用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學公文式
樓主: 軒仔媽媽
go

學公文式 [複製鏈接]

想問學公文 2 科既小朋友, 係一日上晒 2 堂, 定係分開 2 日上呢?

重複又重複咁做可以入腦,唔係其它學完好快唔記得,不過最近加左價WOR

原帖由 kerobobo 於 10-7-15 10:48 發表
重複又重複咁做可以入腦,唔係其它學完好快唔記得,不過最近加左價WOR

係呀, 加到$550/月 (每科)

原帖由 jdepp 於 10-7-15 09:55 發表
想問學公文 2 科既小朋友, 係一日上晒 2 堂, 定係分開 2 日上呢?

每科上課時間得半小時, 其實連住一齊上可以慳返啲時間.

oh thanks~
乜原來上半小時咁少....

想問下英文, 我見佢有 2個, 咁應該報邊個, 有咩分別架?

原帖由 MUMU2004 於 10-7-15 12:08 發表

每科上課時間得半小時, 其實連住一齊上可以慳返啲時間.

一個是給中文學校的學生, 另一個英文學校的學生

原帖由 jdepp 於 10-7-15 13:09 發表
oh thanks~

想問下英文, 我見佢有 2個, 咁應該報邊個, 有咩分別架?

我是中英連續上

原帖由 jdepp 於 10-7-15 09:55 發表

我的小朋友從最底開始
7. 生字
6. 片語
5. 一句句子
4. 幾句句子
3. 小故事,回答問題
2. 小故事, 國拼音問答

原帖由 heiB 於 10-7-13 15:20 發表
請問你小朋友有沒有讀公民中文呢?可不可以講多少少公民中呢?

公文不建議小朋友讀3科, 因為比較吃力, 因為每天都要花時間寫和讀,

原帖由 kimmycake 於 10-7-13 11:39 發表
我小朋友由K2比佢學公文,英文及數學,對佢好有幫助,今年升小一,仲開始埋中文,我仲覺得遲左添。

哦, 原來咁分, 謝謝!!

原帖由 pccblack 於 10-7-15 14:04 發表
一個是給中文學校的學生, 另一個英文學校的學生

囡囡 (現在 P.4) 由升K3暑假讀 Kumon 英文 ERP, 數學 & 中文, 好快就取消數學, 國因為重覆重覆做加減數.

反而 英文 ERP 是有用的.
讀到好多 extracted 文章, 學到幾多生字,
對英文理簡絕對有幫助.
囡囡經常超越學年, 但近呢一年 (P.4)
都開始抗拒, 的短文係幾深
我估有 中一程度,
最近轉返較淺的 EFL, 成個人開心晒,
仲主動去做, tense 方面多左,
Reading comphrension 少左.

至於  中文亦是有用的,
主要是每個字旁有漢語拼音
對普通話發音好好
另讀到有的文章, 阿囡都話新學年課本見到,
對寫作應該都有好處

只是考試期間要溫習,
最好暫停一個月
但 keep住讀是幾好的

最理想應該係 K2中至尾開始讀
幼稚園無乜功課, develop 會好的

適合的學生

不適會的學生

原因

對學習有興趣

怕悶、對學習總是提不起勁

公文式大部份時間也是不停地做練習,還有家課(也是練習),所以對於怕悶的學生來說是件苦差,甚至給予他們壓力。另外,因為Kumon著重自學自習,所以比較適合對學習有興趣,而有想提升自己能力的學生。

有競爭力的學生

因為公文式是好像一級級上的,當完成某一級,就會做更難級數的,就好像打機升Level一樣,所以能夠給予學生滿足感。當然學生必須有那種競爭力。

多功課、課外活動

上面提到公文式是有家課的,所以沒有這麼多時間的學生就免了。

有自制能力的學生

因為著重自學自習,我推介有自制能力的學生補讀。但其他學生也可嘗試,因為可能他們會那能夠「升Level」的滿足感而變得更有動力去學習。

以下係我係2009.07回答有關公文數
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141183&extra=&page=2

你所謂的數學是否小學的數學科?我個人覺得小小的幫忙一定有,你話好大就呃你,好多家長話讀公文會令小朋友自動自覺,sorry,從來未有過這個程況出現過;又有家長話讀咗公文會令小朋友在考試時家長唔駛煩,sorry,我會認為係D小朋友天賦比較聰穎,並不是全數屬於公文數的功勞‧

公文數可能對幼童開始對數學的初步認識會好有幫助,開始時可能好D,當一次又一次升班,當課程重複又重複咁做的時候,當你份功課全部做arm晒仍然要做3-4次之多,我直頭要跪拜佢咁滯,可能有家長會話我個小朋友冇用,升唔到,所以咁講,你又錯啦,我個小朋友已經confirm 咗這個學年有金獎在手,佢超三學年‧

公文數是冇文字體的,所以對小學數文字理解這個部份幫唔到,以四年級為例,公文數和香港小學數學的比較,公文數是沒有:
位數的認識;香港通用的貨幣;時間的認識;長度和距離的計算;重量和容量;周界和面積;立體和平面;線和角;方向;象形和棒形等等……如果只是針對小學數學,有沒有幫助,你自己去分析啦!

不過,你唔可以話公文冇用,不竟公文的出現並不是為香港的教育而準備,如果鐘意計數又或者對數學好有興趣的,的確是一個好選擇!

原帖由 77777 於 10-7-16 14:20 發表
我想講一間間公文唔同, 我仔個間係要佢學倒識先走, 有時成二個多小時.....

同埋我個仔係中文小學, 一樣學緊ERP....無一定架, 初時兩個都係淺架....

你個仔讀緊果間係邊一區? 讀左幾耐同埋覺得對他有多大幫助?
我個仔今年升P.1, 想同佢報d英文補習班讀.

原帖由 jdepp 於 10-7-15 13:09 發表
oh thanks~

初初係炸,上到2個月倒,時間會長左因為深左,起碼要40分中至60分中的!

原來係咁....都係試下先啦~

咁想問公文英, 中, 其實係咪好過公文數呀?

原帖由 77777 於 10-7-16 14:20 發表
我想講一間間公文唔同, 我仔個間係要佢學倒識先走, 有時成二個多小時.....

同埋我個仔係中文小學, 一樣學緊ERP....無一定架, 初時兩個都係淺架....

我仔係從抗拒英文, 到依家鐘意上英文堂; 從唔識自己讀一本storybook, 到依家識自己讀, 真係有improvement!

你既意見好有用呀, thanks :)

原帖由 77777 於 10-7-20 10:27 發表
我小朋友初時係學英文同數, 不過后來上左1年級下學期, 覺得功課多左, 數只係係咁做, 所以quit左, 不過, 如果只係想操運算, 佢係可以, 之后先再諗轉law, 不過我知有d學好耐個d, 一樣會覺得數係好......中文阿仔就無學 ...

咁你仔仔學左幾耐公文英呀?
請問係佢係由幾年班開始學?

原帖由 RamblerMaMa 於 10-7-20 13:55 發表
我仔係從抗拒英文, 到依家鐘意上英文堂; 從唔識自己讀一本storybook, 到依家識自己讀, 真係有improvement!
‹ 上一主題|下一主題