用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) ...
樓主: khmama
go

大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) [複製鏈接]

原帖由 cox 於 10-4-28 19:32 發表
九龍城band2尾band3頭男仔,
可以點揀?
thanks!!

反正最差都係band3, 你先當係band2, 選胡兆熾, 五旬節, 鏡波, 勞工子弟, 九龍塘, 然後填晒他區band2搏下啦.

Dear hkmama,

謝謝您的資料好有用.

Band 1
1. Band1生最差只會派去Band2頭學校, 因為學校收得Band2, Band1生就算放第30志願, 仍會比Band2生早派入去
2. 次序如下:
a. 第一志願: 本區或他區Band1頭英中
b. 第二志願: 本區Band1中至尾英中
c. 第三志願: 本區Band1尾英中或升呢中中
d. 降呢英中
e. 他區所有英中
f. 他區所有升呢中中
g. 他區所有降呢英中
h. 將其餘未填之band1英中及中中填入免有漏網之魚
i. Band2頭中學排到尾
Band2 生或Band1邊緣人
1. Band2生第一志願可以搏一間本區Band1 (如果區內Band1學額多) 或他區英中
2. 次序如下:
a. 第一志願: 本區Band1尾英中或升呢中中或他區英中
b. 本區Band2中中
c. 他區所有Band2中中
d. 將其餘未填之本區及他區band1英中及中中填入免有漏網之魚
e. Band3頭中學排到尾
Band3
1. Band3生第一志願可以搏一間本區Band2尾或他區Band2/中之中中
2. 次序如下:
a. 第一志願: 本區Band2尾或他區Band2/中之中中
b. 本區Band3頭中中
c. 他區Band3頭中中
d. 他區Band2中中
e. 本區Band3中中中
f. 他區Band3中中中
g. 將其餘未填之本區及他區band2中中填入免有漏網之魚
h. Band3尾中學排到尾

沙田選校問題

原帖由 sasa88 於 10-4-27 22:04 發表
Dear Khmama:
小兒觀塘區三次呈分試合計41/162,自行揀左觀塘瑪利諾&順天,學校話全港banding校內全級56名內都屬band 1生。現在吾知點填,老師只批准乙一填一間band 1 英中,但觀塘band 1生多,我又怕第一志願派吾倒,就跌左落ba ...

可以參考我剛post出黎既心得, band1生唔使第3志願填band2. 你下載我既大抽獎資料自然冇煩惱

醒目開學勳章

khmama,

大抽獎時, 其實仲有無分學生係BAND 1頭, 中,尾 咁嫁, 定還是一律定性為BAND 1學生咁樣隨机分配抽獎, i.e. 有可能band1尾生可能分咗1A 中學, band1 頭學生去咗1c 中學咁呢?

khmama 現時離線, 我替她答吧. 你的e.g.是對的.

.

原帖由 cy101 於 10-4-29 23:41 發表
khmama,

大抽獎時, 其實仲有無分學生係BAND 1頭, 中,尾 咁嫁, 定還是一律定性為BAND 1學生咁樣隨机分配抽獎, i.e. 有可能band1尾生可能分咗1A 中學, band1 頭學生去咗1c 中學咁呢? ...

khmama

請問有沒有全港直資學校排名或Banding

.

[/quote]

下星期交表啦,有兩點值得大家想想:

1. 兩間相差不大中學(例如Band1中/Band1尾),值唔值得山長水遠揀佢 ?

2. 一個Band2尾學生,俾佢讀到皇仁/聖若瑟/協恩,試想想值唔值得為左家長虛榮感可以同人家講自己仔女讀到名校而累了小朋友"受苦" !

原帖由 晴朗媽媽 於 10-4-22 22:21 發表
東區由2009年4XXX變到2010年1XXX考生?會唔會打錯字呢?如果係真,咁今年派位咪好正?
另,我有事請教,巳PM給妳,請回覆. 謝謝!

Dear Khmama,
多謝妳所有的資料及對家長們的付出與貢獻.
再多謝妳給我的PM回覆. 再有些少問題請教,已再PM給妳,希望這個星期日前能再收到妳的回覆.

醒目開學勳章

原帖由 mamimummy 於 10-4-30 00:04 發表
khmama 現時離線, 我替她答吧. 你的e.g.是對的.

.

IC!!!

回覆 85# khmama 的文章

many thanks for your help!!!

回覆 80# khmama 的文章

Thanks !!!

我諗會選救恩第一, 第二孫方中....
但校方見議我將孫方中排在第六之後....
你對孫方中有咩評語呢?

Thanks !!!!

Thanks !!!

我諗會選救恩第一, 第二孫方中....
但校方見議我將孫方中排在第六之後....
你對孫方中有咩評語呢?

Thanks !!!!
原帖由 khmama 於 10-4-29 22:08 發表

如果淨計條數, 大埔band1位應少過band1生, 有冇位剩要睇多唔多保守家長, 想進取可以搏恩主教, 保守就填救恩或孫方中.
‹ 上一主題|下一主題