用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘區- band 1 男生選校
go

官塘區- band 1 男生選校

各位,

官塘區- band 1 男生選校, 第三選擇選呂郭碧鳳還是蒙民偉較好?

有冇人知這兩間學校校風? 請各位媽咪幫忙給些意見!

原帖由 DesmondMa 於 10-4-25 21:34 發表
各位,

官塘區- band 1 男生選校, 第三選擇選呂郭碧鳳還是蒙民偉較好?

Compare HKCEE Results

2009 HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

14 points or more from best 6 subjects

Mong Man Wai

2.48

50.3%

Lui Kwok Pat Fong

2.00

46.1%

原帖由 DesmondMa 於 10-4-25 21:34 發表
各位,

Band 1 生可以搏d勁d先la!

小兒都係觀塘區band 1生,全港banding亦屬band 1中(學校告知的) 但學校話觀塘區band 1英中位少,所以要我們只可選一間band 1英中做乙部首志願,第二志願就已經要我地揀蒙民偉 。我真係揀吾落囉,咁辛苦同個仔一直hold住band 1成績,點解只可揀一間band 1 英中???就算搏都係我地家長自己既意願吖!講真若果要我揀蒙民偉做第二志願,就算抽中左..我和阿仔都話一定去第二間叩門,吾係話呢間學校吾好,但我地跟本都無諗過讀這間學校 。其實講到底學校都係想保住升中首三志願個百分比啫!!!!

原帖由 sasa88 於 10-4-26 09:56 發表
小兒都係觀塘區band 1生,全港banding亦屬band 1中(學校告知的) 但學校話觀塘區band 1英中位少,所以要我們只可選一間band 1英中做乙部首志願,第二志願就已經要我地揀蒙民偉 。我真係揀吾落囉,咁辛苦同個仔一直ho ...

我仔間小學都一樣, 但他們沒有阻止我選聖言同官瑪為第一及第二志願. 其實, 都很擔心運氣不好頭兩位唔中, 入呂郭可能會大, 自己亦不清楚這間中學的校風如何...

原帖由 DesmondMa 於 10-4-26 13:41 發表

我仔間小學都一樣, 但他們沒有阻止我選聖言同官瑪為第一及第二志願. 其實, 都很擔心運氣不好頭兩位唔中, 入呂郭可能會大, 自己亦不清楚這間中學的校風如何...mouth:" /> ...

其實係甲部大抽獎揀d東區Band 1學校摶下,乙部先至選返觀堂區穩陣d

各位:

小兒現讀初小,但已很擔心將來升中的問題.

我只聽聞觀塘區的band 1英中位比較小.請問小成點?是否band 1生都不一定派到band 1英中?Band 1生分派到band 1英中%是多少?

如果轉校網(用屋企地址),係唔係轉大部份九龍區/沙田區都會跌band?

升小時已煩左一大餐,真係怕怕

原帖由 ccspy 於 26/4/2010 04:54 PM 發表

其實係甲部大抽獎揀d東區Band 1學校摶下,乙部先至選返觀堂區穩陣d。

今年觀塘區考生有4902人,假設1/3係band 1生,即1634人。但band 1英中學位只有605個,連埋band 1 中中位319個總數都係得946個band 1位。

所以我而家終於明白點解有d家長千方百計都要搬去九龍城網住,由小學開始入讀九龍城網既學校,因為九龍城區真係好正。

今年九龍城區有4800個考生,假設1/3係band 1生,即1600人。但係band 1英中就有1515位(連埋直屬/附屬學位)再加埋band 1 中中68個位,即九龍城區band 1學位有1583個。
足足多我地觀塘網637個band1位,而英中band1位更加係我地既一倍有多呀!!!!!!但佢地考生人數就少我地102人添。

所以假如妳真係打算轉校網就要早d喇,入讀九龍城區小學真係吾洗擔心咁多,到升中時選擇都多好多。

蒙民偉都係BAND 1 英中黎架喎!

原帖由 sasa88 於 10-4-26 09:56 發表
小兒都係觀塘區band 1生,全港banding亦屬band 1中(學校告知的) 但學校話觀塘區band 1英中位少,所以要我們只可選一間band 1英中做乙部首志願,第二志願就已經要我地揀蒙民偉 。我真係揀吾落囉,咁辛苦同個仔一直ho ...

我都係好煩惱都係官塘區, 呀女全級考第8, 老師話我地太進取(頭6位揀 band1)都係叫我地頭一兩間揀band 1其他全部要揀 band 2, 我真係唔明點解要咁揀, 如果真係比我派到第三志願 band 2 我都唔想啦未一樣要叩門, 麻煩大家媽咪比d意見呀

多謝您回答得口甘詳細.

我住在九龍城網的.所以將來囝囝升中可以轉用九龍城網.

我囝囝好喜歡現讀的小學,但升中問題一直好困擾我.如果想囝囝將來升九龍城網的英中,應如何部署:

1.到升中才轉用九龍城網,但聽聞最好不要轉網,因為轉網後,其他區學校無法查到原本囝囝果區的小學banding. 請問如果轉用九龍城網banding係唔係一定會下降.風險大唔大.
2. 是否早一點轉校入讀九龍城小學比較保險.

唔好意思口甘多問題

原帖由 sasa88 於 27/4/2010 11:34 AM 發表
今年觀塘區考生有4902人,假設1/3係band 1生,即1634人。但band 1英中學位只有605個,連埋band 1 中中位319個總數都係得946個band 1位。

所以我而家終於明白點解有d家長千方百計都要搬去九龍城網住,由小學開始 ...

回覆 9# lcy1998430 的文章

無錯!蒙文偉在微調方案下今年升左呢,2010年9月份將開設5班英文班,但個人並吾覺得佢係英中,因為他們之前都是中中,今年先開始全英教授,但教成點呢?未知。學校既教師、配套是否真的能夠立刻做得到傳統英中既效果呢?未知。對一間由中中轉英中既學校黎講,太新了!我吾希望小兒成為白老鼠,所以我吾會考慮。

回覆 11# 懶羊羊 的文章

既然妳家住九龍城網,就更好啦!當然越早同小朋友轉越好,臨升中先轉跌band既機會好大。若果5 or 6年級先轉,吾好話跌band啦,那個時候開始呈分試,個個小朋友都搏命,這個時候轉校小朋友都好難適應。早d轉小朋友可以令小朋友容易跟番個進度而且都容易適應d,個人覺得最好3年班或之前要轉了,越細個轉越容易適應,給他早d熟習新環境交多d朋友仔,到5,6年班咩都適應晒啦!

都係果句啦!學校驚家長太進取,到時跌左出首三志願,咁就會影響倒學校升中既比率吖嘛 但係在家長既角度黎講,第三志願已經要放band 2 咁真係好難囉!咩叫“志願”???根本都吾係家長既志願,係學校既志願就真:;pppp: 妳都好吖可以放一兩間band 1,我個仔間學校只係準我地揀一間band 1既英中 ,第二志願就要揀band 1中中,喇!!!!!!我都煩緊!!!!

原帖由 kat2006 於 27-4-2010 13:53 發表
我都係好煩惱都係官塘區, 呀女全級考第8, 老師話我地太進取(頭6位揀 band1)都係叫我地頭一兩間揀band 1其他全部要揀 band 2, 我真係唔明點解要咁揀, 如果真係比我派到第三志願 band 2 我都唔想啦未一樣要叩門, 麻煩 ...

Thanks for your advice.

原帖由 sasa88 於 27/4/2010 05:23 PM 發表
既然妳家住九龍城網,就更好啦!當然越早同小朋友轉越好,臨升中先轉跌band既機會好大。若果5 or 6年級先轉,吾好話跌band啦,那個時候開始呈分試,個個小朋友都搏命,這個時候轉校小朋友都好難適應。早d轉小朋友可以令小朋友容易 ...

原帖由 懶羊羊 於 10-4-27 18:23 發表
Thanks for your advice.

懶洋洋,

pls check pm.

芝麻街

原帖由 sasa88 於 10-4-27 17:36 發表
都係果句啦!學校驚家長太進取,到時跌左出首三志願,咁就會影響倒學校升中既比率吖嘛 但係在家長既角度黎講,第三志願已經要放band 2 咁真係好難囉!咩叫“志願”???根本都吾係家長既志願,係學校既志願就真:;pp ...

唉...真喺天下烏鴉一棣黑.

我個仔全級第三, 剛剛學校叫我們修改排位, 第一聖言, 第二就要蒙民偉, 第三呂郭. 第四景巔.....第六開始 Band 2... 真喺好失望....2,3,4 都喺今年升呢英中....讀書咁辛苦為了什麼?

另外, khmama 的意見叫我們 band 1 生先填 band 1 學校再填 band 2, 大家有什麼意見?

完全明白妳既心情 現在我每天anytime都在諗緊個排位,真係好煩!
跟自己意願學校又吾比,跟學校意願,就即係只搏一間學校,有時諗如果跟學校意思去排...就算派倒第二志願我都一定會去叩門的話,咁點解吾搏一搏自己心儀既學校呢???起碼搏吾倒要去叩門都心甘命抵吖!!!!!!大家同意嗎?

原帖由 DesmondMa 於 28-4-2010 09:01 發表

唉...真喺天下烏鴉一棣黑.

我個仔全級第三, 剛剛學校叫我們修改排位, 第一聖言, 第二就要蒙民偉, 第三呂郭. 第四景巔.....第六開始 Band 2... 真喺好失望....2,3,4 都喺今年升呢英中....讀書咁辛苦為了什麼?
:pi ...

觀塘區

我不明白觀塘區資料顯示約有5100個學生,而這區可選擇中學學額有2818個,連同他區學額179個,總數是2997個,即5100-2997,還相差2103個,這2103個怎樣安置呢?

又發覺要填30間學校,將這區既可選擇學校所有band 1和band 2全填上,都不夠30個,所以一定要揀埋band 3學校.又一些他區可選擇學校很多都是只有2-4個學額,以5100個學生來說,比率太低,發覺純粹是給人錯覺,以為有很多學校選擇,做做樣板.

芝麻街, please check pm.

原帖由 芝麻街 於 27/4/2010 06:55 PM 發表

懶洋洋,

pls check pm.

芝麻街