用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 明天開始測驗,個半月後就考試
樓主: polarbb
go

明天開始測驗,個半月後就考試 [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實都唔駛睇咩 paper, 只要上堂留心就OK, 個個老師出卷都唔同,睇左一陣只專注同佢溫一樣到時唔係出個樣米慘,我又真係唔係好求分數,只要個女明白老師講咩就OK,我已經開始平常心對佢學校個D考試測驗,唔想比咁大壓力個女.重有咁長條路要行,我已經開始睇化 比咁大壓力佢辛苦我又辛苦,始終讀書唔係只為應付考試,你放鬆D啦,唔好太緊張,會影響到個女怕左讀書架.
原帖由 alancwko 於 10-5-18 12:17 發表

有無問下P3師姐P2考試考 D 乜?
所以我之前問你地有無考試past paper, 就想可以知道D老師鍾意考乜, 可以重點攻擊!

除數好弱, 有咩辦法補救 (急)

原帖由 Little_cy 於 10-5-25 21:03 發表

係咪乘數表唔熟
定係唔識將文字題變成數式

may be....

原帖由 alancwko 於 10-5-26 03:05 發表

係咪乘數表唔熟
定係唔識將文字題變成數式

放左4日假, 好似仲遊緊暈咁..., 真係想拍佢個頭

醒目開學勳章

唯有用唔同方法去解釋 我個女D數唔明我都成日要用1,2,3,4......種唔同方式去教佢點諗,1唔得就用2,2唔得就用3........,要佢用唔同方式去諗野,唔知點解近排佢就愛上計數,佢成日話咁多科佢最鍾意數學,我同我老公都會分開各自教佢,等佢可能吸收唔同計法.
原帖由 Little_cy 於 10-5-25 21:03 發表

polar
yr girl is vy smart ar

醒目開學勳章

傻啦,佢邊叻,叻就唔駛讀都考第一啦,佢都用好多時間讀書架,不過我同我老公就從佢細個就開始成日灌輸個意想比佢"讀書好易姐,一D都唔難" 成日都係咁同佢講, 可能講得多所以佢對讀書唔會太反感. 不過近排我開始冇咁緊張,放鬆左小小,咁佢反而重好左D,功課做快左DD,小左好多唔小心o既錯.
原帖由 Little_cy 於 10-5-26 23:11 發表
polar
yr girl is vy smart ar

今次大考, 真係考起我. 拎起個女d書, 真係無從入手

原帖由 Little_cy 於 10-5-29 23:49 發表

我覺得小學考試真係考父母勤唔勤力, 小朋友叻唔叻係次要,當然叻d就唔洗教得咁辛苦, 小朋友最緊要受教聽話,寫字要快要熟, 蠢唔緊要, 可以將勤補拙, 人地讀一次,我讀三次, 不過一日低有廿四小時, 如果做野立羅就真係幾頭痕,好似我咁

醒目開學勳章

我都冇從入手,所以半放棄狀態,只係比D練習佢做,因為拎住本書都唔知溫咩好 宜家想快D考完,佢又可以玩,我又可以玩
原帖由 Little_cy 於 10-5-29 23:49 發表

polarbb
same...拿住d書, 真係吾知溫咩.
唯有係習作到進發啦.. 不過真係冇心機同佢溫
原帖由 polarbb 於 10-5-31 17:27 發表
我都冇從入手,所以半放棄狀態,只係比D練習佢做,因為拎住本書都唔知溫咩好mouth:" /> 宜家想快D考完,佢又可以玩,我又可以玩

醒目開學勳章

haha同我一樣,唔知溫咩,所以冇咩心機同佢溫
我宜家要佢開始自己溫書,慢慢去教佢用咩方法溫,其實做練習已經係好好的溫書方法,平時日日都有做下,考試測驗就冇咁辛苦.
原帖由 Little_cy 於 10-5-31 22:10 發表
polarbb
same...拿住d書, 真係吾知溫咩.
唯有係習作到進發啦.. 不過真係冇心機同佢溫

依加唯有係做exercise

請大家留意:
原帖由 alancwko 於 10-6-9 17:47 發表
大家好, 我個小朋友今年九月插班讀K3 am class, 因為佢現在的幼稚園程度太淺, 恐怕銜接唔到小學, 所以才轉校
我想知道番學之園K2要識得寫同埋認D乜野中文同英文字, 數學教到D乜, 希望呢個暑假同佢操一操, 等佢可以順 ...

alancwko
你小朋友究竟讀邊間呀!一時又話迦南(仲要香港同九龍個十幾間你都話你個女會轉去讀),你系真系想比你小朋友學野定系。。。

而家你連聖方濟各啲書同考試題都唔放過要問人拿,都唔知你想點!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 venuscc 於 10-6-9 23:11 發表
請大家留意:

alancwko
你小朋友究竟讀邊間呀!一時又話迦南(仲要香港同九龍個十幾間你都話你個女會轉去讀),你系真系想比你小朋友學野定系。。。

而家你連聖方濟各啲書同考試題都唔放過要問人拿,都唔知你想點! ...

請看PM.

醒目開學勳章

佢可能太緊張小朋友學業
原來佢個女讀迦南,我個女初初都係响中環迦南讀,K2時我反而覺得佢D野深左D又成日迫小朋友吸收一大堆野,所以K2開學幾個月就同個女轉左間玩得開心D的幼稚園.
其實alan係緊張左小小 揀學校唔係單單睇佢教咩書,出咩卷,比你知道左學校出咩卷反而會令小朋友吸收的知識進度慢左,因為你會變左因為考試而讀書.
原帖由 venuscc 於 10-6-9 23:11 發表
請大家留意:

alancwko

而家你連聖方濟各啲書同考試題都唔放過要問人拿,都唔知你想點! ...

polarbb, 請check pm

原帖由 polarbb 於 10-6-10 09:41 發表
佢可能太緊張小朋友學業
原來佢個女讀迦南,我個女初初都係响中環迦南讀,K2時我反而覺得佢D野深左D又成日迫小朋友吸收一大堆野,所以K2開學幾個月就同個女轉左間玩得開心D的幼稚園.
其實alan係緊張左小小:funn ...
‹ 上一主題|下一主題