用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010升中大抽獎提問(急!!)
go

2010升中大抽獎提問(急!!) [複製鏈接]

Dear Khmama / 各位家長,

(甲) 關於乙部大抽獎有一問題想急於知道:
假如學生屬band 1组別, 所選的第一、二、三、四志願分別是A、B、C、D各校。又假如抽到的随機編號是#101, 輪到該學生選校時, 假如所選第一志願的A校已沒有位, 那麽該學生是否:-
(a)可繼續立刻選擇B校、繼而C校、D校等....直到有一間有位分配给此學生後(即把所有填寫的學校全部選擇後), 才輪到下一位随機編號#102學生選擇第一志願學校;

還是:-
(b) 等同一组別(例如band1)的所有學生的第一志願選校全部完成後, 才輪到同一组別(即band1)學生的第ニ志願選校, 當第二志願選校全部完成後, 才到第三志願選校....如此類推。

上述兩種情況我也聽闻過, 到底誰是正確,誰是誤解, 請Khmama和各位家長給我意見和指正.

(乙)乙部大抽獎中, 也有<他區>學校納入<本區>學網, 但學位通常只得2-3個, 是否不值得考慮或放棄, 請各位盡量交流意見和心得。

謝謝各位

MMcare
[email protected]
   0    0    0    0

(甲) (a)正確

(甲)(b)才正確.

回覆 1# MUMMYSIK 的文章

請各位再confirm
(a) 還是(b)?

一定是(b).

(甲)(b)才正確.

這看來, 應該是(甲)(b)了, 也請其他家長表達。

另<他區>納入<本區>的選校策略如何?放棄考慮嗎?

原帖由 lcy1998430 於 10-4-21 14:28 發表
(甲)(b)才正確.

^^梗係(b)啦..
如果係(a)既話..咁我地做家長既就唔駛咁頭痕啦

ps.我就係睇完佢比個隻光碟..明哂...我小朋友成績係band 1 中..所以唔抽獎搵左直資=.=

同意, 抽獎的. 真的很難預料; 所以最辛苦就是叩門時刻!

原帖由 jess6622 於 10-4-21 14:52 發表
^^梗係(b)啦..

ps.我就係睇完佢比個隻光碟..明哂...我小朋友成績係band 1 中..所以唔抽獎搵左直資=.=

一定係甲(b), 所以要好知自己係Band 幾,個D Band 1尾Band 2頭既學生最要小心!
原帖由 MMcare 於 10-4-21 15:00 發表
同意, 抽獎的. 真的很難預料; 所以最辛苦就是叩門時刻!
dfere

Band 1 尾的學生是否較興幸, 因為他們可以與brand1頭學生爭取同樣brand1頭的中學?

原帖由 DouDou2004 於 10-4-21 15:17 發表
一定係甲(b), 所以要好知自己係Band 幾,個D Band 1尾Band 2頭既學生最要小心!

如果你confirm 係band 1生就係囉,若不是,而老師又講果D你係band 1尾band 2頭就反而最危險,因為如果你以為你係band 1,但其實低band 2生,而選校就選晒band 1先,咁就死得,因為派位係派晒比band 1生先,所以要搵清楚,因為band 2生應該有唔同選校策略。

此乃本人之愚見。

原帖由 MMcare 於 10-4-21 15:36 發表
Band 1 尾的學生是否較興幸, 因為他們可以與brand1頭學生爭取同樣brand1頭的中學?

dfere

一般來說, 學校會通知家長小朋友屬band幾?
正如我知到某些學校會通知小朋友他們全港及區內屬band?唯有相信老師,別無他法!

原帖由 DouDou2004 於 10-4-21 16:07 發表
如果你confirm 係band 1生就係囉,若不是,而老師又講果D你係band 1尾band 2頭就反而最危險,因為如果你以為你係band 1,但其實低band 2生,而選校就選晒band 1先,咁就死得,因為派位係派晒比band 1生先,所以要搵清楚,因為band 2生 ...

(b) 才正確

其實最危險係這類學生,學校通常係估估下,分分鐘估錯,到時連band2比較好的學校也派不到。

原帖由 MMcare 於 10-4-21 15:36 發表

阿囡學校今日出咗banding資料, 分A1, A2, B1, B2, C, 呢幾類, 老師都話A2學生係唔肯定歸入band1 定band2, 要小心選擇!
原帖由 MMcare 於 10-4-21 16:36 發表
一般來說, 學校會通知家長小朋友屬band幾?
正如我知到某些學校會通知小朋友他們全港及區內屬band?唯有相信老師,別無他法!
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

谢謝, 真的要很小心也很担心!

原帖由 CINDYC 於 10-4-21 18:18 發表
阿囡學校今日出咗banding資料, 分A1, A2, B1, B2, C, 呢幾類, 老師都話A2學生係唔肯定歸入band1 定band2, 要小心選擇!

原帖由 annew1128 於 10-4-21 13:40 發表
(甲) (a)正確

你快啲睇下吓隻光碟先得喇!
如果係(a),咁家長重駛乜頭痕點填份志願表呀!

原帖由 jess6622 於 10-4-21 14:52 發表
^^梗係(b)啦..

我個仔之前 band1 頭都唔博啦, 走去讀直資.....
佢同學5x幾名就抽到入港島名男校(天后區), 邊有公平架.

‹ 上一主題|下一主題