用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享
go

NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享 [複製鏈接]

我囡囡會o係2011-2012年入讀小一
而我會為她選擇的暫時只有net14太古小學和net16筲祟
但可能會改變...因為要再搜集多o的資料...
如果大家知邊o的學校有open day話比我知...thankyou!
唔知你地又會為你地囝囝囡囡選咩學校呢???
一齊分享下同研究下喇!!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

太古啱啱先OPEN DAY完, 唔會咁快有OPEN DAY/講座, 就過往或許近9月頭會有講座吧!!!

原帖由 marinewong 於 10-4-21 10:51 發表
我囡囡會o係2011-2012年入讀小一
而我會為她選擇的暫時只有net14太古小學和net16筲祟
但可能會改變...因為要再搜集多o的資料...
如果大家知邊o的學校有open day話比我知...thankyou!
唔知你地又會為你地囝囝囡囡選咩 ...

Thank You!!!臻媽
咁我想問基灣(愛)係咪每次考試同測驗次次都要有80分???如果唔係校方會要求你退學係咪真o架???因為我有個同事o既朋友試過...所以想知有冇其他人都係咁???

原帖由 臻媽 於 10-4-21 13:10 發表
太古啱啱先OPEN DAY完, 唔會咁快有OPEN DAY/講座, 就過往或許近9月頭會有講座吧!!!

Net 14 啟基學校(港島)open day:
15/5 9:00am-1:00pm

just read from the Singtao.

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0514go07.html

基灣(愛)呢好似係西灣河個間轉左過來,我細個個時都好在父母沒幫我報e間,好大壓力,e家聽家長講沒80分以上都好似要見家長架,相反e家西灣河個間反而沒左e樣野..
原帖由 marinewong 於 10-5-12 14:51 發表
咁我想問基灣(愛)係咪每次考試同測驗次次都要有80分???如果唔係校方會要求你退學係咪真o架???因為我有個同事o既朋友試過...所以想知有冇其他人都係咁???

...
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

臻媽,
如果我女得15分,我應該將
1.杏花村救世軍
2.救世軍中原
3.培橋
4.柴米
點放好,阿女係大女,p1係6歲半,學野快但脾氣唔多好.我都唔知黠選好..

原帖由 臻媽 於 10-4-21 13:10 發表
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

係咪即係話基灣舊校依家唔駛80分都ok丫???
因為如果追唔到80分又俾學校要求轉校又煩過就唔好喇!!!
另外我o係太古小學報o左6月12同19日的體驗課程...雖然兩日分別試3個鐘...但希望到時果日囡囡會習慣喇...而祟真都會係6月19日搞攤位...有興趣可以到時去參觀下...時間係9:00-16:00

原帖由 shirleyauhc 於 10-5-22 22:19 發表
基灣(愛)呢好似係西灣河個間轉左過來,我細個個時都好在父母沒幫我報e間,好大壓力,e家聽家長講沒80分以上都好似要見家長架,相反e家西灣河個間反而沒左e樣野..
...

其實有冇家長小朋友係讀緊太古小學或筲箕灣祟真學校呢???可唔可以分享下學業成績、校內成長和你們住得近學校嗎?因為我想囡囡專注一間學校上課程...所以我係時候選定學校...謝謝

原帖由 marinewong 於 10-5-12 14:51 發表

...

聽了很多朋友的朋友都有類似情況出現,不過只是勸籲轉校,如果家長唔肯轉都唔會強迫既

我係舊基灣家長,我唔清楚N年前舊基灣會唔會唔夠80分要求轉校,我只知道近年基灣三位校長都很愛惜小朋友,佢地絕唔會咁樣放棄學生,同埋我女讀左四年都未聽過有人成績差要求轉校

多謝你的分享!聽完你咁講我都冇咁驚!咁校內成長和你們住得近學校嗎?

原帖由 DoReMiMama 於 10-6-7 10:47 發表
我係舊基灣家長,我唔清楚N年前舊基灣會唔會唔夠80分要求轉校,我只知道近年基灣三位校長都很愛惜小朋友,佢地絕唔會咁樣放棄學生,同埋我女讀左四年都未聽過有人成績差要求轉校 ...

我是新基灣小一家長,我沒有聴過類似轉校情況,我小兒是超細仔(12月最尾出世),成績只是一般, 老師亦很痛愛小兒。亦不覺得壓力特別大, 很快便適應了。勿過份擔心.....

原帖由 marinewong 於 10-6-7 16:37 發表
多謝你的分享!聽完你咁講我都冇咁驚!咁校內成長和你們住得近學校嗎?

校內成長是甚麼意思?

我囡囡都係2011-2012入讀小一....

請問大家對柴米, 北循有何意見? 請問邊間好d呢?

我住16網, 甘滬江小學好唔好呢?

本人覺得其實滬江小學的確係一間好o既學校,而因為呢間冇小班教學所以本人無選擇...因為我好似冇記錯好似只可以填3間網外...

原帖由 hui_bb 發表於 10-6-8 20:14發表

我住16網, 甘滬江小學好唔好呢?

即係我想知老師對學生係點同學校多唔多功課同活動方面又係點???thank you!!!
原帖由 DoReMiMama 於 10-6-7 17:46 發表

校內成長是甚麼意思?

一間係net16一間係net14...但你住邊o架???

原帖由 chanbaby 於 10-6-7 21:06 發表
我囡囡都係2011-2012入讀小一....

請問大家對柴米, 北循有何意見? 請問邊間好d呢?

marinewong,

我唔敢講所有老師都好好,但超過九成既老師都係上堂惡落堂笑臉迎人,佢地都用心對待學生既。
功課方面確實比其他學校多,如果小朋友做野慢,專注力不足,上到小四就會好吃力。

我住net16..不過老公係北循舊生...

原帖由 marinewong 於 10-6-11 09:54 發表
一間係net16一間係net14...但你住邊o架???

‹ 上一主題|下一主題