用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學公文式
go

學公文式

現我小朋友是小二,請問學公文式數,英文科有甚麼好處和不好處?

我個仔準備讀小一了,我都想俾他去學公文式,有無家長可以俾下意見!

醒目開學勳章

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

原帖由 AthenaCheng 於 10-4-23 23:22 發表
我個仔準備讀小一了,我都想俾他去學公文式,有無家長可以俾下意見!

呢個問題好敏感的。

好的是,狂做練習,日積月累,一點一點進步.
不好的是和屋企做冇分別,為乜要比咁多錢佢賺賺.
小朋友苦過弟弟.
無知是福

原帖由 happyvalley 於 10-4-24 11:42 發表

呢個問題好敏感的。

"不好的是和屋企做冇分別,為乜要比咁多錢佢賺賺.
小朋友苦過弟弟. "

呢個係我一直以來的睇法!

"好的是,狂做練習,日積月累,一點一點進步"
當我去到無計可施時, 發覺用公文方式在中文方面, 對我的小朋友是work的.

[

醒目開學勳章

不好的是和屋企做冇分別,為乜要比咁多錢佢賺賺. 呢句我同意. 自己其實可以買練習俾佢做, 但可唔可以堅持佢每日要做一份, 又係另外一回事.
我小朋友有學英同中, 英已經quit 咗, 因唔跟小學課程, 依家只有學公文中, 佢普通話呢科唔洗我理..

我囝囝K2開始學公文數, K3學公文英.  公文數在k3時已學會佰位數加減, 即小一課程; 公文英是學較深果個, 所以上小一, 完全無難度.  但公文數和香港小一不太相同, 所以小朋友學懂乘數後便無讀; 況且成日做數小朋友好辛苦, 又要顧學校功課, 公文英因為老師無教grammer, 而且成日唔多願解答, 所以新年時也無讀了.  但囝囝識英文生字比其他同齡小朋友多, 如咆哮 roar, 象鼻 trunk.

多謝大家比我的意見!
:

我小朋友小一讀數學及中文, 但因為重複又重複, 同埋好多, 並且跟唔到小一課程, 終於放棄了, 又時問番佢, 佢都唔係好大記得所學
所以唔學都係有咩損失

小一才開始學習,他可能會感到很吃力,因為每天都要做功課,還要兼顧公文的功課.  而且文字題又不多.不學也罷!

如果想小朋友學數學,可以考慮 E-NOPI, 因為亞仔由公文轉讀E-NOPI就開心得多.  

原帖由 AthenaCheng 於 10-4-23 23:22 發表
Best Regards
Candy

請問E﹣NOPI係咩型式的呢? 學費大約幾錢? 如果與學林比較,有何分別?

THANKS。

原帖由 cluk15hon 於 10-4-29 12:14 發表
小一才開始學習,他可能會感到很吃力,因為每天都要做功課,還要兼顧公文的功課.  而且文字題又不多.不學也罷!

如果想小朋友學數學,可以考慮 E-NOPI, 因為亞仔由公文轉讀E-NOPI就開心得多.  

...

我小朋友由K2比佢學公文,英文及數學,對佢好有幫助,今年升小一,仲開始埋中文,我仲覺得遲左添。

學林專注數學文字題, E-NOPI 是英文數學.  要睇下小朋友的就讀那類型小學和小朋友資質來取捨較為適合.
原帖由 Alexismama 於 10-5-5 00:07 發表
請問E﹣NOPI係咩型式的呢? 學費大約幾錢? 如果與學林比較,有何分別?

THANKS。

阿仔讀緊Kumon ERP, 學咗好多生字, 不知不覺學咗拼音, e.g. 一份homework入面有"moon","balloon",佢自己會不期然比較2個字的讀音, 同樣係"oon"尾.  Grammar都係唔覺唔覺就學咗, 因有好多sentences, e.g. "They are swimming", "I like pizza", 又有相反詞"new","old"在同一homework, 我覺得課程編排OK.  Actually, 以前都覺得Kumon係咁做worksheets, 但因為我無系統教佢, 所以到依家K3先比佢學.

囡囡今年升小三,k3開始返學林數學,學林係英文數同佢間學校一樣,因為每星期要做4份學林再加學校功課,所以考試測驗可以話冇嘢好溫,好輕鬆哋攞高分,我都曾經考慮過放棄學林自已買exercises,但老公反對,佢話我一定冇恆心。
至於中文和英文,我就覺得多睇課外書先係最重要,小二開始你會發現xx中文或xx英文,其實對中英文作文係冇乜幫助。
吾知其它家長同吾同意呢?

我囡囡升k3前開始學公文數&公文中文,半年前停左冇再學,因為她個時開始好抗拒做公文功課,加上又要兼顧學校既功課,見到佢都幾吃力,其實唔學都好,因為公文日做夜做重複又重複都係個D,本人覺得對佢數學&中文都冇咩幫助!講真比佢學都係想對佢學術上有幫助啫!

回覆 1# KLeemama 的文章

請問你小朋友有沒有讀公民中文呢?可不可以講多少少公民中呢?

回覆 1# heiB 的文章

囡囡沒有讀過公文,但就想以過來人身分比小小意見升小一的家長,中文對好多家長來說係最頭痛的一科,如果自己沒有時間和耐性同仔仔囡囡温中文,學吓公文或學林中文都係好事,另外要多看中文課外書,因為做練習對作文作句幫助不大。