用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010升中大抽獎提問(急!!)
樓主: MMcare
go

2010升中大抽獎提問(急!!) [複製鏈接]

原帖由 MMcare 於 10-4-25 16:25 發表
so sorry, how to check?

click "私人訊息".

Tks; done it - but can you further vertify this and advise?

原帖由 catcatmom 於 10-4-25 16:58 發表

click "私人訊息".

各位:-

還有沒有家長知乙部抽獎的形式 - 跟隨機編號也跟人, 請大家分享...

原帖由 MMcare 於 10-4-25 17:43 發表
Tks; done it - but can you further vertify this and advise?

請問點樣知道甲部某校在"不受校網限制"之學位數目呀?

可上教育局綱頁查詢!

原帖由 gwly 於 10-4-25 21:36 發表
請問點樣知道甲部某校在"不受校網限制"之學位數目呀?

好肯定你地個副校長俾錯資料,佢講個方式係6/7年前 (現時讀F.7的學生)所用的辦法,為左公平起見,大約5/6年前已經改良。
你填30個志願,會(最多)有30次機會,即band 1 生會行三十個round來派位。

呢個錯誤資料會死人架,如有疑問,請直接致電教育派位組查詢。

原帖由 longtingchun 於 10-4-24 21:12 發表
今天上完小學家長會, 有小小資料想同大家分享.

副校長說, 電腦只會派位9次 -

第1至7次 (1至7志願) - 用 (b) 方法.
第8次 - (8至15志願) - 用 (a) 方法.
第9次 - (16至30志願) - 亦用 (a) 方法.

所以副校長叫我們 ...

醒目開學勳章

原帖由 longtingchun 於 10-4-24 21:12 發表

你上去教統局的web site, 看下果個教乙部點樣抽獎的方法, 我記得係用b 方法

同埋, 有d 區, 根本吾會有30間學校比你填

好似我女果區, 數到盡, 都吾夠10間, 有d 得幾個位, 就算係放入去, 都係=自殺

扣除果d, 真係得7-8間咋..........校長都同我講, 填吾到, 吾好狹硬填落去, 因為填左都吾會有希望既

我同你一樣, 個網好屎 (南區), 排晒都係得8間, 我想問你你話:

..........校長都同我講, 填吾到, 吾好狹硬填落去, 因為填左都吾會有希望既

*你既意思係咪唔好將他區比我區果2~3位填係乙部頭5個呀?

醒目開學勳章

原帖由 gwly 於 10-4-26 18:26 發表
我同你一樣, 個網好屎 (南區), 排晒都係得8間, 我想問你你話:

..........校長都同我講, 填吾到, 吾好狹硬填落去, 因為填左都吾會有希望既

*你既意思係咪唔好將他區比我區果2~3位填係乙部頭5個呀? ...

我女係band 1 生, 校長叫我幫個女頭兩間填進取d, 第三間, 我本來都想一間有90幾個位的英中, 但校長話保守d, 填間二線中學好d law

佢話放間你放係第三志願, 人地已經放係第一志願, 放左等同放棄第三志願, 甘放黎做乜..........

得幾個位果d, 我真係no comments 啦, 最好你自己問返你小朋友的班主任, 我就吾會甘搏law

今日交左表啦, 填埋兩間直資落去, 都係得8間填.........(band 3 果d 都填埋架啦, 還要跨區band 3)

請問第一輪交表時仲要交d咩?

tks CrabPincers !

明白了, 我將d 2~3 位放了在中段, 然後我都將 band 3 果d 及  跨區band 3 放係尾段, 填到 18個,  如果填埋直資就可以有21個,  因為老師話最好點都填15個, 雖然一定唔會讀, 但費是唔知派左去邊, 去登記時就煩.

原帖由 Joe媽媽 於 10-4-22 13:55 發表

引用:
原帖由 LittleKidult 於 10-4-22 12:18 發表

我個仔之前 band1 頭都唔博啦, 走去讀直資.....
佢同學5x幾名就抽到入港島名男校(天后區), 邊有公平架.

經常有這些事情發生啦. 我仔舊年有個師兄, 都係 band 1生, 但只是 band 1中/ 尾左右, 但"不幸地" 派了第13/14志願之學校, 但這學校是區內 band 1 頭英中 (出過10優狀元), 都唔知點解? 可能勁到無人敢揀掛! 跟本都讀唔黎, 小朋友會好辛苦. 但又派了給你, 你話點算好. 都唔係好彩, 佢地都唔開心!

非常認同你Joe媽媽!所謂「塞翁得馬,焉知非禍」,子女如果未開竅,或者並非優才,咁好彩派去名校例如皇仁咁,讀到無晒自信,墊人底仲要kill埋佢地嘅interest,第日就算轉番出嚟去讀Band Three學校,都未必再能夠幫佢地重拾自信,未免可惜!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

醒目開學勳章

原帖由 LittleKidult 於 10-4-22 12:18 發表

我個仔之前 band1 頭都唔博啦, 走去讀直資.....
佢同學5x幾名就抽到入港島名男校(天后區), 邊有公平架.

你仔同學都吾夠我女既上屆師吧lucky 啦, 全級9x, 都考入到這一間男名校

Band 2 生應用咩策略選校呢?
甲部如選 1a  2b  3c
乙部照選 1a  2b  3c
因不打算跨區這樣選可行嗎?

小女是中西區學生, , 成績是 Band 1 Top想入BPS, 自選及甲部和乙部第一都填 BPS, 但女女唔鐘意英華, 因為2012 年要在深水埗返學, 佢有D 抗拒, 我覺得有這樣成績都未能知道是否入到 BPS, (因為BPS 只有 6個位)仲要參加大抽獎, 如果唔好彩派第二,三志願, 我一定會去叩門., 有無提議第二,三可以填什麼? 我暫時想第 2 - 高主教,第 3 -  中華基金.. **學校提議英華, 因為位多, 但我阿女失望, 請給我意見

乙)乙部大抽獎中, 也有<他區>學校納入<本區>學網, 但學位通常只得2-3個, 是否不值得考慮或放棄, 請各位盡量交流意見和心得。

- 聽過排第五入他區band 1中學,選他區學校,全是倒一舖.

叫亞副校長去教育局問清楚, 我話佢絕對錯! 一定唔會係咁抽法, 無論甲部或乙部都係(B)嘅方法, 直至所有每個參加電腦派位的學生都有位為止。
邏輯上也有問題, 絕冇理由第某志願開始用其它方式,到某志願又用另一個方法。

原帖由 maglam1985 於 10-4-28 21:50 發表
叫亞副校長去教育局問清楚, 我估佢絕對錯! 一定唔會係咁抽法, 無論甲部或乙部都係(B)嘅方法, 直至所有每個參加電腦派位的學生都有位為止。
邏輯上也有問題, 絕冇理由第某志願開始用其它方式,到某志願又用另一個方 ...

學校派左光碟,又有簡介,又開埋會叫晒有關老師解釋,如果大頭蝦唔見晒資料又冇心裝載學校講乜,又可以上網去Downolad番光碟及簡介內容,坐低飲杯茶慢慢睇,睇到清清楚楚為止

p.s. 唔通曾蔭權同你講第十次會搞好教育制度你仲會信佢講野,你應承小朋友兩三次既野做唔到、你都唔好意思再許下承諾啦,就算知識水平唔高都應該清楚,方法"B"就一定係答案,不如有時間入到黎討論區大家傾下過來人既心得、選校的經驗分享...等等。

唉,年年都有家長為左表面上好似是均等機會的"大抽獎"、但實際是不公平不平等的派位制度,而且一年亂過一年、一年煩過一年,愚到你地上氣唔接下氣... 到"大抽獎"結果出左黎,家長們仲谷氣,到時又係無奈咁接受,個個都敢怒不敢言,最慘小朋友好既就變toptown,中既又升唔到呢,Band3更變BandTen,到最後只要要求仔仔女女唔好索K吸毒已經心滿意足,,,

原帖由 LWsusanna 於 10-4-28 17:50 發表
小女是中西區學生, , 成績是 Band 1 Top想入BPS, 自選及甲部和乙部第一都填 BPS, 但女女唔鐘意英華, 因為2012 年要在深水埗返學, 佢有D 抗拒, 我覺得有這樣成績都未能知道是否入到 BPS, (因為BPS 只有 6個位)仲要參加大抽獎, 如果唔好彩派第二,三志願, 我一定會去叩門., 有無提議第二,三可以填什麼? 我暫時想第 2 - 高主教,第 3 -  中華基金.. **學校提議英華, 因為位多, 但我阿女失望, 請給我意見

恕怪直言,中西區女生如果並不是讀有直屬中學的小學(聖心或聖士提反女校),要求高但又不選擇英華女校及直資,统一派位不如衹填你的第一志願一個算吧,以你暫時的 1.BPS 2.高主教 3.中華基金,我估你有九成半機會去叩門。如果唔好彩,你地打算會去邊間叩門呀?

女拔現於深水埗嘉頓對面的臨時校舍又真係幾殘,附近社區都幾複雜,如果英華2012年接手,住慣中西區日日返學要渡海去那裹捱足三分之一的中學生活(起碼2年),一時間確是令人卻步。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

點解今年很少經驗媽媽來答問題?
‹ 上一主題|下一主題