用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無 2010-2011 劍鳴N1同學仔?? 入黎吹下.... ...
樓主: cherrychris
go

有無 2010-2011 劍鳴N1同學仔?? 入黎吹下.... [複製鏈接]

非常清楚, 唔該晒 Smallpigbb..!
原帖由 Smallpigbb 於 10-4-18 10:58 發表

am class PTH一個星期兩堂,每堂大概係15-20分鐘,有主題教,如動物就會教"小雞“o個D,開頭就教問候同講”早上好“認識自己個名o甘,仲會有一首兒歌,佢o地都會識唱,但當然要估估下,始終細講廣東話發音都唔係o甘準啦。

Eng,就一 ...

also thank you elmolly.
咁am class都唔差喎, 3個鐘有1個鐘講英文..
原帖由 elmolly 於 10-4-19 01:50 發表

english net per hour per day, another classmate has already replied for pth.

原帖由 JumpingBean 於 10-4-19 02:24 發表
also thank you elmolly.
咁am class都唔差喎, 3個鐘有1個鐘講英文..   

我覺得係架, 我原本都想轉pm, 不過同英文老師傾完之後都係決定留返起am.

回覆 42# JumpingBean 的文章

請問各位已in 嘅家長, 今年INTERVIEW考d乜呢 ? 細b會唔會in完都無位架 ??

其實都幾簡單, 第一part就聽story, 睇小朋友識唔識指自己眼耳口鼻等睇佢反應, 第二part就一齊唱歌睇小朋友有冇聞歌起舞, 就係咁簡單, 都無問過佢D顏色, Apple, 動物等, 都唔洗答問題.!
原帖由 BCLA 於 10-4-19 11:56 發表
請問各位已in 嘅家長, 今年INTERVIEW考d乜呢 ? 細b會唔會in完都無位架 ??

回覆 45# JumpingBean 的文章

Thanks a lot !!

想睇下大家打算自己帶小朋友返學定坐校車? 有無住將軍澳的家長呢? 若坐校車, 唔知會坐幾耐? 好擔心小朋友要遊車河呢!

Bernice will join the am class.  She uses to take afternoon nap and am class fits more.  We are living in Kowloon Tong.  But since there's no direct transport from home to school and I'm a working mum, I'll let her take the school bus.  Hope our kids will enjoy the school life.  See u all on 24/4.  

BTW, may I know when school will start (late Aug or 1/9)  and how many days the school allows us to accompany the kids?  Thx.

The staff (not sure if she is a teacher) tells me that the class will be started from Sep 1 and parents are allowed to accompany their kids who only attend class for 1 hour for 1st week. In the 2nd week, kids will attend 2 hours per day alone for 1 week. Then they will attend 3 hours thereafter.

原帖由 beatriceyung 於 10-4-23 13:36 發表
Bernice will join the am class.  She uses to take afternoon nap and am class fits more.  We are living in Kowloon Tong.  But since there's no direct transport from home to school and I'm a working mum ...

原帖由 rc_ac 於 10-4-24 23:07 發表
The staff (not sure if she is a teacher) tells me that the class will be started from Sep 1 and parents are allowed to accompany their kids who only attend class for 1 hour for 1st week. In the 2nd we ...

完全正確呀,我o地上年就係o甘喇,頭一個禮拜即係1/9開始就陪返學4日,因為o個時1/9係星期二跟住返到星期五,第二個禮拜就返2個鐘,小朋友自己一個返,到第三個禮拜就返3個鐘喇,講真第二個禮拜自己返真係有唔少o既小朋友喊o家,未入到PN個門口已經有好多連學校大門都唔肯入,已經喊得好鬼勁。

我個女第一日自己一個行入學校係無喊,但老師話佢自己換完鞋就開始見到D小朋友喊就跟人喊,喊咗3日就無事喇,其實第二日返學o係學校門口已經喊老師問我不如俾老師抱佢入去,我自己覺得始終都要佢習慣,所以我話好啦,我都無回頭望返個女,因為呢個階段一定要佢自己去適應,如果拖拖拉拉仲喊得耐同勁,但我知道有好多家長接受唔到,因為自己o既小朋友已經喊得o甘勁仲要俾老師抱入去課室又唔知道點,但我覺得真係要相信老師囉,因為佢o地頭一兩個禮拜真係會每日打電話嚟俾你跟進o既。

仲有其實會有暑期班,即係8月份有兩個禮拜可以俾小朋友返去學校度適應,到時你o地交第二筆錢o既時候就會知道。

i wiil have interview this june , any mama can tell me what they do in the interview gar ?? give me some hits  ??
i also very love KM , i hope my baby can study there !!!

我仔仔是PM班,不過他現在都還不太會說話。估計9月返學都差不多。他非常中意出街玩,誰都抱的走,我估計他返學不會喊,亦都不會挂住我,哈哈。

我個女女都係pm class wor,希望大家日後多啲溝通啦!

另外我想問有無人知佢哋嘅預備班係上午or下午上課

Thanks!

原帖由 lyki 於 10-4-26 17:50 發表
我仔仔是PM班,不過他現在都還不太會說話。估計9月返學都差不多。他非常中意出街玩,誰都抱的走,我估計他返學不會喊,亦都不會挂住我,哈哈。

仲有我想知pm class可唔可以早啲送小朋友返學
因為我希望儘量自己送女女返學,但我兩點要返工,如果學校真係1:30pm先俾小朋友入去我就真係趕唔切law

好哦,以後多多聯系啊~
原帖由 mousegirl 於 10-4-27 14:41 發表
我個女女都係pm class wor,希望大家日後多啲溝通啦!

Thanks!

Hello 你哋好呀, 我囡囡一樣都係pm class ar, 請多多指教..!

我都想知預備班係幾時開始, 要上幾耐 & 大約幾錢$$倒..?
有冇人解答到呢!? thx!!
原帖由 mousegirl 於 10-4-27 14:41 發表

Thanks!

原帖由 JumpingBean 於 10-4-29 02:39 發表
Hello 你哋好呀, 我囡囡一樣都係pm class ar, 請多多指教..!

我都想知預備班係幾時開始, 要上幾耐 & 大約幾錢$$倒..?
有冇人解答到呢!? thx!!

預備班即係8月返,價錢大概記得係$2,800 o甘上下,不過要家長陪返,返2個禮拜,每日返兩個鐘,我上年就無返因為個時間o甘Q撞咗我個女o既nap time,多數會o係8月中間o個兩個禮拜返,我上年有朋友返過,因為佢個仔係讀下午班所以都夾佢o既返學時間,佢話返咗可以俾個小朋友認識o下學校環境都唔錯。

原帖由 mousegirl 於 10-4-27 14:53 發表
仲有我想知pm class可唔可以早啲送小朋友返學
因為我希望儘量自己送女女返學,但我兩點要返工,如果學校真係1:30pm先俾小朋友入去我就真係趕唔切law ...

1:30係正式上堂o既時間,我知道係1:00-1:30都已經可以送小朋友返學校,我o地上午班都係o甘,8:30學校就開門俾小朋友入去,入到課室都好多o野要搞又換鞋又交通告袋呀o甘,仲有時間就可以玩o下玩具,所以你都可以放心返工o既時間。

非常清楚呀, 唔該晒Smallpigbb..!!

多口一問, 咁你囡囡會唔會繼續在KM讀K1呀..?
原帖由 Smallpigbb 於 10-4-30 07:53 發表

預備班即係8月返,價錢大概記得係$2,800 o甘上下,不過要家長陪返,返2個禮拜,每日返兩個鐘,我上年就無返因為個時間o甘Q撞咗我個女o既nap 中間o個兩個禮拜返,我上年有朋友返過,因為佢個仔係讀下午班所以都夾 ...

唔該晒Smallpigbb, 非常清楚呀..!!

BTW, 你囡囡會唔會繼續在KM讀K1呀..? 只是多口一問.
原帖由 Smallpigbb 於 10-4-30 07:53 發表

預備班即係8月返,價錢大概記得係$2,800 o甘上下,不過要家長陪返,返2個禮拜,每日返兩個鐘,我上年就無返因為個時間o甘Q撞咗我個女o既nap time,多數會o係8月中間o個兩個禮拜返,我上年有朋友返過,因為佢個仔係讀下午班所以都夾 ...
‹ 上一主題|下一主題