用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘施德福同黃埔威廉國際班比較
go

九龍塘施德福同黃埔威廉國際班比較 [複製鏈接]

各位,我知道兩間KG根本拉唔得埋講,兩間學校很難作比較,如果我地只系想女女先學好英文,想穩啲班主任系NET人做嘅學校,兩間的不同之處:
1.施德福:一外一中做班主任,小班教學,每日大概二個小時以上系英文教學半個小時多啲系中文堂,一周兩次PTH堂,同學仔多數系本港學生,英文都有PHONICS系用LETTENLAND教,不過我地擔因為得三個鍾,小朋友又學英又學中,仲有時學埋普通話,邊可能吸收咁多野,想佢講多啲英文?得二個鍾到,而且同學仔個個系中文人,講英文機會同時間好似相對太小,擔心會學得唔夠。
2.黃埔威廉國際班:返全日,無中文,不過每日都有二十分鍾普通話上,都有PHONICS學,系用JOLLY PHONICS.兩個都系外藉老師,同學仔都一半系外藉人,不過要注意“外藉”是指“印巴藉”多,老師都系(我唔MAKE SURE,但聽聞系),學校辦學歷史相對長啲,一直都系以英文辦學,不過名氣好似不及新辦學嘅“施德福”而且升學好明顯無施德福咁好,不過優勢系全天英語環境,試問7個多小時同2個多小時嘅英語環境比較,小朋友會系邊個環境下浸得快啲呢?我地想女女返全日多過半日,因為唔想佢有半日系屋企無所事事,又無小朋友同佢玩。但系學校裡長期同印巴藉啲小朋友同老師相處太多,我C6又好似唔系好想(唔系種族問題,系怕生活習性上小朋友跟多左會唔系咁好)
3.最後考慮到教學質量,我自己聽聞施德福教得唔錯,威廉就真系聽得好少,不過同學校主任傾過,佢地個課程都夠深度(我會考慮課程深少少的),不過個主任就話佢地啲小朋友就多數會考慮入讀國際學校,而我只會考慮本地學校!
唉!好煩呀,為左呢個問題我地已經考慮左好耐,不過都系林唔通,希望大家比啲意見!
另外,我女女仲有間國際學校在手,正正式式嘅國際學校,老師同同學都系NET多(英藉),不過就完全無中文,活動教學,無家課,相比施德福,好似又少左啲野。。。
真系唔知點CHOICE!?

0    0    0    0
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

我唔多清楚Standford, 但係William 我個女緊Local K1. 英文嘛嘛地(如果你有要求嘅話).... 你係唔係住黃埔架? 如果想英文好D有其他選擇吖... 如果国際班Deborah 好D, 少D印巴藉, 日本人多D乖D, 我個女以前Pre-nursery 讀Deborah. 唯一校舍太細.
学之園, Billingal class 都好好 NET teacher. 又有中文學.

你想你個女將來小學讀本地定International?

原帖由 Chewy 於 10-4-26 10:49 發表
我唔多清楚Standford, 但係William 我個女緊Local K1. 英文嘛嘛地(如果你有要求嘅話).... 你係唔係住黃埔架? 如果想英文好D有其他選擇吖... 如果国際班Deborah 好D, 少D印巴藉, 日本人多D乖D, 我個女以前Pre-nursery 讀De ...

我囡囡今年報左William同Deborah既N班,in William時都有1-2個人in,in 完即收,Deborah我地冇去in,竟然寄信來俾offer。

好多謝兩位意見!其實德寶我都認識過,不過好似都有唔少負面評價,所以先無考慮。威廉就好少家長提,所以先想了解多啲!而施德福個名就大少少,系九龍塘,因為姐妹學校約克而令到我(好多家長都系)怕怕地,唔知點CHOICE!
至於小學,我多數只考慮英文小學(私校或直資),中文唔系唔想學,不過又覺得同時學幾樣野,得三兩個小時真系唔夠,而家仲未做到決定呀!

回覆 2# Chewy 的文章

chewy請問,威廉中主流班系咪每日都有普通話(20分鐘)同英文(大概1小時)呀(聽個副校長講),同埋佢地系咪每日都會教PHONICS(JOLLY PHONICS)效果好唔好?家課既質和量如何?

venuscc
係!每日都有普通話(20分鐘)同英文(大概1小時)一班有三個老師, 其中一个係Net teacher, 跟足全日, 我個女嗰班有3-4 外籍同学都跟到課程..我覺得個女普通話幾好, 每日可以話我知学咗D咩!K1 唔会太多功課, 連吓線認吓定...我有同校長傾過..我同你一樣..只考慮英文小學(私校或直資),但佢話派位多數本區小學, 私校或直資...就靠你平時出去学嘢..攞獎...

我個囡囡之前插班讀咗一個月威X N1(全日班), 跟住我哋寧願俾多一個月學費都要立即退學~ 我唔敢講佢嘅程度 & 教學 ( 始終我囡囡只係返咗一個月), 但論學校其他細節, 我可以有以下少少分享 ~

我覺得學校安排上好混亂;  其次就係有好多小朋友返咗一個月都仍然係大喊唔肯入課室(真係唔知佢哋喺入面做過d 咩, 搞到d 小朋友咁唔想入去) , 有個家長同我講佢囡囡返咗兩個月都係咁, 一著上威X 套校服就話要除衫、扭計、大喊 (佢囡囡以前返其他學校playgroups 係冇呢種強烈情緒, 只係需要熱身頭兩堂就完全 okay )...

不過, 最令我下定決心要轉校嘅原因係 : 有一日放學, 我發現囡囡大脾上竟然有一條用過嘅、濕嘅尿片, 點解學校咁求其架 ??  

另一個原因係 : 當校車d 小朋友落車時, 門口附近d 老師就會大大聲、粗手粗腳推開入面洗緊手嘅小朋友, 叫佢哋立即返課室 !!

咁冇愛心嘅學校, 當然要走為上著 !!

嘩! 講到間学校咁衰啊! To be fair, I found William is quite organized school.. 'cos my girl used to study in other school before ..then I know what is the real defination of "Chaotic".

1st few weeks of school term, I am sure most of schools are chaotic. Especially kids can not leave their mom from the long holiday.  Parents also have the responsibility to comfort their kids. Of 'cos some kids like school or some kids dont'... you can't be too subjective by observed only few weeks of time.

I can't say william is the best school in the area. But it has their good and bad quality. I also plan to transfer my daughter to another kindergarten for K2. But 100% not the reason you mentioned above. All staffs are very kind and care about kids.

venuscc:

What I can suggest you here is... observe the school by yourself.. Morning or the time kids get off from the school.. Make your own judgement.

我留意妳好耐, 我唔明白妳點解咁盲目去幫住呢間學校... 但凡有其他媽咪比一d 比較負面dd 嘅意見時, 妳都會好緊張出嚟維護、反駁... 我想問, 其他人係咪只可以讚 ? 唔讚佢就唔可以出聲 ? 唔滿意嘅意見係咪唔可以講 ?

我冇亂作, 我亦冇誇張, 我上面比嘅意見句句屬實... 妳有妳嘅經歷, 有妳自己意見; 我亦有我親身體會, 我有我嘅睇法 ... 我唔係特登去攻擊呢間學校, 妳之前成日歌頌呢間學校, 我亦冇出嚟比意見... 而家, 我只不過將我嗰一個月嘅經歷講出嚟, 妳反應無需咁大喎 ~

而且我係親自接送返放學, 有好多事情我係親眼睇到 !! 妳囡囡讀得開心讀得好, 咪恭喜妳囉... 咁某d 家長小朋友讀得唔開心讀得唔好, 咪唔好彩亦會有不滿囉... 妳總不能要求所有家長同妳一樣睇法、一樣經歷啩 ? 要所有人100 % 認同妳 ??  ..

Thats why I suggest...

venuscc:

What I can suggest you here is... observe the school by yourself.. Morning or the time kids get off from the school.. Make your own judgement.

May I know why you want your daughter to change to another school? You said William is so good.

What is the bad quality side of Whampoa William? I am thinking to let my daughter to join William as we will move to Whampoa Garden soon. Any other good suggestion with education voucher? Thanks.

原帖由 Chewy 於 10-4-28 11:47 發表
嘩! 講到間学校咁衰啊! To be fair, I found William is quite organized school.. 'cos my girl used to study in other school before ..then I know what is the real defination of "Chaotic".

1st few weeks  ...

vansc: Please check your PM for answer.

Chewy: Can you pm me too??? I'm thinking about the kinder for my girl, too. Do you have any suggestions with education voucher??Thanks
‹ 上一主題|下一主題