用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享
樓主: marinewong
go

NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享 [複製鏈接]

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-14 22:11 發表

一向以來丘佐榮都劣評如潮,我並不覺得佢係net 16 top 4,丘放乙二都入到既,大有人在

AGREE,丘佐榮,最初算係我心水FIRST CHOICE,但E+我已經降低左佢嘅排位!因為都收到D佢嘅劣評,令我卻步!但我相信依然有佢嘅叫座力!
E+我响NET 16可以剔到出邊幾間一定"NO"!但係真係剔唔到邊一間一定要"入"嘅!

係?? 如果深左又真係值得考慮
實在太多講法,
都唔知邊D真邊D假,
但我都考慮將明德擺係乙三,
如命運按排左入去,
便接受啦.....

原帖由 angelcheung 於 10-9-14 22:39 發表

我聽人講明德早幾年課程就真係好淺,但上年已經唔係喇,深左好多喇。
反而,d朋友問我揀邊間,我話明德,佢米就話明德多功課同程度好深。
我自己都驚,程度太程,我仔跟唔上。 ...

醒目開學勳章

原帖由 Cmcl 於 10-9-14 23:19 發表
實在太多講法,
都唔知邊D真邊D假,
如命運按排左入去,
便接受啦.....

我都係聽幾個朋友講,因為佢地有小朋友係入面讀緊,因為學校想谷佢地做bank 1 wor..

成日聽人講, 睇到電視喊哂口, 真係有原因, 四圍睇學校, 睇資料, 成日訓唔著去想個排位, 如派得唔好, 真係令人好傷心...

學校表明左, 放乙一, 乙二先可叩門喎!

原帖由 Cmcl 於 10-9-14 23:19 發表
實在太多講法,
都唔知邊D真邊D假,
如命運按排左入去,
便接受啦.....

劣評如潮 ?? 我見佢升中派位唔錯, 仲諗住唔錯 ..可唔可以講下佢有咩野唔好呀 ? 學生 ? 老師 ? 定校長 ?

謝謝 ?

原帖由 ms.aeroplane 於 10-9-14 23:17 發表

AGREE,丘佐榮,最初算係我心水FIRST CHOICE,但E+我已經降低左佢嘅排位!因為都收到D佢嘅劣評,令我卻步!但我相信依然有佢嘅叫座力!
E+我响NET 16可以剔到出邊幾間一定"NO"!但係真係剔唔到邊一間一定要"入"嘅! ...

回覆 99# DoReMiMama 的文章

我都考慮緊 揀丘佐榮, 因為本身冇宗教分, 只得15分, 揀新/舊基灣/柴米 都係冇乜機會, 除非乙部再揀佢地 等叩門有誠意分.

依家聽幾個 mummy都話丘佐榮唔好, 請問係邊方面呢?

可能轉揀舊基灣, 另外 我老公係 炮米舊生 , 揀炮米 定係照駁舊基灣??

醒目開學勳章

係咪得十五分,邊一間都好難入啊???

原帖由 angelcheung 於 10-9-15 10:33 發表
係咪得十五分,邊一間都好難入啊???

睇你要求吧

其實大家幫小朋友選小學,首要是為小朋友揀選適合的小學,並不要太注重首輪是否進得了。好的學校憑十五分真係好難入,次一級的學校俾你十五分入得到又如何呢.....

第一輪的學位比率其實好低,如果只拿著十五分,大家不如接受現實,把心思都投放在第二輪統一派位啦

原帖由 rebecca333 於 10-9-15 09:56 發表
我都考慮緊 揀丘佐榮, 因為本身冇宗教分, 只得15分, 揀新/舊基灣/柴米 都係冇乜機會, 除非乙部再揀佢地 等叩門有誠意分.

依家聽幾個 mummy都話丘佐榮唔好, 請問係邊方面呢?

可能轉揀舊基灣, 另外 我老公係 炮米舊 ...

每個人觀感不同,我個人覺得丘這所學校太著重成績忽略了教導學生的德行,在這所學校名列前矛就沒有問題,萬一成績差或孩子品德較差的,就會受到白眼或當此學生透明棄之不顧。

上樑不正下樑歪,此等辦學作風我實在不欣賞

係??
我上次去佢都只係話往年都係擺乙一及乙二就一定派佢地,
間間話要咁先可以叩門,
咁點揀呀,
咁唔使叩門啦.
唉~幾時先玩完呢個遊戲??
日日都滿腦係揀邊間先啱~~

原帖由 hui_bb 於 10-9-15 07:39 發表
學校表明左, 放乙一, 乙二先可叩門喎!

請間大家有無做Portfolio??
我就無做,
請問叩門係咪一定要有架??
內容要有咩呢??
我一向都無要我個女學呢樣學果樣,
要做的話,內容一定得好少資料.

魚與熊掌, 仲未想好.

成績好就一定要多功課多練習 = 辛苦

成績一般就無甘多練習但又怕中學辛苦.

甘點呀??

其實俾錢讀直資OR私校係咪無甘辛苦呢?

現在D學校真係要求小朋友琴棋書畫樣樣精....

原帖由 hui_bb 於 10-9-16 10:56 發表
魚與熊掌, 仲未想好.

成績好就一定要多功課多練習 = 辛苦

成績一般就無甘多練習但又怕中學辛苦.

甘點呀??

其實俾錢讀直資OR私校係咪無甘辛苦呢?

現在D學校真係要求小朋友琴棋書畫樣樣精.... ...

所以無論你小朋友讀邊類嘅學校,家長都要比唔同嘅BACKUP比小朋友,有時去間輕鬆D嘅,家長都不等於會輕鬆好多!
而琴棋書畫ED野,似乎係FOR第時升中到派用場LAW...其實真係幾慘架做香港小朋友嘅家長

原帖由 chanbaby 於 10-9-14 21:30 發表
點解話丹循只有兩班50個位?東區小學概覽到寫有4班bor~~

有關丹循請問:
1/平均幾多樣功課?
2/活動教學嗎?
3/升中結果ok嗎?

有媽咪可以分享下嗎?? thanks

...

They have their open day this Sat (18/9) from 3-5pm. Number of classes differs from yr to yr. Cause they accepted 4 classes before, Education Dept restricts it to only 2 this year, else not enough classrooms.

They say it is 活動教學, 35%+ goes to band 1. Less pressure than old am school. am school has slightly better grades but more pressure.

hi all,

if only have 15分 ... 1st round pick 北角衞理 = impossible ??

i went to their open day last week, their school is really "old" but it's v close to my place and I like “活動教學” …

pls. share if any schools in net 14 are “活動教學” while having good reputation … thanks a lot !!

melby:
Last year, even 20 points need to draw lots. 15 is impossible for top schools in net 14 like 北角衞理, either am or pm

I missed the open day this year. Did the principal say you must put the school in round 1 this year and then in A1 and B1 next year before u can knock door. (pls reply the answer as I did not go)

If so , are u prepared to sacrifice the 15 points in order to knock door with higher chance, knowing they give places to their own kindergarten first.

原帖由 jasmine4711 於 10-9-16 14:48 發表
melby:
Last year, even 20 points need to draw lots. 15 is impossible for top schools in net 14 like 北角衞理, either am or pm

I missed the open day this year. Did the principal say you must put the s ...

jasmine4711,

yes, the principal mentioned if u put 衞理 in the 1st round and 2nd round (part A and part B first choices) ... then, she will consider if we need to "knock the door" later ...
but as u said, they have their own KG kids to consider ...

will 丹循 / 北循 have bigger chance ? as i think they are similar to 衞理, aren't they ?

headache ...

我仔仔在明德讀小二,功課不多,外籍老師也是低年班才有,中文是普通話教,而英文我仔仔說是全英語上堂,我只知學校會收有問題的學生!派位我見今年都沒有公開,可能都不是太理想!
上年我看到明德排第3或第4位都入到,所以有心想去最TOP的學校,可臨不考慮 !
老實說當年我自知仔仔不是一點就明或者好叻那類,所以我都吾要求學校好TOP,佢讀吾上比學校吾理仲死!

已經參觀埋滬江, 都仲係十五十六, 未有決定... 點算.
‹ 上一主題|下一主題