入D , 我有朋友個囡係大B  ...

Excuse me, what is PB ?

Precious Blood

我之前都係聖嘉勒 vs 玫瑰崗間考慮緊, 但最終決定聖嘉勒, 因為我親身上去玫瑰崗報名時, 發覺搭車去學校真係兜好,遠相比聖嘉勒就近好多!同埋聖嘉勒更加注重英文,老師對自己既教育水準非常有信心,都俾咗我好大信心!我有同事同朋友既小朋友係聖嘉勒畢業,都話學校好好,值得信任。
(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*
‹ 上一主題|下一主題