用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 明天開始測驗,個半月後就考試
樓主: polarbb
go

明天開始測驗,個半月後就考試 [複製鏈接]

hi alancwko
我吾係勁人呀, hahahaha, 大家交流一下咁羅.

我都吾記得你小朋友係住邊區tim.  你小朋友出年p.1?
我冇一年班既卷呀, 因為我阿女係今年挿班小2的.
而學校既教科中文係啟思, 英文係longman.
而補充練習都有幾隻bor.

原帖由 alancwko 於 10-5-3 04:51 發表
Hello polar and little cy
long time no see. 我係之前同你們討論過搭校車同教女的那一位, 認識你們兩位勁人家長真是三生有幸, 從中得到很多教女心得

你們的女兒都是二年級嗎
請問學校一二年級的中英數教科書和補 ...

原帖由 Little_cy 於 10-5-3 20:52 發表
hi alancwko

而補充練習都 ...

我住奧運站, 近來我研究過返學路線, 發現由奧運坐車去香港站,再搭巴士就可以到皇后大道東聖法蘭西街前落車,行幾步路就可以去到學校新門口, 正
我今年九月選自行派位的小學,到時交表就可以試下條路線
我好想個女入到, 不過我老婆又話驚深,又話驚傳統
傳統有乜好驚呀, 聖經夠傳統, 咪又係好野, 傳統的可以俾小朋友知道乜野應該做, 乜野唔應該做, 唔會同現今社會隨波續流
反而深淺程度真係有商確餘地,要認真探討一下

little cy, 可否給我教科書的全名, 因為同一個出版社同一科可以出唔同的書, 有個書名就易搵得多啦, 或者電郵張書單俾我, 謝謝

olympic, good ar.
Not vy far, 我係東涌出到中環, 都係30分鐘
同埋出年搬左新校舍tim, 近金鐘多d, 我都考慮出年番學自己帶.
至於傳吾傳統… umm, 我個人鍾意傳統多d, 因為起碼有discipline, 受控制
深吾深… 講真, 吾淺羅, 不過小朋友真係讀得開心
原帖由 alancwko 於 10-5-4 02:41 發表

我住奧運站, 近來我研究過返學路線, 發現由奧運坐車去香港站,再搭巴士就可以到皇后大道東聖法蘭西街前落車,行幾步路就可以去到學校新門口, 正
我今年九月選自行派位的小學,到時交表就可以試下條路線
我好想個女入到 ...

原帖由 Little_cy 於 10-5-3 20:52 發表
hi alancwko

而補充練習都 ...

little cy, 可否給我教科書的全名, 因為同一個出版社同一科可以出唔同的書, 有個書名就易搵得多啦, 或者電郵張書單俾我, 謝謝

hi alan
舊年既書單吾見左喇, 新既即係出年既冇咁快有bor

原帖由 Little_cy 於 10-5-4 22:55 發表
hi alan
舊年既書單吾見左喇, 新既即係出年既冇咁快有bor

咁你俾個中英數書名俾我
你所指的啟思, 是啟思語文新天地, 還是新編啟思中國語文呢
longman 是否 primary longman express

醒目開學勳章

你唔駛咁緊張住,其實P1個D書好淺,佢地都係下學期至開始教加減法,P1上學期D野真係好淺,有時間佢地適應,你可以暑假慢慢同佢預備都得.
重有就係就算你買左書都唔好咁快拎住學校書教個女,因為個人認為如果你一早比佢地識哂上學用的書,佢地上堂就會冇哂新鮮感,冇心機聽,所以我都係比課外練習佢做,返學個D書我唔會比佢一早掂.

原帖由 polarbb 於 10-5-5 07:52 發表
你唔駛咁緊張住,其實P1個D書好淺,佢地都係下學期至開始教加減法,P1上學期D野真係好淺,有時間佢地適應,你可以暑假慢慢同佢預備都得.
重有就係就算你買左書都唔好咁快拎住學校書教個女,因為個人認為如果你一早比佢地識 ...

請問學校一年級的中英數教科書和補充練習用什麼出版社, 是啟思語文新天地, 還是新編啟思中國語文呢

longman 是否 primary longman express
咁你有冇一年級的測驗考試券,可否借我一看, scan/email/fax 都得
仲有你當年用什麼出版社的補充練習俾女女K2果時做
因為我老婆好擔心, 要親眼見到個課程內容先放心俾個女讀, 佢話轉幼稚園好簡單,轉小學好煩,唔可以動不動就話轉

Hi alancwko,

They use 新編啟思中國語文 and  primary longman express. But , you don't need too worry about this.

chmanpong

我個人認為你真係無需要咁緊張, 小朋友仲係好細, 你就比佢玩下先啦, 有六年佢辛苦呀, 你何需咁心急呢? 太緊張對邊個都唔好
我唔贊成你咁快買定書教佢, 一來學校可能會轉書, 二來小朋友都無興趣上堂啦
你只需要比佢有個心理準備, 講下小學生活係點. 我諗佢讀幼稚園老師都有講過. 你唔好咁快嚇怕佢, 否則佢返學都唔開心.
我阿女都小三了, 以上係我小小個人意見
hope you don't mind

原帖由 alancwko 於 10-5-5 11:15 發表

請問學校一年級的中英數教科書和補充練習用什麼出版社, 是啟思語文新天地, 還是新編啟思中國語文呢

http://www.oupchina.com.hk/primary/images/npclB_ ...

原帖由 cherrynequ 於 10-5-5 13:36 發表
我個人認為你真係無需要咁緊張, 小朋友仲係好細, 你就比佢玩下先啦, 有六年佢辛苦呀, 你何需咁心急呢? 太緊張對邊個都唔好
我唔贊成你咁快買定書教佢, 一來學校可能會轉書, 二來小朋友都無興趣上堂啦
你只需要比佢有 ...

你女女都是讀嘉諾撒方濟各嗎

原帖由 chmanpong 於 10-5-5 13:35 發表
Hi alancwko,

They use 新編啟思中國語文 and  primary longman express. But , you don't need too worry about this.

chmanpong

謝謝你, 謝謝大家關心和支持

醒目開學勳章

我個人覺得最緊要係你個女受邊套,我一路教個女都冇睇過小學會用咩書,會教咩,就算個時買左書返黎我都冇睇講 (真架).(用E本)
其實 St.Francis 我就唔係好覺佢地好傳統教學,佢地成日有好多活動配合返課本,其實間間學校都係用類似的課本,深淺都係差唔多.
我教個女的方式係見到佢可以吸收到我就一路教,吸收唔到就慢慢教中間又會停下(因為始終個時我大把時間,佢又係幼稚園),佢幼稚園時學D野都好淺架,活動教學,至於比練習個女做,我咩都有買,睇啱就買,當然冇可能本本都做哂,會揀一D佢可以做到o既比佢做,所以我屋企起碼有成4,50本練習.
其實你地想搵咩學校?我覺得唔應該用學校用咩課本教學黎揀學校,要睇好多方面.
另外學校係唔會比考試卷我地睇,只有學生睇到.測試卷第一次有派,第2次派完又收返宜家都冇比返我地.
你太太過份憂慮 la,冇可能間間學校都要睇哂人地課本同測驗考試卷至放心比佢讀.
St.Francis 係一間唔深又唔淺的學校,係個中間位,而且佢地又有英中,重要考慮咩?
原帖由 alancwko 於 10-5-5 11:15 發表

http://www.oupchina.com.hk/primary/images/npclB_ ...

yes ah

原帖由 alancwko 於 10-5-5 15:27 發表

你女女都是讀嘉諾撒方濟各嗎

真的不用担心呀, 你要對阿女有信心先得 ga, 仲有千其唔好同人比較, 只係同自己之前的成績比較, 咁你會易過 d

原帖由 alancwko 於 10-5-5 15:30 發表

謝謝你, 謝謝大家關心和支持

原帖由 polarbb 於 10-5-5 15:53 發表
我個人覺得最緊要係你個女受邊套,我一路教個女都冇睇過小學會用咩書,會教咩,就算個時買左書返黎我都冇睇講 (真架).(用E本)
其實 St.Francis 我就 ...

真的謝謝大家關心和支持
我自己真的好鍾意St. Francis, 覺得佢不單止有勁人, 仲有好多中間叻的人, 包容性強

polarbb, 我記得你教個女串英文生字,有什麼字, 3-letter word or 4-letter word?
有沒有默中文, 我個女寫完的中文字,轉頭就唔記得, 請指教一下

原帖由 alancwko 於 10-5-5 17:03 發表

真的謝謝大家關心和支持
我自己真的好鍾意St. Francis, 覺得佢不單止有勁人, 仲有好多中間叻的人, 包容性強,

SFCS有直屬英中SFCC, 到將來升中時唔使頭痛去揀中學,所以依家揀定邊一間小學是好重要。

原帖由 alancwko 於 10-5-5 17:03 發表

真的謝謝大家關心和支持
我自己真的好鍾意St. Francis, 覺得佢不單止有勁人, 仲有好多中間叻的人, 包容性強,

SFCS有直屬英中SFCC,將來升中學唔使頭痛去揀中學,所以揀小學也要考慮將來升中的問題。

I'm sorry that I must write in english because chinese is too time consuming

polarbb, I remember that you taught your daughter to spell english words in K2-3, what kinds of words you taught your daughter at that time? 3-letter word? 4-letter word?

Did you get your daughter to dictate chinese words? My daughter easily forget the chinese word even after copying the word for 20 times. Can you share with me any clues?

醒目開學勳章

英文字我每日都會同佢串,會睇書見到有用就串,串完會有本簿寫低,我冇話要佢一日串幾多架,好隨意,中文字我會同佢一齊讀書,一路讀一路記,我唔會要佢突登記住點寫,係比作業佢做時佢寫得多就會記得,有時叫佢自己作句,寫寫下佢就記得,中文字係好難記架,我都係比佢多寫多讀佢就記得.
原帖由 alancwko 於 10-5-5 17:46 發表
I'm sorry that I must write in english because chinese is too time consuming

polarbb, I remember that you taught your daughter to spell english words in K2-3, what kinds of words you taught your daug ...
‹ 上一主題|下一主題