用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於鋼琴2級試
樓主: cooking^^mama
go

關於鋼琴2級試 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

原帖由 Funny 於 10-4-27 12:25 發表
我個囝好在乎首歌好唔好聽而有無心機練琴! 越簡單的歌就越無拍子, 因為趕收工, 佢最弱就係拍子, 佢通常都彈到好快, 到覆琴比老師, 通常老師會迫佢彈番慢, 咁佢ok會收貨, 咁耐只係試過有一首要重練, 不過我個老師係唔 ...

我個仔依家學第3本書  係教完一本先一本  佢無功課做架喎 ...

其實我覺得每次學完d歌仔返黎練  無錯個仔係跟得到晒d豆豆黎彈  但就總覺得有d地方未掌握得到  但我又教唔到佢  亦唔知問題出o係邊同點改善  但到下堂覆琴  老師都收貨再教新歌  咁其實係米有問題呢  我問左一d有經驗o既導師同我仔o既幼稚園老師意見  佢地都認為基礎一定要打得好  咁樣忽略問題  遲下更難改掉d壞習慣 ...   

同埋就老師今次提出考試  更讓我覺得佢只為學生考到級數  咁同我理念好唔同  所以 ...
我剛剛去左琴行  已經決定唔再跟呢位老師學喇  希望我可以搵到一個"有心"o既老師啦

原帖由 琬晴B 於 10-4-27 14:17 發表
我囡囡五歲半,四歲開始學琴,已經報了今年8-11月考2級.

曾經有一段時間(大約半年前),我覺得囡囡彈琴停滯不前,無論彈什麼歌,都彈得好慢好慢. 我以前雖然亦學過琴(考過三級),但回家跟她練習,亦一籌莫展. 最後,因為原本 ...

我想問你囡囡報考試前  老師係米要用一年時間同囡囡去準備 ??
因我仔老師依家係提前一年要我決定考唔考2級試 ..??!!

祝你囡囡考試成功

原帖由 ming2 於 10-4-26 21:16 發表

其實我又唔覺得唔考試,繼續學歌仔會話有咩壞處...只係有時有d小朋友係需要有d"目標"俾佢地,佢地先會努力練習,冇呢d"目標"(e.g.比賽/考試),就會懶懶閒咁姐... ...

多謝 ming2  比左好多意見我  依家問題解決喇  就係要搵過個老師喇  不過去琴行搵  係米比較難搵到"有heart"o既呢

我仔仔是在琴行學的,雖然我覺得個老師都好有heart,但聽落ming2級數高很多,因我大仔係考完4級才開始學First Lesson In Bach,我唔敢話老師教得慢,因可能係我個仔的資質問題,同時我兩個仔每天的練琴時間都是少於半個鐘(好多時係15mins only),我都覺得實在是太少了!

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 20:44 發表

多謝 ming2  比左好多意見我  依家問題解決喇  就係要搵過個老師喇  不過去琴行搵  係米比較難搵到"有heart"o既呢
wbmom

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

見大家討論得咁熱烈, 忍唔住搭句先!

我仔仔都係5歲半, 剛剛在四月中考了一級的試; 雖然好多朋友都話'考一級無用, 應該考二級', 不過, 我覺得仔仔比較細, 唔想佢(同我自己)有太大壓力, 所以決定只幫他報一級.  我地用左大半年來預備, 這樣可以一邊彈不同的琴書, 一邊學考試範圍及參加校際音樂節等等.

依家考完琴, 感覺輕鬆好多; 老師拿起參加校際時買的琴書來教仔仔彈, 我覺得這樣好環保, 阿仔又可試不同的樂曲.  

總結經驗, 琴試和比賽是一些好好的目標, 要求孩子彈得好仔細和精緻; 比賽更可立即知道自己的不足.  但如我個仔所講, "mami, 你幫我報名之前要問我想唔想參加, 我話想, 你就報!"  太多比賽, 讓孩子吃不消, 要平衡, 好奇妙!  仔仔在考試過後, 被daddy問起, "緊唔緊張啊?"  他即答, "我參加過比賽架啦, 唔會再緊張喇!"  原來之前的比賽讓他克服了緊張心理.

ps, 考琴前要租考試室來練琴, 這是好重要的, 各位新手媽咪緊記這點! (如果夾到琴老師一起練習, 效果更佳!)

[youtube]

[http://www.youtube.com/user/1104Echo#p/a/u/0/OS5JjYp7lXs]

囡囡的老師上個月叫我地報名,上一堂剛開始練考試歌.(佢手掌唔夠大,彈"Rondo by Bertini"(Grade 2 A:1)時有點勉強,我擔心佢應付不來.希望囡囡半年後,手指會長一些. )

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 20:40 發表

我想問你囡囡報考試前  老師係米要用一年時間同囡囡去準備 ??
因我仔老師依家係提前一年要我決定考唔考2級試 ..??!!

祝你囡囡考試成功

I heard a case about my friend's daughter:

A 4 and half years old child sit for grade 2 exam around this coming October, but now the child still haven't start to play piano with two hands.  It is recommended by the child's piano teacher not the child's parents request.

I know that this child has taken half year to learn/recognise do,re,me notes.

I really hope to see how efficient the child and the teacher prepare for the exam in these few months.....

回覆 4# ming2 的文章

ming2,
BTW, how to train sight reading, it's not easy as my boy loves to memorize the sound....

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-4-27 23:06 發表

wbmom

咁又唔好咁講...d學生就算二級唔開,三級都一定會開呢本書架啦...我d學生三四級左右已經彈Sonatina,五級會開始master Pieces,考完六級好多時都會開始彈Chopin Waltz..etc...呢d亦係我以前要經歷0既野黎架... ...

ming2,

睇完你嘅回應, 真係學到好多野. thanks!!
對於我(音樂文盲),有時都唔知啲仔女學成點, 我一直都係靠/信哂個老師.
聽完你講.......... 好彩......佢都有做哂/到你所講嘅

芝麻街

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

你突然之間唔跟個老師學, 我諗實嚇親個老師。

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 20:35 發表

我個仔依家學第3本書  係教完一本先一本  佢無功課做架喎 ...

其實我覺得每次學完d歌仔返黎練  無錯個仔係跟得到晒d豆豆黎彈  但就總覺得有d地方未掌握得到  但我又教唔到佢  亦唔知問題出o係邊同點改善  但到下 ...

原帖由 Radiomama 於 10-4-28 00:11 發表
見大家討論得咁熱烈, 忍唔住搭句先!

我仔仔都係5歲半, 剛剛在四月中考了一級的試; 雖然好多朋友都話'考一級無用, 應該考二級', 不過, 我覺得仔仔比較細, 唔想佢(同我自己)有太大壓力, 所以決定只幫他報一級.  我地 ...

你仔仔真係彈得好好  請問學左幾耐同每日會用幾耐時間練習呢 ??

睇完段片  真係覺得我仔考2級o既距離真係差好遠  唔明點解老師仲提議考2級   

多謝你分享

原帖由 琬晴B 於 10-4-28 00:19 發表
囡囡的老師上個月叫我地報名,上一堂剛開始練考試歌.(佢手掌唔夠大,彈"Rondo by Bertini"(Grade 2 A:1)時有點勉強,我擔心佢應付不來.希望囡囡半年後,手指會長一些. )

...

我都預祝阿女女考試成功啦  到時上黎報喜啊

原帖由 dandau 於 10-4-28 00:34 發表
I heard a case about my friend's daughter:

A 4 and half years old child sit for grade 2 exam around this coming October, but now the child still haven't start to play piano with two hands.  It is rec ...

點解老師會咁快叫小朋友去考"2"級試

只有半年時間咋喎  真係替小朋友擔心

醒目開學勳章

ming2

佢學緊:

輕鬆學鋼琴2 (接近尾聲, 是否又要買新書? )
John Thompson
Michael Aaron
A dozen a day
仲有一本唔記得左個名

再加一本唔係琴書, 係琴功課練習。

另外, 老師會再影印一些歌給他彈, 因為佢話個5本書無呢類歌wor! 我都唔知個類即係邊類!!

請問d書會唔會好重覆? 係唔係彈完一本就補一本?

仲有一樣野, 就係我從來都無問過老師本身的級數及教琴資歷, 如果我突然之間問佢, 好似唔係幾好意思 ! 唔問就咁學落去問題大嗎?

Thanks.

原帖由 ming2 於 10-4-27 20:04 發表

Funny

不如你講下用緊邊五本書先啦..

原帖由 Funny 於 10-4-28 11:31 發表
你突然之間唔跟個老師學, 我諗實嚇親個老師。

尋晚琴行有打過黎  我相信係個老師打黎  我無聽  我未諗到如果佢問我  我可以點圓滑d答佢
‹ 上一主題|下一主題