用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理
樓主: 洛婷
go

五級樂理

肯定唔會6月考,太趕啦. 可能10月考, 但要等老師決定!

原帖由 洛婷 於 10-4-17 23:58 發表

如果 6 月考 , 依家好似要報名 ???

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-17 21:09 發表

我諗住暑假加堂 , 預計學 22-26 堂 ,
最壞打算 30 堂

你囡囡一定掂,希望阿仔可以同你囡囡一齊10月考!
一齊努力,加油呀!

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-4-18 12:52 發表

你囡囡一定掂,希望阿仔可以同你囡囡一齊10月考!
一齊努力,加油呀!

我都想

佢都幾懶 , 希望佢生性啦

上年, 亞仔都係放暑假開始私人上門教, 學到十月去考, 最後都合格. 無side $及時間. 只要勤力d, 做吓d paper應該ok. 各位加油!!!!!!
Melodykitty

洛婷,
你囡囡的鋼琴老師是上門教? 還是自己到琴行學的?
朋友的女兒在5月考樂理, 她是上門的鋼琴老師教埋樂理的,
但她最近發覺囡囡最近比老師話佢唔識同冇溫習, 所以我想應是到琴行再學是比較好的, 對嗎???
我囡囡本週五考3級琴, 我比她還緊張,只希望她合格, 因為準備時間不夠, sight reading 都未攪掂 , 呀---------

原帖由 洛婷 於 10-4-18 13:39 發表

我都想 ops:" />

佢都幾懶 , 希望佢生性啦

醒目開學勳章

原帖由 melodykitty 於 10-4-19 22:48 發表
上年, 亞仔都係放暑假開始私人上門教, 學到十月去考, 最後都合格. 無side $及時間. 只要勤力d, 做吓d paper應該ok. 各位加油!!!!!!

叻仔

醒目開學勳章

原帖由 melodykitty 於 10-4-19 22:48 發表

叻仔

我都會起10月同小朋友報5級樂理考,不過,仲未想好,比佢跟私人學還是小組學,你地學樂理,學費要多少錢?
我等佢教完大考就同佢報名學.

醒目開學勳章

原帖由 POTATOYUNG 於 10-4-20 11:58 發表
洛婷,
你囡囡的鋼琴老師是上門教? 還是自己到琴行學的?
朋友的女兒在5月考樂理, 她是上門的鋼琴老師教埋樂理的,
但她最近發覺囡囡最近比老師話佢唔識同冇溫習, 所以我想應是到琴行再學是比較好的, 對嗎???
我囡囡本 ...

我女係去琴行學 , 一對一 :loveliness:

可能未必關老師事 ,
會唔會係朋友既女女冇溫習 , 所以唔識 ???

你女女星期五考琴試 , 訂咗考試琴室練琴未 ???

醒目開學勳章

原帖由 kiu_bb 於 10-4-20 12:37 發表
我都會起10月同小朋友報5級樂理考,不過,仲未想好,比佢跟私人學還是小組學,你地學樂理,學費要多少錢?

我開頭都好似你咁樣 ,
唔知點揀   我最後都決定一對一 !!!

你小朋友幾大 , 我見人地既意見話 ,
如果你小朋友有返咁上下大個 , 而又幾 smart ,
報小組都可以

如果好似我女咁 , 有陣時會發夢既.....
咁就唔係幾好

事關小組果 d 只會係有限既堂數 ,
一輪嘴教哂 , 佢地一定唔會專注教哂你小朋友一個 ,
你吸收到幾多就幾多 , 吸收唔到 ,
最後都可能要補堂 , 再一對一補鐘 ,
來來回回 , 其實條數可能同一對一差唔多 !!!

原帖由 kiu_bb 於 10-4-20 12:37 發表

我女女剛在2009年10月考, 今年2月份收到證書了

佢好高興, 有92分, distinction, 佢老師話意料不到, 因為老師成日話佢"大泡和", 明係明晒, 但唔小心, 錯埋D唔小心的錯誤

如想我介紹我個樂理老師給你的話, 我可以pm給你
天惠媽

原帖由 洛婷 於 10-4-20 12:52 發表

我開頭都好似你咁樣 ,
唔知點揀 ops:" />  我最後都決定一對一 !!!

報小組都可以

...

我小朋友今年三年級,佢都係一時時,時好時差,真係好睇佢心情,有時唔洗點解釋佢就好快明,有時講十幾廿次都唔明,都唔知佢去左邊道遊雲.

介唔介意講下你miss收幾錢一堂? 我想有個預算大約要用多少錢.一堂學幾耐?45min定一個鐘?

原帖由 ada1812 於 10-4-20 13:10 發表

我女女剛在2009年10月考, 今年2月份收到證書了

佢好高興, 有92分, distinction, 佢老師話意料不到, 因為老師成日話佢"大泡和", 明係明晒, 但唔小心, 錯埋D唔小心的錯誤

如想我介紹我個樂理老師給你的話, 我可以p ...

你女女都係好叻喎~
佢上左幾多堂就去考?

我仔仔上年10月考了5級樂理.

佢係跟琴行一個小組班咁學, 四至五人一組, 勝在學費冇咁貴, 不過每個小朋友的預略程度不一, 導師就多數要先照顧表現比較差的小朋友, 有時也不自覺地拖延了一些時間.

不過好彩我仔仔都順利通過左考試.

你女女呢個時間學幾好, 因為中間有個暑假, 可以令佢多點時間溫習.

原帖由 kiu_bb 於 10-4-20 15:02 發表

你女女都係好叻喎~
佢上左幾多堂就去考?

起碼都有20堂, 我女女也是差不多5月開始學, 大考時停過兩星期, 暑假又上得密些

個老師都講得幾清楚, 我在房外偷聽, 有時連我都聽得明(當然我都有音樂基礎)

臨尾操了幾年past paper, 有時在堂上對答案對唔晒, 老師都會拿回家改, 下堂即刻講解錯誤, 唔洗浪費時間
天惠媽

原帖由 洛婷 於 10-4-20 12:52 發表

我開頭都好似你咁樣 ,
唔知點揀   我最後都決定一對一 !!!

報小組都可以

...

咁又唔係啵,我 Jesse 仔都係去一班人學,每堂都睇住有冇D唔識既,有就再留低再講多三十分鐘 (不另收費),明晒既就可以返樂團練習 (佢地大部份都係樂團入面既)。到最尾幾堂,會抽D仲係 MOCK 唔合格既出黎再補堂 (呢D就收錢)。Jesse 仔都算合格,有幾位師兄就 93,94 ,仲有個 97分。

如果小朋友唔專也,咁就一對一好好多。

我覺得都係單對單好d

我女女一學都單對單,個miss 教得好有心機,佢都係3年班咋嗎,一take過87分!差少少distinction~

我個女小提琴班有個同學仔,上tom lxx 的樂理班,同媽媽一齊想,結果考左2次都唔合格......我介紹左我個導師比佢,終於pass左啦`~~

我想問琴行樂理班會唔會年齡差別好大? 例如十四歲同八歲一齊學咁?
原帖由 hfscpiano 於 10-4-20 15:23 發表
我仔仔上年10月考了5級樂理.

佢係跟琴行一個小組班咁學, 四至五人一組, 勝在學費冇咁貴, 不過每個小朋友的預略程度不一, 導師就多數要先照顧表現比較差的小朋友, 有時也不自覺地拖延了一些時間.

不過好彩我仔仔都 ...

醒目開學勳章

原帖由 !貓貓老婆! 於 10-4-20 23:06 發表
我想問琴行樂理班會唔會年齡差別好大? 例如十四歲同八歲一齊學咁?

有可能 , 佢地多數唔會用年齡嚟分班

唔通有生意唔做

原帖由 !貓貓老婆! 於 10-4-20 23:06 發表

我阿大阿二都是報讀琴行的樂理班,里面真係有好細嘅豆丁和高頭大馬嘅大哥哥大姐姐一齊,冇問題噃。