用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010升中大抽獎提問(急!!)
樓主: MMcare
go

2010升中大抽獎提問(急!!) [複製鏈接]

原帖由 LittleKidult 於 10-4-22 12:18 發表

我個仔之前 band1 頭都唔博啦, 走去讀直資.....
佢同學5x幾名就抽到入港島名男校(天后區), 邊有公平架.

So lucky !

原帖由 susandysu 於 10-4-22 13:14 發表
請問點樣知道本區的升中學生有多少?

昨天 apple news, 可參者一下.
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13950905

Sorry, 攪錯, 應是(b), 所有band 1 派晒第1志願, 再派band 1 第2志願, 如此類推, 然後所有band 1 派晒才輪到band 2, band 2再重複剛才band 1的procedure, 然後才到 band 3.

原帖由 annew1128 於 10-4-21 13:40 發表
(甲) (a)正確

原帖由 LittleKidult 於 10-4-22 12:18 發表

我個仔之前 band1 頭都唔博啦, 走去讀直資.....
佢同學5x幾名就抽到入港島名男校(天后區), 邊有公平架.

經常有這些事情發生啦. 我仔舊年有個師兄, 都係 band 1生, 但只是 band 1中/ 尾左右, 但"不幸地" 派了第13/14志願之學校, 但這學校是區內 band 1 頭英中 (出過10優狀元), 都唔知點解? 可能勁到無人敢揀掛! 跟本都讀唔黎, 小朋友會好辛苦. 但又派了給你, 你話點算好. 都唔係好彩, 佢地都唔開心!

昨天開完家長會, 確實是 (b)

原帖由 MMcare 於 10-4-21 14:09 發表
請各位再confirm
(a) 還是(b)?

我又唔係好明點解學校會估估下??

好似我女兒間學校,講明今年會有 80 個band 1 位, 考 81 果個同學已經係屬於 band 2, 唔可以選band 1 學校. 仲有, 考第 1 同 考 80 都係屬於 band 1 pool, 都有機會會派去 band 1 頭或 band 1 尾學校, (因要睇下你個隨機 number 排得前唔前).

原帖由 88muimui 於 10-4-21 16:41 發表
其實最危險係這類學生,學校通常係估估下,分分鐘估錯,到時連band2比較好的學校也派不到。

學校只是用上年度P.6生所分派的中學來估計今年有幾多bank 1位,但實際學校的bank 1位是由上年度P.6生的中學分班試來決定,所以bank 1尾和bank 2頭的學生是最頭痕的一

今天上完小學家長會, 有小小資料想同大家分享.

副校長說, 電腦只會派位9次 -

第1至7次 (1至7志願) - 用 (b) 方法.
第8次 - (8至15志願) - 用 (a) 方法.
第9次 - (16至30志願) - 亦用 (a) 方法.

所以副校長叫我們盡量填滿30個位.

Tks, 但未曾聽過有這樣的安排, 但盡寫也是好事, 因選擇權在自己手上, 好過被胡亂地派到一間極之不喜歡的!

原帖由 longtingchun 於 10-4-24 21:12 發表

所以副校長叫我們 ...

longtingchun,
請問什麼是a和b的方法????????

原帖由 longtingchun 於 10-4-24 21:12 發表

學校一定唔會知exact band 1人數的, 通常用往年派位結果估,如果知就唔會有'澤界'學生排位問題啦。

原帖由 ayesha 於 10-4-24 14:09 發表
我又唔係好明點解學校會估估下??

好似我女兒間學校,講明今年會有 80 個band 1 位, 考 81 果個同學已經係屬於 band 2, 唔可以選band 1 學校. 仲有, 考第 1 同 考 80 都係屬於 band 1 pool, 都有機會會派去 band 1 頭 ...

a & b 是我向各位家長請教的情況, 詳情可見起初

原帖由 天娜 於 10-4-24 22:16 發表
請問什麼是a和b的方法????????

沒法子, 假如學校說小朋友是band1, 作為家長不甘心選band2校, 除非想一擊即中或作稳陣選校(band2校); 相反如說是band2學生, 更不敢選band1校 - +分被動/無奈!

原帖由 88muimui 於 10-4-24 22:49 發表
學校一定唔會知exact band 1人數的, 通常用往年派位結果估,如果知就唔會有'澤界'學生排位問題啦。

請教其他家長,

是否知道有此安排, 請confirm/表達!

Tks a lot!

請其他家長提供這方面的資料 - tks!

原帖由 MMcare 於 10-4-24 23:47 發表
請教其他家長,

是否知道有此安排, 請confirm/表達!

Tks a lot!

回覆 35# MMcare 的文章

我聽校長講座, 都係甲(b)正確.
另外, 都係同樓上有些媽咪所講一樣, 學校應該唔會知exact既band 1人數, 以小囡學校為例, 校長憑經驗+往年派位數據去估計, 所以佢話band 1 果班學生直升自己中學係99%而唔係100%.
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

Tks but I hope if other parents will know this

this is very important to understand if this is the truth in section B

Tks

原帖由 CINDYC 於 10-4-25 01:34 發表
我聽校長講座, 都係甲(b)正確.
另外, 都係同樓上有些媽咪所講一樣, 學校應該唔會知exact既band 1人數, 以小囡學校為例, 校長憑經驗+往年派位數據去估計, 所以佢話band 1 果班學生直升自己中學係99%而唔係100%. ...

原帖由 MMcare 於 10-4-25 01:54 發表
Tks but I hope if other parents will know this

this is very important to understand if thi ...

pls check pm

Pls check pm.

so sorry, how to check?

原帖由 catcatmom 於 10-4-25 13:12 發表
Pls check pm.
‹ 上一主題|下一主題