用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #23 ...
樓主: beywat496
go

做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁) [複製鏈接]

有很多作家都說他們之所以寫得一首好文章,是因為他們少時看很多書。
大作家如是,中小 學生也一樣。語文成績好的,都是愛看書的。香港大部份學生都是做練習長大的,你看能寫好文章的又有多少(包括本人)。
恭喜你beywat,你的女女還未被練習簿磨滅她的學習興趣。甩掉那些練習吧,要拿去廢紙回收,廢紙就是要回收!千萬不要賣去舊書檔,以免遺害人間。

原帖由 penguin_chick 於 10-4-19 01:16 發表
有很多作家都說他們之所以寫得一首好文章,是因為他們少時看很多書。
大作家如是,中小 學生也一樣。語文成績好的,都是愛看書的。香港大部份學生都是做練習長大的,你看能寫好文章的又有多少(包括本人)。
恭喜你beywat,你的 ...

又唔使視補充係洪水猛獸既,我理解有D小朋友唔鐘意睇書,如果多做幾頁補充練習可以應付學校考試,佢地既家長可能會寧願逼佢地做,至少小朋友識唔識家長/老師掌握到。
愛看(文字)書其實是一種福氣,亦是一種對自己語文能力信心表現,多看書真的進步很快。樓主囡囡現在愛看書可能是你小一時要她做練習既成果呢,D練習功成身退了,也就沒有浪費不浪費了。

醒目開學勳章

我仔去洗手間開大,一定會帶本書入去睇.
有時我仔響處睇書, 我都會搵本書坐佢隔離一齊睇.我既書唔一家係小說/有益既書.可能係八掛雜誌.最緊要係有果種閱讀既氣氛。

但補充練習都有做嫁.可能係我晾衫時俾兩張佢做來 "攝"時間.我晾完衫就一齊玩.

所以睇你點安掛時間囉.

我一直都不明白 ....

我問人, 比哪一類書本給囡囡睇好 ????

囡囡現在睇 Roald Dahl ,  Fairy ,   Magic Tree House .... 等 天馬行空幻想   故事書。
中文方面暫時睇 老鼠記者 (48本未完成)...

但係, 似乎整個人無咩常識百科可以學到, 又無宇宙, 又無科學, 又無中國歷史知識, 囡囡睇書是否應該要全面呢 ????  樣樣都要有 ?????

我要如何幫她選書 ???  雖然說要讓她自選, 但因為傳統學校功課好忙, 時間有限, 多數是我成套書買回來給她看的。

我屋企個廁所都有很多書籍, 仲有埋 CD 機不時播放廣英普故事給囡囡聽。

回覆 24# beywat496 的文章

Check if she likes magic school bus (chaper books), it covers some science matters.  

Variety is good, but she may prefer to choose the one she likes.

我十分贊成睇多d書,但去大時睇書好易引致痔瘡.

Jackieson    發表於 12-6-8 13:59
無知是福

原帖由 beywat496 於 10-4-19 15:06 發表
我一直都不明白 ....

我問人, 比哪一類書本給囡囡睇好 ????

囡囡現在睇 Roald Dahl ,  Fairy ,   Magic Tree House .... 等 天馬行空幻想   故事書。
中文方面暫時睇 老鼠記者 (48本未完成)...

但係, 似乎整個人 ...

呢 d 要等小朋友自我成長後,才慢慢改變書本內容口味的。

我囡都會閱讀,但默書就慘敗,中英文作文就創意無限。

見過 大學 outstanding 的學生,個個都會書不離手。

簽名被屏蔽

回覆 21# penguin_chick 的文章

樓主.  我同意 stccmc意見.  睇書發展都是有階段性的, 囡囡由初步picture books 去到 chapter book 公主, fairy之類, 進一步--->到 magic tree house之類----> 到jacqueline wilson等的書---->到而家10歲, 喜歡看詩集, history, 地理, 人物傳記, 雜誌等.....內容愈來愈廣泛, 不論深淺都岩,  而睇書對她成績最大的益處是閱讀理解paper, 不用操練都可以拿高分.  但睇書不是萬能的, 我認為適當的補充練習操練還是有必要的.    而分配時間方面, 喜歡睇書的小朋友自己會爭取一有時間就睇, 所以我個囡好似放學後好忙, 要做功課, 練琴練二胡, 沒有時間睇書, 實際上她在學校一星期己睇完十幾本書,  而且在學校亦會有書友, 交換書來看并即日在學校還. 她們自己樂在其中. 另有星期六日時間可以睇.  所以我不認為看書便會沒有全部的時間.

[quote]原帖由 stccmc 於 10-4-19 22:48 發表

小朋友發展是有階段性的,幼兒只會對故事有興趣,到上小學,便會由全故事性,過渡到有一些 non fiction books. 只要有興趣閱讀就行了。

------------------------------------------------------

如得其情,則哀矜而勿喜。

其實我都好想知道點樣可以陪養到讀書興趣, 由其是係英文書, 但係另一問題係我d英文都好差, 陪唔到佢睇英文書, 所以佢都冇興趣去睇

簽名被屏蔽

回覆 3# 小謙伯伯 的文章

小謙is very likely a gifted child

簽名被屏蔽

回覆 1# stccmc 的文章

but it really sound unusual,outstanding,only 4!

Absolutely Agree !!

原帖由 stccmc 於 10-4-20 20:06 發表
小謙伯伯,

當然每個孩子的發展無可能是一樣的。有快有慢,但過程大都有規律。例如先學行才學走,先學說話才學寫字。

你的例子不會是大多數,是十分極端,我不敢斷定是好是壞,因為我認為故事書是感牲的,對小朋友的行爲,心靈上,想 ...

我一向都認為睇書係比做exercise好,有效.但係...
我真係唔係好明,我培訓囝囝自細都睇不同的書,我陪讀又講故事.他幼稚園時看圖多過看字,之後是看少字量而有圖的書,如漫畫(內容益智而是書面文字). 老師們還很欣賞,說不久將來他便會找到喜愛的書去追看,有能力去看越來越深的書.我一直向這個方向行,常買他喜愛的書,又帶他到圖書館自己選擇,家中到處也放很多不同的書,相信他巳有足夠的閱讀環境.他確實會常常取書看,出街也要拿1,2本在手. 但到現在小三了,還是對多字的書很抗拒,識的字也還是很少,就連小三的閱讀理解也應付不到.... 點解沒有你們子女的閱讀'升呢'呢?? 其實跟一些同學比較,他巳算是多看書的人,為什麼成績/閱讀能力還是不及人呢??
而家面臨大考,閱讀暫時覺得無較,急切之需只好準備數本作業當特較藥來給他操練.希望能提升字彙,運用能力.
有人話可能我無問佢/討論書中內容的問題,而我仔亦一向都唔鐘意答,有時又話唔記得唔想答. 所以其實我真係唔知佢明唔明本書內容,但如果佢唔明都無心機去睇啦?! 有無人可以話我知,出咗乜野問題呀????

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題