用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 明天開始測驗,個半月後就考試
樓主: polarbb
go

明天開始測驗,個半月後就考試 [複製鏈接]

polarbb,
你真係好勁... 你駛吾駛番工架.

我都係買一大堆exercise比阿女做, 臨考試測驗就不停咁做多d.. 溫書本真係吾得.
黎緊又話考試喇, 今年好似過得好快咁.

alan,
你吾駛咁擔心啦.  sfc真係一間好學校, 我冇後悔阿女入左黎讀.  雖則早上係早過以前起身, 不過諗起, 佢有中學, 到時我吾駛煩多轉.  而且阿女真係performed得好好...

醒目開學勳章

有幾勁? 我做o既好多媽咪都有做,不過個女都係成日做野唔小心,好大意,唔鍾意 check 野 我唔駛返工,全職湊女架,不過我老公都會成日同佢溫書,兩個會輪流同佢溫,因為大家用的方法都唔同,想佢唔好淨係用一樣方式睇野/諗野,所以佢有佢教,我有我教.
宜家只係想快D考完試可以鬆口氣,其實如果學校係得3次考試就好好多,我見好多學校都係咁樣,咁時間上會好好多.
原帖由 Little_cy 於 10-5-6 00:01 發表
polarbb,
你真係好勁... 你駛吾駛番工架.

我都係買一大堆exercise比阿女做, 臨考試測驗就不停咁做多d.. 溫書本真係吾得.
黎緊又話考試喇, 今年好似過得好快咁.

alan,
你吾駛咁擔心啦.  sfc真係一間好學校, 我冇後 ...

3次考試, 吾好掛........
其實學校都係兩測兩考, 都ok...
不過黎緊又話大考.... 羅命, 我都好想快d考完, 真係可以鬆一鬆.
原帖由 polarbb 於 10-5-6 08:02 發表
有幾勁? 我做o既好多媽咪都有做,不過個女都係成日做野唔小心,好大意,唔鍾意 check 野 我唔駛返工,全職湊女架,不過我老公都會成日同佢溫書,兩個會輪流同佢溫,因為大家用的方法都唔同,想佢唔好淨係用一 ...

醒目開學勳章

3考好D,中間冇測驗,宜家就好似4考咁,都幾辛苦,隔冇耐又話考試
原帖由 Little_cy 於 10-5-6 11:02 發表
3次考試, 吾好掛........
其實學校都係兩測兩考, 都ok...
不過黎緊又話大考.... 羅命, 我都好想快d考完, 真係可以鬆一鬆.

原帖由 alancwko 於 10-5-5 17:46 發表
I'm sorry that I must write in english because chinese is too time consuming

polarbb, I remember that you taught your daughter to spell english words in K2-3, what kinds of words you taught your daug ...

我個人沒有特別要我兩個孩子去串英文生字,就連中文字也沒有要他們刻意去記.
英文方面,我比較着重Phonic,因為懂得拼,就任何字也會串.
而中文,就看多些書,和他們寫多些心意咭送給親友.寫吓寫吓,唔多都會記得啲囉!有時常用的字,我囝囝還會用紙仔寫下,留待下次用呢!

醒目開學勳章

我個女學左3年 phonic (幼稚園時學校直情係用個set野教佢地,即係出面要比錢學,不過幼稚園就要我地買個set野返黎比小朋友上堂學),其實phonic 都唔夠全面,係 for小朋友學,拼一D比較簡單的字,佢地係拼唔哂咁多個音,月大學的英文字多左就 phonic反而唔係好有用,最好就係去學直情係字典上個D音標,個D係最正統,真係可以串返個字出黎.
中文字就真係唔建議幼稚園要佢地識寫,記得個字形就OK,反而比佢地多寫下佢地就會記左入腦.

原帖由 polarbb 於 10-5-6 15:09 發表
我個女學左3年 phonic (幼稚園時學校直情係用個set野教佢地,即係出面要比錢學,不過幼稚園就要我地買個set野返黎比小朋友上堂學),其實phonic 都唔夠全面,係 for小朋友學,拼一D比較簡單的字,佢地係拼唔哂咁多個音,月大 ...

個set phonic 仲有無係到, 可否讓俾我, 我識字典拼音, 不過唔知點教小朋友
仲有, 數學係唔係呢本

醒目開學勳章

掉哂 la 出面買都幾貴,2千幾一set.
數學係E本
原帖由 alancwko 於 10-5-7 19:06 發表

個set phonic 仲有無係到, 可否讓俾我, 我識字典拼音, 不過唔知點教小朋友
仲有, 數學係唔係呢本
...

polarbb
可吾可以話我知你set phonics係邊set呀...

醒目開學勳章

你突然問我,我真係唔記得,佢D幼稚園書我用完就掉哂,因為個女細個時返 playgroup 個老師又係拎個 set phonics出黎教,所以我至知好多學 phonics 都係用佢,不過我冇記係咩名。
原帖由 Little_cy 於 10-5-9 10:38 發表
polarbb
可吾可以話我知你set phonics係邊set呀...

ohhhhhhhhhh
原帖由 polarbb 於 10-5-10 13:15 發表
你突然問我,我真係唔記得,佢D幼稚園書我用完就掉哂,因為個女細個時返 playgroup 個老師又係拎個 set phonics出黎教,所以我至知好多學 phonics 都係用佢,不過我冇記係咩名。
...

醒目開學勳章

你個女冇學過咩? 不過 phonics 個D音又時都唔係一定係咁拼,所以我都好想個女去學正統個隻音標.
原帖由 Little_cy 於 10-5-10 14:03 發表
ohhhhhhhhhh

原帖由 polarbb 於 10-5-10 15:33 發表
你個女冇學過咩? 不過 phonics 個D音又時都唔係一定係咁拼,所以我都好想個女去學.

Hey, it is very easy, i can teach you HERE or on the phone
but you need to find out the phonics teaching materials which contains examples of each vowels (a,e,i,o,u), the consanonts are mostly the same except for /ch/, /sh/, /j/, which are converted to different symbols in 正統個隻音標

仲有3個禮拜到又考試喇........... 慘

原帖由 Little_cy 於 10-5-16 15:52 發表
仲有3個禮拜到又考試喇........... 慘

有無問下P3師姐P2考試考 D 乜?
所以我之前問你地有無考試past paper, 就想可以知道D老師鍾意考乜, 可以重點攻擊!

原帖由 alancwko 於 10-5-18 12:17 發表

有無問下P3師姐P2考試考 D 乜?
所以我之前問你地有無考試past paper, 就想可以知道D老師鍾意考乜, 可以重點攻擊!

重點攻擊往往可以取得八十分以上,但較難取得九十分以上,因為每科都有課堂問題,即老師在上課時提到的資料考學生,而這些資料雖然只有數條問題,不足十分,但往往就成為A級或B級成績的分野.

記住提囡囡要留心上課,特別是考試前老師問學生的問題,將對成績有幫助.

原帖由 sfcssfcc 於 10-5-18 12:45 發表

重點攻擊往往可以取得八十分以上,但較難取得九十分以上,因為每科都有課堂問題,即老師在上課時提到的資料考學生,而這些資料雖然只有數條問題,不足十分,但往往就成為A級或B級成績的分野.

記住提囡囡要留心上課,特別是考試前老 ...

即係話老師臨考試前"放水"!?
多謝識途老馬sfcssfcc

原帖由 alancwko 於 10-5-18 17:12 發表

即係話老師臨考試前"放水"!?
多謝識途老馬sfcssfcc

唔可以講話"放水",而是老師會幫助同學重溫考試內容,以及書本欠缺的資料或其他課外知識,每班都會做(相信其他學校都是).

事實上,家長都會這樣做,只是對考試範圍掌握不及老師清晰.同時亦是考驗同學能力的最佳方法,因為囡囡在過程中是否有得著,除天資外,更重要的是她們平日的功課和溫習的努力,當老師再提點時便容易"入腦",才會較少出現不小心或寫錯字的情況.

閒來多點力,持之以恆,在考試時便會較輕鬆,相信每名家長都知道,期望小朋友願意配合而已!

sfcsfcc,
多謝你既提點. 希望阿女保持番測驗既成績就好喇, 不過我知超難羅

polarbb, 請check pm

原帖由 polarbb 於 10-5-10 15:33 發表
你個女冇學過咩? 不過 phonics 個D音又時都唔係一定係咁拼,所以我都好想個女去學正統個隻音標.
‹ 上一主題|下一主題