用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ...
go

急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ? [複製鏈接]

急 !!!  求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ?
這個名次是band 1 還是 band 2 ???

求救 !!! 謝謝 !!!
   0    0    0    0

只有老師最清楚,在這裡答你都是靠估,問老師啦

原帖由 RainyDay 於 10-4-22 12:39 發表
急 !!!  求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ?

要看你間小學勁唔勁, 如勁既算band1尾, 如一般的, 只屬 band 2 頭或中了, 要問老師排行幾才算band1.

為保險計, 只能博一間band 1 尾, 第二間就要選band 2 了.

我知道紅馬下星期見家長,到時可以問吓老師,不過通常都不會正面回答。

以前升中講座時,也有家長問過BAND 1比例問題,聽講學校保守估計70名左右係BAND 1.

55.. 真係好煩...學校比d資料都係好難去決定....

原帖由 RainyDay 於 10-4-22 12:39 發表

乙部選校推介

Hi RainyDay,

我囡而加P.5,我問過老師佢話50以內先至保險D喎

回覆 8# RainyDay 的文章

as i know, 紅馬排名 around 100(student)  mostly allocated to band 1 shool.  but the important that the student  in band 1 school can not perform well as compared with others student.

原帖由 com7hk 於 10-5-3 11:27 發表
as i know, 紅馬排名 around 100(student)  mostly allocated to band 1 shool.  but the important that the student  in band 1 school can not perform well as compared with others student.

如果係就好喇,對於我地呢d浮浮沈沈既學生黎講,起碼唔駛咁頭痕呀

我知道每間學校BAND 1的名次都唔同,所以唔好以某一間學校做標準。至於紅馬,在九龍城區好似有60%學生屬於BAND 1。

my son was around no. 50 in primary (average mark was around 89) six few years ago, his class teacher taught me to fill all band one schools (KLN 3/shatin) from choice 1-15, and i blanked the rest 15 choice.  unluckly, 級中有5-6 名成績band one的同學被派得出奇的差, 其中一個是我兒, 派沒有填寫的九龍塘中學, 另外有個30名的派了蔡公譜.  當天叩門情況混亂, 又沒有想到派得甘差, 好傍惶,去NPL叩門, 見左15-20分鐘,即收, 重交左$800, 去邱佐榮叩門, 有得IN, 但冇回音, 反而佢同學70名左右, 好似話亞媽係女青年會嘅入到.
最終我們選左何官.何官是經扣門才入到的.
我如沒記錯, 何官在那年有約300人扣門, 收約10人.都好難入. 唉,總結來說,真係太進取所至, 我填首15志願全是填英中,沒有中中, 但是我也給老師看過才交表的, 連當時紅馬校長都話亞仔運氣好差, 唔應該派唔到英中, 重建議我地再到沙田叩門, 但我覺得不要太強求吧, 已盡力就由天安排吧!
校長話有個約80名的都派到邱佐榮.真的時也命也
亞仔當年除piano grade 6外又冇特異供能, CONDUCT A-, 又冇幫學校做過嘜野, 所以叩門有一定難度.  
ANYWAY, 填表保險的, 唔好太博, 紅馬成績唔錯, 正常應該派得唔差, GOOD LUCKY !!

i think ok.

對上兩年都有90名學生入BAND1中學, 考55名都不太危險。
乙1&2 可以BAND1
乙3 band2

請問你往年邱佐榮摆第幾志願?因為我都好担心派得不好,
原帖由 waic 於 10-5-3 15:22 發表
my son was around no. 50 in primary (average mark was around 89) six few years ago, his class teacher taught me to fill all band one schools (KLN 3/shatin) from choice 1-15, and i blanked the rest 15  ...

但聽其他家長講紅馬呢兩年派位差左,而我個囡又唔係好叻,所以我都好担心下年到我唔知點算呀

原帖由 ksw 於 10-5-3 22:37 發表
請問你往年邱佐榮摆第幾志願?因為我都好担心派得不好,

hi, 我擺邱中第3, 所以派唔到, 但老師當時亦認為正確, 只是我兒不好彩.

我個人應為 minijelly說得對, 正常來說50名內為band one比較safety.

原帖由 waic 於 10-5-4 09:50 發表
我個人應為 minijelly說得對, 正常來說50名內為band one比較safety.

咁亞囝都好叻呀,叩門位通常都係留俾D叻仔叻女,亞囝都成功入讀呀,你話作為家長有乜理由唔頭痕吖?成績好仲要睇運氣,唉...唔通我真係要去下種生基改下運?

我果時蠢到死又唔識去KL3外嘅band one 尾英中叩門, 如佐敦循道, 長天等. (另外,佢的同學同50幾名叩何任棠, 80幾名叩福建英文班全部收曬.  有個百幾名第一會合考NLP都入到,需知自行同叩門都係競爭大, 所以紅馬當年真係唔差. (但我個人鍾情歷史悠久的學校, 比較有信心)
而家係何官讀得好好, 一路都係精英班,何官數學都好好嫁, 中文直頭要求高, 校風好, 環境好. 而家新f.1重會有一班英文班, 如果小朋友鍾愛中文多些, 實在是band one 尾 -two頭幾好的choice. (可惜我仔係當時係鍾意英文多過中文, 要讀中中係幾諷刺,反而我朋友個仔最驚英文, 但數/中好,搞左入邱中, 見佢果日真係苦口苦面,好驚讀唔到,佢亞媽話旁人唔知以為佢派得好差.  呢的就係香港教育政策 )
不過老老實實,我同大部份家長一樣都係偏愛英中.

原帖由 minijelly 於 10-5-4 13:40 發表

咁亞囝都好叻呀,叩門位通常都係留俾D叻仔叻女,亞囝都成功入讀呀,你話作為家長有乜理由唔頭痕吖?成績好仲要睇運氣,唉...唔通我真係要去下種生基改下運? ...
不如你個囡努力D, 考好D六月的呈分試. 我個囝就係第一次考呈分試失咗少少, 中文得8X, 所以第一次呈分試排40-50咋, 好失望.  之後第二次追上30-40, 點知最後一次又被D不知名同學追上, 浮浮沈沈, overall 都 keep 到 30-40.   做阿媽的真係少d耐性都唔得.
‹ 上一主題|下一主題