用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教割包皮
go

請教割包皮 [複製鏈接]

健康院醫生話仔仔要割包皮,BOOK廣華,但應要等超過一年, 他說政府醫院現在有一隻新藥膏,可查二個月如果得就不用割,外國已經用左好耐,請問有無媽媽聽過?

謝謝
   0    0    0    0

咁神奇.....我仔咪無啦啦捱一刀?

原帖由 ALAL 於 10-4-25 17:46 發表
健康院醫生話仔仔要割包皮,BOOK廣華,但應要等超過一年, 他說政府醫院現在有一隻新藥膏,可查二個月如果得就不用割,外國已經用左好耐,請問有無媽媽聽過?

謝謝 ...
無知是福

請問藥膏有無副作用? 會不會反彈?

請問有無私家醫生可以開里隻藥膏及幫仔仔檢測住得不得? 我不想在廣華等一年多等到中學才造.

謝謝

原帖由 jediknight 於 10-4-26 11:59 發表
The name of the cream is "Betnovate Ointment" produced by GlaxoSmithKline. You can buy it at many common drug stores.

It is not any 新藥膏. It has been introduced by a BK parent a few year ago and ma ...

呢隻藥好熟面口,好似用係皮膚炎/敏感/濕疹,有類固醇,會令皮膚變薄?(我有主婦手+經常皮膚敏感+濕疹,類似藥膏醫生經常開比我),雖然好容易係藥房買到,但應該睇左醫生先,醫生都話OK至好用播。

如有買医保住私家可全k,不用等.不用留院幾個锺便可出院.我仔仔在播道做,做得好好.

我翻看了舊06年MESSAGE,

'因當年我拎個藥名去問過自己醫生, 佢唔提議用, 話整完層皮係無晒彈性, ' -

有個BK 媽媽有這樣的回應,其實這隻膏會有這樣的副作用嗎?

咪割住,可試搽藥膏先架!(但我不知藥膏的名,當年labeling不詳細)
話說前兩年,我見bk有個媽咪話佢仔搽左幾個月就唔洗割,我去問我個家庭醫生,我仔當年5歲,佢話:

在外國(好似係澳洲)用醫藥膏代割包皮已有成廿年經驗,好多孩子都唔洗割,佢話隻藥膏含輕劑量的"慮固醇",使皮膚變薄同軟些,咁就反得返、出番黎,唔洗割!
Doctor check左囝囝果樹係太緊窄,劣唔到,反唔到,但vv好順暢,唔會滴滴仔,又沒試過發炎.
佢話又咁細個,唔洗急,可試用藥膏。
如果排gov't期可能要幾年!

佢比左3合藥膏我,話用3個月,有些人要用1年。

我亦同時book仁濟,佢地同港安聯繫,港安是用藥膏同新式割包皮專家。(我看報紙報導過)

結果,我幫阿仔搽左4日藥膏,有日佢大叫話:捐倒左出來啦!
我自行停藥,then,到仁濟見醫生,一check,就話Ok晒,寫封信多謝您個醫生啦!

Thanks God...阿仔免了一劫!

原帖由 ALAL 於 10-4-25 17:46 發表

謝謝 ...

謝謝各位的意見,我已在舊MESSAGE 找到個醫生名.

ANSONRUBBY,

想問下仁濟是不是公立醫院,你是怎樣BOOK 的? 我看舊MESSAGE 有媽媽說查完藥膏無事政府醫院會要仔仔一年覆診一次,你仔仔有無覆診呢?因為如要覆診看私家就好容.

謝謝

原帖由 Ansonrubby 於 10-4-28 13:17 發表
咪割住,可試搽藥膏先架!(但我不知藥膏的名,當年labeling不詳細)
話說前兩年,我見bk有個媽咪話佢仔搽左幾個月就唔洗割,我去問我個家庭醫生,我仔當年5歲,佢話:

在外國(好似係澳洲)用醫藥膏代割包皮已有成廿年經驗,好多孩子都唔 ...

奉勸各位割之前要諗清楚。私家醫生實係話太窄大個咗都係咁,又話4,5歲割冇心理問題等,你諗吓切一個圈仔就一萬幾千幾好呀!以我B為例3歲時小便好似吹波仔咁,諗住都好似醫生咁話非切不可,好彩最後關頭聽親友話hold住先,因小朋友條啫啫發育得好快,你咁快切短咗第日過短就真係大O樂,你聽過因過短要做手術嗎??記住利字當頭係冇人會有良心的,如到九至十歲再睇睇都未遲!我B現4歲已發覺個口大咗好多,千奇千奇唔好咁心急呀!咁快切咗第日個仔成日刮住叫痛你真係內疚一世!!

Hi jediknight,

Thank you for providing us information about the ointment.

我囝囝喜歡反瞓,這樣會否使塗在 penis tip 的藥膏黏到褲子去而影響成果?

原帖由 jediknight 於 10-4-26 14:39 發表
If you only apply the cream to solve the problem of 包皮, there will not be any 副作用.  Once the problem has been solved, you have to ask your son to keep unflapping the 包皮 during taking the bath d ...

係呀, 我個仔就係咁唔洗開刀.

原帖由 jediknight 於 10-4-26 11:59 發表
The name of the cream is "Betnovate Ointment" produced by GlaxoSmithKline. You can buy it at many common drug stores.

It is not any 新藥膏. It has been introduced by a BK parent a few year ago and ma ...

3年前,囝囝係3歲時用 Diprobase cream
東區醫院排咗期做,醫生又話不如試吓藥膏先,用藥2個星期,4個月後覆診,醫生話再試,成功咗。

現在東區醫院,小兒外科都close咗,要做去瑪麗醫院做。

原帖由 lky3107 於 10-5-3 14:29 發表
係呀, 我個仔就係咁唔洗開刀.

最近我個仔都有痛, 個頭有d紅, 去咗睇醫生, 佢話發炎, 俾咗d抗生素同藥膏佢搽.

但係藥膏搽咗幾日, 佢個度有d白色一點點, 好肉酸(似係d藥膏乾咗), 想用棉花同佢洗, 佢又痛..  再搽新藥膏好似唔係好好咁..
都唔知點算好~

原帖由 ALAL 於 10-4-26 18:02 發表
我翻看了舊06年MESSAGE,

'因當年我拎個藥名去問過自己醫生, 佢唔提議用, 話整完層皮係無晒彈性, ' -

有個BK 媽媽有這樣的回應,其實這隻膏會有這樣的副作用嗎? ...

我有朋友用佐藥膏包皮口都鬆佐唔駛割.小朋友唔好太早決定.我家庭醫生話10幾歲至諗割定唔割...

‹ 上一主題|下一主題