用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享
樓主: marinewong
go

NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享 [複製鏈接]

柴米今年又轉校長!我聽說今年小一 好多都沒有配合!

原帖由 chanbaby 於 10-6-7 21:06 發表
我囡囡都係2011-2012入讀小一....

請問大家對柴米, 北循有何意見? 請問邊間好d呢?

Hi all,
My son is a “small b” and we live in net 14
I would like to pick the school which is not harsh since he’s “small b” while the kindergarten he’s attending is trend to be “easy” … so, I don’t want to put much pressure on him and as well as myself …
For private / 直資
I can only think of HKUGA while my frds keep asking me to apply more as more chance for the kid …

Personally, I like those govt. schools more as compare to traditional private schools.

According to my co workers,
滬江
聖公會聖米迦勒
北角循道
丹拿山循道
北角衞理
Are not bad in our area.
I don’t have any additional point and it’s headache to rank the schools.

Pls. share your comments abt. the schools above for reference.

Many thanks.

佢舊年年中因為一啲原因轉左個校長,所以今個年度再轉係預計之內,需要一啲時間穩定下來

原帖由 TSEHANG 於 10-8-12 16:51 發表
柴米今年又轉校長!我聽說今年小一 好多都沒有配合!

如果你話想唔太harsh,以我所知,可能滬江同埋循道就未必太岩,因為都幾'谷'學生的

原帖由 melbby 於 10-8-13 11:29 發表
Hi all,
My son is a “small b” and we live in net 14
I would like to pick the school which is not harsh since he’s “small b” while the kindergarten he’s attending is trend to be “easy” … so, ...

點解無咩人講明德既? 甘呢間好不好呢?

請問有冇人知係咪年年都係9月25日至10月2日(不包星期六)去心儀學校交表!!!因為我要請定假去交表...
有人話交表收生係先到先收係咪真o架???
咁咪要第一日交交一日去???

我是p.4的家長,其實由我開始注意這所學校開始,已不斷有人提出這點,但我小朋友讀了4年都完全沒試過這情況,加上我小朋友亦試過考試中文唔合格,但從沒有老師叫我們退學,所以經常看到有人說聽聞,真是很奇怪,到底是否真有此事,或是有人作出來呢?
原帖由 wunyan 於 10-6-27 19:03 發表
這位家長,我完全贊成妳的說法。根本學校並無此種情況。

本人的女兒,現讀P2,老師真的很好,聽她說有些校內比賽,是自己班同學選出來,令到各位同學機會相同。

可能功課是多一些,但試想一下,老師只希望幫助學生打好基礎,如果不是 ...

原帖由 kt2007 於 10-9-2 14:41 發表
我是p.4的家長,其實由我開始注意這所學校開始,已不斷有人提出這點,但我小朋友讀了4年都完全沒試過這情況,加上我小朋友亦試過考試中文唔合格,但從沒有老師叫我們退學,所以經常看到有人說聽聞,真是很奇怪,到底是否真有 ...

反而我都聽過有學生跟得太辛苦而轉校,可能係學生同家長覺得太吃力,而未必係學校叫退學嘅!倒轉頭諗,若果小朋友好辛苦咁讀,都考第尾,你又想唔想搞到個小朋友冇哂鬥志..有時轉校都唔奇...

SORRY,URGENT想問係唔係自己住16網,但partb係14同16網都一齊選夠30個choice,定係如果part 1係要返16網既,part b 16網選哂都只是15間?因為下星期六俾表啦..
原帖由 ms.aeroplane 於 10-9-2 17:06 發表

反而我都聽過有學生跟得太辛苦而轉校,可能係學生同家長覺得太吃力,而未必係學校叫退學嘅!倒轉頭諗,若果小朋友好辛苦咁讀,都考第尾,你又想唔想搞到個小朋友冇哂鬥志..有時轉校都唔奇... ...
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大家好. 囝囝出年小一.
有關自行收生交表, 我家住16網, 由於冇宗教分數, 所以都唔打算選 基灣/柴米, 費事做炮灰...
現在比較大機會選 丘佐榮/愛秩序官小.

不過由於老公是炮米舊生, 會有20分, 正煩惱中.... 比大家會點揀, 請比比意見. Thanks!!

各位NET14/16的家長們,開始進入首輪戰爭,大家到現在,揾到心水學校未呀?最近我開始排哂期參觀學校!上星期去左基灣(愛蝶灣),雖然冇諗住揀呢間,但都去見識下....你地又點呢?

原帖由 shirleyauhc 於 10-9-4 02:48 發表
SORRY,URGENT想問係唔係自己住16網,但partb係14同16網都一齊選夠30個choice,定係如果part 1係要返16網既,part b 16網選哂都只是15間?因為下星期六俾表啦..

現階段係自行派位選校, 冇 part A/part B, 冇甲部/乙部架. 你只需要/只可以填一間學校, 港九新界離島任何一間官立或津貼小學都可以.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

KIKIBOY,
THX,因form未到手,請問幾時先選個30間個part呀..
原帖由 kikiboy 於 10-9-7 16:48 發表

現階段係自行派位選校, 冇 part A/part B, 冇甲部/乙部架. 你只需要/只可以填一間學校, 港九新界離島任何一間官立或津貼小學都可以.

rebecca,
柴米星期六一早同下星期一晚有參觀同talk喎,可以去睇下,我應該會去星期六個個..
原帖由 rebecca333 於 10-9-6 11:50 發表
有關自行收生交表, 我家住16網, 由於冇宗教分數, 所以都唔打算選 基灣/柴米, 費事做炮灰...

不過由於老公是炮米舊生, 會有20分, 正煩惱中....  ...

舊基灣今個星期六有開放日

http://www.keiwan.edu.hk/main.php

開放日:

http://www.pkps.edu.hk/newhtml/login/gs/openday.htm

http://www.skwtts.edu.hk/news/1011/openday/openday.html

http://mengtakps.edu.hk/home.php

http://www.skhcwsms.edu.hk/

http://www.annwyllie.edu.hk/newwebsite3/main6.html

原帖由 shirleyauhc 於 10-9-7 22:38 發表
KIKIBOY,
THX,因form未到手,請問幾時先選個30間個part呀..

11月知自行派位結果, 如果入唔到, 出年1月交表參加統一派位, 到時的乙部填所謂的30間, 但如果你個網唔够30間就只可以盡填, 例如有18間, 咁只可以填18間囉.

我會撰炮米!

原帖由 rebecca333 於 10-9-6 11:50 發表

不過由於老公是炮米舊生, 會有20分, 正煩惱中....  ...

15分入 基灣同柴米都無望?
邊一間好D呢??

呢排D小學開放日排山倒海咁嚟,好似上星期六有太古小學同基灣(愛),我最终去基灣!今個星期六有基灣(西)同北偱,其實兩間都想睇,但係佢地開放時間差唔多!煩c!

嚟緊阿女間幼稚園安排左今個星期五去崇真觀校,下星期六去梁李秀娛!19號諗住自己去培僑開放日!
20號會去滬江觀課~呢個係非公開項目,係比新生家長同k3家長參觀佢地學生返學嘅生活! 所以我報名參加左,到時會帶埋阿女去!
跟住就應冇啦....!
咁最後要做個決定啦!好彩做左全職mama,唔係真係冇咁多時間....!
‹ 上一主題|下一主題