用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 通利 - Yamaha兒童音樂班好唔好
樓主: Big-Mouth
go

通利 - Yamaha兒童音樂班好唔好 [複製鏈接]

回覆 1# share123 的文章

我都明你無時間兼顧咁多唔同野,所以最起碼應該要學個基本,上住個班先,第日既第日先諗;

用琴嚟學音樂先其實會之後好有優勢,學其他樂器都會快D~

點解荃灣冇班開?

幾耐會開一次班?

原帖由 clching117 於 10-4-20 12:59 發表
點解荃灣冇班開?

幾耐會開一次班?

荃灣d班好少,music wonderland都只系一年2,3班.其他應該都唔多.可考慮去青衣

好同意 share123 講: 但主要係無甘多時間兼顧嘛

依家D小學 好多都講到明要求學生要學一種學器, 有D仲係由學校安排, 學生連選擇權都無....

學校功課又忙, 又要練樂器, 仲點敢諗學多科"音樂", 有時間都留嚟溫書啦, JMC/JXC 仲一開始就講到明要學2年.. 咁長嘅課程一聽到就心都震啦~~
家長多數要返工, 陪上堂的大多數係工人姐姐, 小朋友跟唔上進度, 好容易會放棄的...

依個係好現實的問題...

好彩我囡學校無要求要學樂器, 我地先有空間去學音樂咋....

原帖由 sazzmusic 於 10-4-19 18:37 發表
JXC之前都有講過了!

因為唔係太多人會肯由JMC繼續去JXC,原因係到左呢個時候,通常都係去學第一樂器的時候,D媽咪成日以為JMC/JXC係學琴既,所以如果囡囡/仔仔學琴就唔使學JXC,搞到JMC好FULL但JXC唔FULL;

其實唔係架,JMC/JXC係音 ...

原帖由 mmak 於 10-4-21 23:57 發表
好同意 share123 講: 但主要係無甘多時間兼顧嘛

依家D小學 好多都講到明要求學生要學一種學器, 有D仲係由學校安排, 學生連選擇權都無....

學校功課又忙, 又要練樂器, 仲點敢諗學多科"音樂", 有時間都留嚟溫書啦, J ...

我係自己陪架,仲有兩個添,所以好辛苦.本來想搵鋼琴老師教大果個,quit JMC book4,但試左一個月鋼琴老師,發現對練琴既要求高d,同埋無甘有趣,最後,問左小朋友幾次,都系中意tom lee多d

係呀, 音樂班無咁死板, 活D 有趣D, 我囡坐唔定, 佢最鐘意成日起身行來行去, JMC 啱晒佢 而且JMC對練琴既要求高又低D, 朋輩影響力都好有幫助架....
我囡唔願練琴, 我都唔迫佢, 但全班同學都識晒彈熟晒首歌, 得佢未掂時, 佢就自動自覺去練琴, 我慳返好多口水....

原帖由 share123 於 10-4-22 09:11 發表

我係自己陪架,仲有兩個添,所以好辛苦.本來想搵鋼琴老師教大果個,quit JMC book4,但試左一個月鋼琴老師,發現對練琴既要求高d,同埋無甘有趣,最後,問左小朋友幾次,都系中意tom lee多d ...

原帖由 share123 於 10-4-21 12:12 發表

荃灣d班好少,music wonderland都只系一年2,3班.其他應該都唔多.可考慮去青衣

Where can I check their courses in Tsing Yi?  Thanks.

原帖由 Cheeriohero 於 10-5-17 02:08 發表

Where can I check their courses in Tsing Yi?  Thanks.

依家系tom lee個網站,click入通利音樂中心,可以check到佢地開咩course,然後再打電話留位. 或者,你可以直接打電話去青衣centre度問

Thanks.  

No courses in Tsing Yi yet.  

原帖由 share123 於 10-5-17 09:14 發表

依家系tom lee個網站,click入通利音樂中心,可以check到佢地開咩course,然後再打電話留位. 或者,你可以直接打電話去青衣centre度問

原帖由 Cheeriohero 於 10-5-17 20:40 發表
Thanks.  

No courses in Tsing Yi yet.  

青衣同荃灣都少班架

舊年有朋友在荃灣上JMC ??

原帖由 share123 於 10-5-18 15:16 發表

青衣同荃灣都少班架

原帖由 mmak 於 10-5-18 15:46 發表
舊年有朋友在荃灣上JMC ??

有朋友系荃灣青衣上music wonderland,我自己都問過JMC,好幾個月先有一班架.

請問有沒有通利 - Yamaha兒童音樂班jmc
book2-4 DVD & CD 轉售?

我有
book & workbook1-2,   DVD & CD 1-4, 及磁石板

原帖由 superhelen 於 10-7-5 10:55 發表
請問有沒有通利 - Yamaha兒童音樂班jmc
book2-4 DVD & CD 轉售?

JMC的老師的質素好參差,如有幸遇上好老師,不失為一個好的選擇,否則浪費時間。

原帖由 share123 於 10-5-18 15:16 發表

青衣同荃灣都少班架

Any good teachers in Tsing Yi? Thanks.

我個仔在新都城學﹐Miss Ha教得很不錯﹗

原帖由 ohmygosh 於 10-7-9 11:01 發表

TKO right?  Too far for me.  Thanks.
Hope the teacher is good in TY.

Ohmygosh,

請問係咪指新都城2期通利3歲2個月嗰班? 上課流程係點? 我問過佢哋話係唱下歌打下拍子! 小朋友開心嗎? 請多多指教! Thanks!

原帖由 ohmygosh 於 10-7-9 11:01 發表

‹ 上一主題|下一主題