用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 明天開始測驗,個半月後就考試
go

明天開始測驗,個半月後就考試

醒目開學勳章

時間過得好快,好似咁快就黎放暑假.
希望個個都會有好成績

polarbb
yr daughter should be no problem la, she is vy smart.......

醒目開學勳章

緊係唔係啦,佢放完個復活節假成個人心散哂 我今次唔會睇好佢,佢唔係唔識,而係完全唔認真做野,成日掛住玩,真係難攪,同佢去玩又會心散,唔同佢去玩又好似好慘 佢今次測驗科科有8字頭我都偷笑
原帖由 Little_cy 於 10-4-21 23:20 發表
polarbb
yr daughter should be no problem la, she is vy smart.......

Polar bb
我米又係….教完講完, 又好似失憶咁.. 激死.
今日考maths, 真係冇眼睇
原帖由 polarbb 於 10-4-22 11:10 發表
緊係唔係啦,佢放完個復活節假成個人心散哂 我今次唔會睇好佢,佢唔係唔識,而係完全唔認真做野,成日掛住玩,真係難攪,同佢去玩又會心散,唔同佢去玩又好似好慘 佢今次測驗科科有8字頭我都偷笑
...

polar
你個女今日係米都係英文呀... 我個女話今日有12頁紙.. 45分鐘要做完.... 我話.. 嘩.... 吾係化.. 問佢做吾做得曬, 佢話得.... 唉, 真係冇眼睇喇

醒目開學勳章

星期五英文 lor, 星期一中文,其實我最驚中文同常識,因為真係冇咩野可以溫,係靠佢自己
我個女話英文有8頁紙喎.
原帖由 Little_cy 於 10-4-23 21:34 發表
polar
你個女今日係米都係英文呀... 我個女話今日有12頁紙.. 45分鐘要做完.... 我話.. 嘩.... 吾係化.. 問佢做吾做得曬, 佢話得.... 唉, 真係冇眼睇喇

same... chinese is my girl weakness ar

醒目開學勳章

因為係冇範圍可以溫
原帖由 Little_cy 於 10-4-24 14:16 發表
same... chinese is my girl weakness ar

就算有範圍, 好多都吾會出書...
原帖由 polarbb 於 10-4-25 23:18 發表
因為係冇範圍可以溫

醒目開學勳章

所以就係覺得冇範圍 根本就冇野可以溫,係唯有比多D練習佢做充實下,等佢中文底子好D.
今日應該都有試卷派返黎,希望有8字頭.
原帖由 Little_cy 於 10-4-26 08:42 發表
就算有範圍, 好多都吾會出書...  

polar
你個女咁叻, 一定ok啦.
我都吾敢望... 問親佢都話識, 講講下又話有個字吾記得點寫... ... 死未..

聽日考最後一日既常識, 又吾知咩野樣番黎喇

eee, 我地仲未有卷派喎

醒目開學勳章

上次測驗考試D野咁淺緊係OK啦,今次唔再係咁所以都冇抱任何期望,有8字頭已經開心.我問個女佢米又係咩都話識 尋日冇派卷,希望今日派啦,你有冇派?
原帖由 Little_cy 於 10-4-26 23:02 發表
polar
你個女咁叻, 一定ok啦.
我都吾敢望... 問親佢都話識, 講講下又話有個字吾記得點寫... ... 死未..

聽日考最後一日既常識, 又吾知咩野樣番黎喇

eee, 我地仲未有卷派喎 ...

我地都未派喎, 可能今日啦
是但啦.... no eyes see
原帖由 polarbb 於 10-4-27 12:54 發表
上次測驗考試D野咁淺緊係OK啦,今次唔再係咁所以都冇抱任何期望,有8字頭已經開心.我問個女佢米又係咩都話識 尋日冇派卷,希望今日派啦,你有冇派?
...

醒目開學勳章

派左3科,全部有9字頭 又係大部份都係唔小心
原帖由 Little_cy 於 10-4-27 13:38 發表
我地都未派喎, 可能今日啦
是但啦.... no eyes see

polarbb
我都話你個女叻女黎架啦...

我個女派左一科, maths... 9字頭, 全部都係吾小心, 不過我好滿意喇.
其他真係吾想睇..
原帖由 polarbb 於 10-4-27 16:27 發表
派左3科,全部有9字頭 又係大部份都係唔小心

醒目開學勳章

派左一科咁少?唔緊要啦,P2個D野難D架,我個女個D重係好淺咋.
原帖由 Little_cy 於 10-4-27 23:02 發表
polarbb
我都話你個女叻女黎架啦...

我個女派左一科, maths... 9字頭, 全部都係吾小心, 不過我好滿意喇.
其他真係吾想睇..

今日又派左兩科, 得88, 同89... 錯係大部份吾小心既錯.  激死!  全班最高係90; 所以其實ok啦, 不過考試都要追羅

原帖由 polarbb 於 10-4-28 16:33 發表
派左一科咁少?唔緊要啦,P2個D野難D架,我個女個D重係好淺咋.

醒目開學勳章

嘩 ok啦,月高年級就月難拎高分,有8字頭好好 la,我個女上到2年級可以好似你個女咁已經心足
原帖由 Little_cy 於 10-4-28 22:30 發表
今日又派左兩科, 得88, 同89... 錯係大部份吾小心既錯.  激死!  全班最高係90; 所以其實ok啦, 不過考試都要追羅

Polar
yr daughter 一定得.
原帖由 polarbb 於 10-4-29 08:18 發表
嘩 ok啦,月高年級就月難拎高分,有8字頭好好 la,我個女上到2年級可以好似你個女咁已經心足

Hello polar and little cy
long time no see. 我係之前同你們討論過搭校車同教女的那一位, 認識你們兩位勁人家長真是三生有幸, 從中得到很多教女心得

你們的女兒都是二年級嗎
請問學校一二年級的中英數教科書和補充練習用什麼出版社
你們有冇一年級的測驗考試券,可否借我一看

因我有感小女幼稚園的程度太低, 中文不用點字只管抄字, 英文只須認字不用串字, 數學加數都未教(都係我自己教),我又好想個女讀聖方濟各, 所以想知道你地小一實在要求認的乜, 好等我有一個明確方向去訓練一下我個女, 就好似polar當年咁俾的小一練習俾當時重係讀緊k2既女女做