用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 軒小
go

救恩 vs 軒小

我個女而家讀緊救恩幼稚園,會直升救恩小學,不過學費好貴,要3萬幾。而她 Daddy 是軒尼詩官小上午校舊生,如果申請軒小,入硬。讀邊間好些呢?佢仲有個細妹。

原帖由 preciousstone 於 10-4-10 00:05 發表
我個女而家讀緊救恩幼稚園,會直升救恩小學,不過學費好貴,要3萬幾。而她 Daddy 是軒尼詩官小上午校舊生,如果申請軒小,入硬。讀邊間好些呢?佢仲有個細妹。 ...

我會揀軒小, 因軒小同頂級官中有聯系, 又座落 Net12, 派好英中機會大.

救恩都是一間好好的小學, 但中學在九龍山上, 吾多就腳,  而揀救恩兩姐妺學費加課外差不多成皮, 都幾甘架.

我看過軒小的中學派位,男仔就好,女仔就一般,好多人都係入何東女子,要最top 20%先入到比利羅氏。但救恩就可以派番中西區,見到差不多50%入到英華或聖士提反女子中學,值唔值得用一皮野讀救恩呢?一皮野我地勉強頂得順,不過都會頂得辛苦。女仔上中學Net 11 還是 Net 12好些呢?

原帖由 chunheimama 於 10-4-10 09:30 發表

我會揀軒小, 因軒小同頂級官中有聯系, 又座落 Net12, 派好英中機會大.

救恩都是一間好好的小學, 但中學在九龍山上, 吾多就腳,  而揀救恩兩姐妺學費加課外差不多成皮, 都幾甘架. ...

救恩中學在九龍山上,我從未聽聞過九龍有間救恩中學嘅!我只知新界有一間。

原帖由 preciousstone 於 10-4-10 14:31 發表
我看過軒小的中學派位,男仔就好,女仔就一般,好多人都係入何東女子,要最top 20%先入到比利羅氏。但救恩就可以派番中西區,見到差不多50%入到英華或聖士提反女子中學,值唔值得用一皮野讀救恩呢?一皮野我地勉強頂得順,不過都會頂 ...

我朋友嘅仔仔以前都係讀軒小,但派位麻麻,佢話大部份同學都派到band 2 及band 3中學;佢派到維官都冇讀,結果去了維多利亞。

我個人就會揀救恩,除了老師好及派位不俗外,它的膳食更是一流哩。

醒目開學勳章 王國長老

易D入東九龍滙基就我聽過, 50%入英華/SGG。。。。。Are you sure such info is correct?
原帖由 preciousstone 於 10-4-10 02:31 PM 發表
我看過軒小的中學派位,男仔就好,女仔就一般,好多人都係入何東女子,要最top 20%先入到比利羅氏。但救恩就可以派番中西區,見到差不多50%入到英華或聖士提反女子中學,值唔值得用一皮野讀救恩呢?一皮野我地勉強頂得順,不過都會頂 ...

醒目開學勳章

原帖由 preciousstone 於 10-4-10 14:31 發表

我仔同個女都讀緊軒小, 個女今年6年級
個仔一年級
派位, 入吾到庇利羅氏既話, 我估入聖公會(band 1 英中)既機會都有卦.......

佢地d 老師, 真係好好, 我仔係成績比較差的學生(band 2 尾), 但老師無放棄到, 還鼓勵我同佢, 又比好多support我們

同埋, 如果要計派位, 要留意, 軒小普遍係男生多過女生, 比例可以話係2/3男生, 1/3女生, 所以講派位%, 入qc 同入bps 既比例, 應該係差吾多, 只不過因為女生小, 所以你見得12個入bps, 但計比例, 吾係差好遠

我見很少女仔讀軒小,懷疑軒小係唔係唔適合女仔呢?

係呢,我個女好曳,在救恩活動教學都會比老師罰企(試過一次,不過無其他女仔比老師罰過),因為佢成日上堂好大聲傾計,玩起上來又好 'din', 唔知軒小的老師有無愛心接受這類小朋友呢?這個是我重要考慮的因素,因為救恩都話晒活動教學,老師是比較有耐性和愛心的。其實我都想個女讀軒小,因為可以慳d錢,不過驚佢會成日比老師罰,攪到唔想讀書就慘。又驚佢在軒小好多男同學,學到更加曳,佢而家同班上最曳的兩個同學好 friend.,上堂就一齊曳。你可唔可以比些意見我?

原帖由 CrabPincers 於 10-4-13 11:16 發表

我仔同個女都讀緊軒小, 個女今年6年級
個仔一年級
派位, 入吾到庇利羅氏既話, 我估入聖公會(band 1 英中)既機會都有卦.......

佢地d 老師, 真係好好, 我仔係成績比較差的學生(band 2 尾), 但老師無放棄到, 還鼓勵 ...

軒小之所以多男仔讀,全因佢同皇仁有聯系.
女仔讀男女校着數好多架,一般老師(尤其Miss)都比較鐘意女仔,罰起上來都輕好多,另一原因是最鬼怕佢地哭.
在小學階段男仔比女仔發育(心智和身體)遲一兩年架,成績普遍都好d.
之於曳唔曳,活動教學都冇話任你攪攪震個渦.

兩個 x 6年學費真真好甘,萬一 x 12仲大劑,同埋讀耐左活動教學,可能最後要出國留學架.
因他們不重成績,只重評估架.

原帖由 preciousstone 於 10-4-17 20:55 發表

係呢,我個女好曳,在救恩活動教學都會比老師罰企(試過一次,不過無其他女仔比老師罰過),因為佢成日上堂好大聲傾計,玩起上來又好 'din', 唔知軒小的老師有無愛心接受這類小朋 ...
無知是福

我估係有女11網都去果幾間女校啦, 人地又直屬又一條龍之類, 讀軒小風險大 D 喎. 不過你個情況, 我就會揀軒小, 2 位小朋友, 錢真係要計算下. 你住邊區, 仲有無第三個選擇呀?

原帖由 preciousstone 於 10-4-17 20:55 發表

我自己住中西區。

原帖由 w_y 於 10-4-18 00:06 發表
我估係有女11網都去果幾間女校啦, 人地又直屬又一條龍之類, 讀軒小風險大 D 喎. 不過你個情況, 我就會揀軒小, 2 位小朋友, 錢真係要計算下. 你住邊區, 仲有無第三個選擇呀?

...

醒目開學勳章

係呢,我個女好曳,在救恩活動教學都會比老師罰企(試過一次,不過無其他女仔比老師罰過),因為佢成日上堂好大聲傾計,玩起上來又好 'din', 唔知軒小的老師有無愛心接受這類小朋 ...

你收pm

回覆 12# preciousstone 的文章

我個仔同個女分別讀緊救恩學校幼稚園的K3&K2,個仔就已經報讀了該校的小學部,個女應該都會報。因為覺得呢間學校好有人情味,老師都好有愛心,教小朋友就注重品德,唔錯!雖然學費就比較難頂,但錢系買唔到一個小朋友好的品德的。頂住吧!