用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區中學校風的選擇
go

深水埗區中學校風的選擇 [複製鏈接]

想知道 深水埗 區 有那些 Band 2 , 3 的中學校風比較好?  謝謝~~~
   0    0    0    0

我都有呢個問題呀
我幫小表弟問,佢在區內算差的小學內,成績都好差,英文唔合格,中文C,數B,其他都唔掂
第一志願想幫佢搏緊 Band 2 尾學校
有無可能?

其餘的志願都只求入一間校風正常,唔好被人打、唔好吸毒、被踢入黑社會的 Band 3 就心滿意足

對...讀書成績不好.. 也希望進入一間校風好既中學

原帖由 f1b3 於 10-4-25 16:30 發表
我都有呢個問題呀
我幫小表弟問,佢在區內算差的小學內,成績都好差,英文唔合格,中文C,數B,其他都唔掂
第一志願想幫佢搏緊 Band 2 尾學校
有無可能?

其餘的志願都只求入一間校風正常,唔好被人打、唔好吸毒、被踢入黑社會的 Band ...

我覺得比較好d....

中聖書院 Band 3

路德會協同中學   Band 2

香島中學   Band 2

保良局唐乃勤中學  Band 2

德貞女子中學  Band 2

匯基書院  Band 2
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

how about 佛教大雄呢?

原帖由 motherlau 於 10-4-25 08:31 PM 發表
我覺得比較好d....

中聖書院 Band 3

路德會協同中學   Band 2

香島中學   Band 2

保良局唐乃勤中學  Band 2

德貞女子中學  Band 2

匯基書院  Band 2
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Band 2 頭  校風 ok.....

原帖由 Crabtree 於 10-4-26 12:58 發表
how about 佛教大雄呢?

如果比你排for band 2頭男生, 你會選佛教大雄還是滙基呢? 另, 值唔值得博一間長天放頭呢? 還是都係放此二校第一或第二呢?  好煩惱呀!!!

原帖由 motherlau 於 10-4-26 02:26 PM 發表
Band 2 頭  校風 ok.....
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我會選佛教大雄成績各方面好d.......
如果叩門能力高...不防博下,但長天好熱門........你要諗下風險...

原帖由 Crabtree 於 10-4-26 15:33 發表
如果比你排for band 2頭男生, 你會選佛教大雄還是滙基呢? 另, 值唔值得博一間長天放頭呢? 還是都係放此二校第一或第二呢?  好煩惱呀!!!

原帖由 Crabtree 於 10-4-26 15:33 發表

認識數年前有一 band 2 頭男生作這樣選擇

而他最後獲派較後志願 - 香島

仔仔唔想讀佛經, 我唯有作出以下排位:

1. 滙基
2. 佛教大雄
3. 唐乃勤
4. 香島
5. 協同

以上咁填可以嗎?

原帖由 elbar 於 10-4-26 11:16 PM 發表

原帖由 Crabtree 於 10-4-26 23:28 發表
仔仔唔想讀佛經, 我唯有作出以下排位:

1. 滙基
2. 佛教大雄
3. 唐乃勤
4. 香島
5. 協同

以上咁填可以嗎?

合理

今日見完老師, 佢問我點解唔放第一. 大雄, 第二. 張明添. (學校話係2a喎)  或者放何官/賽官第一或二. 但我話得兩個位, 博唔過喎.  其實, 我可唔可以唔理會老師的建議, 跟之前的排位交表呢?

原帖由 elbar 於 10-4-27 07:18 AM 發表

合理

原帖由 elbar 於 10-4-26 23:16 發表

以上家長就是聽到老師建議而將長天放頭
她後悔說寧願將 大雄 或 滙基 放第一位     

原帖由 Crabtree 於 10-4-27 22:23 發表
今日見完老師, 佢問我點解唔放第一. 大雄, 第二. 張明添. (學校話係2a喎)  或者放何官/賽官第一或二. 但我話得兩個位, 博唔過喎.  其實, 我可唔可以唔理會老師的建議, 跟之前的排位交表呢?

...

我兩次選學校,都冇聽過老師建議.........
全部自己話事,派得唔好都唔關佢事!!

原帖由 Crabtree 於 10-4-27 22:23 發表

...

多謝你的支持.  我會堅持己見.

原帖由 elbar 於 10-4-27 10:54 PM 發表

以上家長就是聽到老師建議而將長天放頭
她後悔說寧願將 大雄 或 滙基 放第一位     

講得好!  八啩問吓!  咁你以往派得好嗎?

原帖由 motherlau 於 10-4-27 11:12 PM 發表
我兩次選學校,都冇聽過老師建議.........
全部自己話事,派得唔好都唔關佢事!!

呀大女唔好......派16志願,小學d先生驚過我.....
但其實我有信心考直資,所以大抽獎好博,一二三志願加埋都係得十幾個位,諗起都覺得自己勇,好在5-6月左右有兩間收,最後入左到香島,所以唔驚.......

其實當時好小人選香島,連老師都話no commend,但我覺得佢地成績校風都好好,所以叩門囉.........
呀仔好彩.......自行考入香島

佢地讀得好開心,呀女今年會考添,d老師勁好,不停補課.....
仲好有heat.....

總之自己最清楚咩學校適合佢la.....

祝你小朋友一帆風順....

原帖由 Crabtree 於 10-4-27 23:16 發表
講得好!  八啩問吓!  咁你以往派得好嗎?

咁當年你囡囡有無考過匯基呢? 就你所知, 其實兩所中學是否差不多呢? 論校風, 老師的教學熱誠, 成績等.  但都好替你高興.  希望仔仔可以派得好!  屆時我一定會第一時間多謝你提供的寶貴意見.

原帖由 motherlau 於 10-4-27 11:27 PM 發表
呀大女唔好......派16志願,小學d先生驚過我.....
但其實我有信心考直資,所以大抽獎好博,一二三志願加埋都係得十幾個位,諗起都覺得自己勇,好在5-6月左右有兩間收,最後入左到香島,所以唔驚.......

其實當時好小人選香 ...

大雄 better

其實我K3 網既,當時對d學校唔太熟..匯基就冇考過la...
但之後睇返,成績應該香島好d,校風兩間都好..老師我就唔知la,唔識人係匯基讀,但匯基口碑都唔錯........
當然我好滿意香島la 因為d老師好關心學生,成績又ok....

話說小女會考前,收到學校寄出既信,原來係一班主任、老師親手寫既鼓勵card....呀女睇到眼濕濕.......其實仲有好多例子...好難一一講哂.....
仲有,佢d老師同學生打成一片,剛剛先係youtube upload 左個老師版 "Nobody"差d笑C我..

http://www.youtube.com/watch?v=PYfa2ELp2Y8

[quote]原帖由 Crabtree 於 10-4-27 23:48 發表
咁當年你囡囡有無考過匯基呢? 就你所知, 其實兩所中學是否差不多呢? 論校風, 老師的教學熱誠, 成績等.  但都好替你高興.  希望仔仔可以派得好!  屆時我一定會第一時間多謝你提供的寶貴意見.

... [/quote]

‹ 上一主題|下一主題