用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習社問題
go

補習社問題 [複製鏈接]

囝囝小一, 今個月開始放學後到補習社做功課及溫習. 補習社講明會跟足功課, 做唔晒要留堂做.

由於放了復活節假, 假期作業全由我跟. 補習社正式跟功課係呢個星期一, 只有4天, 我發覺囝囝d功課好多錯漏, 有d未完成(非抄寫類), 但有同囝囝默書.

呢幾日同囝囝跟錯漏都做到好晚, 比無補習時更晚.

我想問, 究竟係囝囝未適應, 定係上補習係咁? 想同補習老師傾傾. 你地認為點呢?
   0    0    0    0

一般補習社都會慢慢由教佢做變成佢自己做.唔識先問.
不妨了解下係咪小朋友唔夠膽問?

功課錯漏大可不理,比師生話得多,自然會改善.

原帖由 IwanBB 於 10-4-16 09:56 發表
囝囝小一, 今個月開始放學後到補習社做功課及溫習. 補習社講明會跟足功課, 做唔晒要留堂做.

由於放了復活節假, 假期作業全由我跟. 補習社正式跟功課係呢個星期一, 只有4天, 我發覺囝囝d功課好多錯漏, 有d未完成(非 ...
無知是福

醒目開學勳章

我覺得不妨跟補習社老師傾傾, 了解原因

原帖由 IwanBB 於 10-4-16 09:56 發表

由於放了復活節假, 假期作業全由我跟. 補習社正式跟功課係呢個星期一, 只有4天, 我發覺囝囝d功課好多錯漏, 有d未完成(非 ...

學校手冊已經查齊功課.

囝囝都有向補習社老師問功課.

我會同補習社老師傾傾, 了解一下.

你抗爭一下
嚴厲提出自己的抗議
若情況未能改善, 建議立即撤退
退出呢間誤人子弟的學校:;pppp:

原帖由 IwanBB 於 10-4-16 13:49 發表
學校手冊已經查齊功課.

囝囝都有向補習社老師問功課.

我會同補習社老師傾傾, 了解一下.
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

如果係有錯(小量)我覺得係正常,,因為練習好多時都可以有兩個答案都OK,,而學校方面剩係對答案的話,就會話錯。

如果功課(成日)全岩.反而擔心導師只係拎份答案出黎對,,
無真正教過細佬仔TIM

當然係可能導師都有問題啦

個人認為,應該教到學生慢慢做自己識功課,導師再教野,咁就好!

已經同補習社老師傾左電話. 講左囝囝D功課問題. 老師話會跟足D, 再睇埋今日情況, 會同我再傾.

其實我都怕囝囝依賴左補習社, 講真, 佢係有責任自己完成功課, 補習社只係輔助佢. E+有補習同無, 都無分別, 一兩條錯我覺得可以接受, 但份份作業都錯, 真係有D過份. 送囝囝到補習社都係想幫輕家長...

我會再同囝囝傾補習目的同埋做功課方法, 亦希望多D老師溝通會有改善.

醒目開學勳章

真係要簡間好既補習社,我家姐個仔仔之前個間補習社一對成二十人,教唔切就直接比埋個答案!好過份 。所以轉左去太子另一間一對四既,睇得出好有心機教,環境又靜!

要培養下小朋友既自學能力,
真係唔可以諗住可以靠晒人地幫佢,
上到高年級唔幫到咁多
當然同補習老師多溝通一定有幫助

吓! 一對二十就真係唔可以接受了。

原帖由 beagoodmother 於 10-4-17 02:59 發表
真係要簡間好既補習社,我家姐個仔仔之前個間補習社一對成二十人,教唔切就直接比埋個答案!好過份 。所以轉左去太子另一間一對四既,睇得出好有心機教,環境又靜! ...

請問你可唔可以比太子呢間補習社o既名,地址同電話我呀 ??? 因為我都係住太子依家急需幫個仔搵補習社. 唔該晒 !

原帖由 beagoodmother 於 10-4-17 02:59 發表
真係要簡間好既補習社,我家姐個仔仔之前個間補習社一對成二十人,教唔切就直接比埋個答案!好過份 。所以轉左去太子另一間一對四既,睇得出好有心機教,環境又靜! ...
‹ 上一主題|下一主題