用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理
樓主: 洛婷
go

五級樂理 [複製鏈接]

我地都決定咗10月考. 我會先自己教初級. 我買咗1-3級的Theory of music made easy 俾佢做住先, 等佢打咗個底. 一到暑假就會單對單intensive 咁上堂.

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 10-5-5 09:44 發表
我地都決定咗10月考. 我會先自己教初級. 我買咗1-3級的Theory of music made easy 俾佢做住先, 等佢打咗個底. 一到暑假就會單對單intensive 咁上堂.

你女女好似係小學二年班 ???

我一 d 都唔識 , 所以要被人教 !!!

佢係一年班ar

其實我d theory 早在二十幾年前已經俾返哂老師
最近重温返都幾過癮, 都唔知點解以前咁討厭

原帖由 洛婷 於 10-5-5 23:12 發表

你女女好似係小學二年班 ???

我一 d 都唔識 , 所以要被人教 !!!

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 10-5-5 23:34 發表
佢係一年班ar

原來係小一

你女會唔會唔明 ???

原帖由 beetle 於 10-5-5 23:34 發表
佢係一年班ar

beetle,

原來你個係天才來嘅。好啋我冇叫阿二阿三學天才拉200吓空弦,實比鬧死。

阿三依家識邊操兵邊拉琴,勁唔勁?

我都唔知佢明唔明, 試咗先算 .....

原帖由 洛婷 於 10-5-5 23:45 發表

原來係小一

你女會唔會唔明 ???

haha, 妳咪講笑啦......
細女都有拉空絃, 不過係20下

操兵都好過打功夫啦.....阿女有個朋友仔, 日日練琴順便練埋"金雞獨立"tim!

原帖由 judy 於 10-5-6 11:22 發表

beetle,

原來你個係天才來嘅。好啋我冇叫阿二阿三學天才拉200吓空弦,實比鬧死。

阿三依家識邊操兵邊拉琴,勁唔勁?

五級樂理 預期要學多久 ?
幾耐有得考一次呢 ?

教笛老師不教槳理? 佢說樂理是鋼琴老師教喎.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

醒目開學勳章

原帖由 龍舌蘭 於 10-5-6 21:33 發表
幾耐有得考一次呢 ?

每年有 3 次考 ,  分別係 2、6、10 月 :loveliness:

就算鋼琴老師都唔一定教 , 有 d 唔教架 ,
我女之前個老師就係 !!!

原帖由 龍舌蘭 於 10-5-6 21:33 發表
幾耐有得考一次呢 ?

識樂理和識教五級樂理是兩回事。要教五級樂理,最起碼要知五級樂理考試範圍,很多教師都不会誠心去準備課程的,除非佢準備教樂理。

另一方面,我估學鋼琴的人,會容易明白樂理。阿大準備五級試時,曾打電話來問我呢個音樂盲。我當然唔知佢問咩,於是着佢去摸摸部琴。一会兒佢打俾我話佢明咗,重讚我醒目。

我小朋友老師都唔教樂理,佢都係介紹佢朋友教,
可能樂理難教d la~

原帖由 洛婷 於 10-5-6 23:13 發表

la d 唔教架 ,
我女之前個老師就係 !!!

荃灣區有冇琴行小組介紹,請pm,因為問左一間琴行15人一班,summer開班,收$2890(18堂),我覺得太多人,好恐怖。希望4-5人最好,有介紹請pm我,想暑假學,10月考,Thanks.

原帖由 洛婷 於 10-5-5 23:45 發表

原來係小一

你女會唔會唔明 ???

小朋友幾歲學五級樂理會適合d? 我都想比個囡學,佢岩岩考完4級琴,來緊會學5級,不過老師話驚阿囡太細仲未明。

Hi Koko 39,

我今日問老師佢話最好六年級以後才考,因為都唔易明,
因下年考五級, 我本想今天暑期比阿仔讀可以年尾考, 但
聽完佢講都會遲啲學, 你都可以問問你的老師意見

原帖由 koko39 於 10-5-8 23:44 發表

小朋友幾歲學五級樂理會適合d? 我都想比個囡學,佢岩岩考完4級琴,來緊會學5級,不過老師話驚阿囡太細仲未明。

簽名被屏蔽

RabbitJump

唔該晒~我會再問下老師既意見。

原帖由 RabbitJump 於 10-5-9 00:12 發表
Hi Koko 39,

我今日問老師佢話最好六年級以後才考,因為都唔易明,
因下年考五級, 我本想今天暑期比阿仔讀可以年尾考, 但
聽完佢講都會遲啲學, 你都可以問問你的老師意見

...

ming2

6級要明年4月考完5級再plan時間。阿囡依家5.5歲學左年半琴,進度好似快左D,不過阿囡又好鍾意考試,聖三一試唔使考樂理咁我要同老師商量下~

原帖由 ming2 於 10-5-9 01:17 發表

其實都冇話幾歲學會適合,而係如果你已有plan幾時要考六級或以上0既ABRSM試,咁你就要預早準備定張樂理成績/証書先得...如果冇諗住太早考G. 6 or above,咁就可以遲少少先考都得...

真係太細怕佢唔明,又或者可以考慮 ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 10-5-9 01:17 發表

其實都冇話幾歲學會適合,而係如果你已有plan幾時要考六級或以上0既ABRSM試,咁你就要預早準備定張樂理成績/証書先得...如果冇諗住太早考G. 6 or above,咁就可以遲少少先考都得...

真係太細怕佢唔明,又或者可以考慮 ...

阿仔依家嘅情況就是如此,學樂理進度超慢,老師叫佢考住聖三一7級琴試先,樂理就慢慢學,到考到樂理先考皇家8級琴試,因為佢老師一向報開皇家演奏級,所以一定要皇家嘅8級證書!

原帖由 馬友友 於 10-5-8 21:12 發表
荃灣區有冇琴行小組介紹,請pm,因為問左一間琴行15人一班,summer開班,收$2890(18堂),我覺得太多人,好恐怖。希望4-5人最好,有介紹請pm我,想暑假學,10月考,Thanks. ...

阿大小學三、四年級時学5級,每班也是15人。有中學生,有小學生,教師都係咁教。教樂理,和教書有何分別呢?
‹ 上一主題|下一主題