用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港邊間學校最學鋼琴最PRO?
樓主: brian_music
go

香港邊間學校最學鋼琴最PRO? [複製鏈接]

katelee,
您好. 請問你囡囡在學業上是否都是資優? 需要花多少時間讀書? 你們是怎樣安排時間的? 可否與我們這些家有琴童的家長分享, 讓我們學習學習? 十分謝謝.

hi katelee
你的囡囡真是一個十分好 ,很有實力的小朋友.看過她的表演一定叫好. 小小年紀有如此表現真是難得 .我想信你一定會很多謝apa給囡囡的學習機會.
我自己的囡囡都話要讀apa .我今年沒有報.因自己擔心太多事要應付.但現在有點後悔.應該給apa老師定.
我想信你囡囡的品格一定好好,有你的教導 .
老實說我囡囡比你囡囡差很遠 .我囡囡都要努力些. 希望將來我們的小朋友一起進步.
.
原帖由 katelee 於 10-4-12 15:09 發表
wootaitai,

妳對她太誇讚了﹐其實她只是在pre-junior的其中一個﹐班裡很多孩子都彈得很好。今年九月才升初級班﹐要走的路還很遠。。。。。

我本身不懂音樂﹐她4歲開始學琴﹐6歲進的演藝﹐她自己很喜歡音樂﹐喜歡模仿別人。小時練 ...

katelee: 相信不久將來你囡囡在樂壇會大放異彩

真係有天份的小朋友,小小年紀不只琴藝了得,表情都做到十足,睇落好似用音樂講故仔咁! 我諗演藝的老師揀學生都一望就知小朋友有冇天份先會收ge!  你囡囡實屬音樂資優生了,每日練到4~5鐘嗎?

原帖由 katelee 於 10-4-13 00:43 發表
我有陪她上課的﹐知道老師的要求﹐在她練琴的時候就可以提醒她﹐另外有人陪練﹐她會認真一點。

醒目開學勳章

原帖由 88violin 於 10-4-13 09:59 發表
真係有天份的小朋友,小小年紀不只琴藝了得,表情都做到十足,睇落好似用音樂講故仔咁! 我諗演藝的老師揀學生都一望就知小朋友有冇天份先會收ge!  你囡囡實屬音樂資優生了,每日練到4~5鐘嗎?

...

agree , 好鍾意睇佢彈琴

我都好鍾意睇佢彈琴:loveliness: :loveliness: :loveliness:

原帖由 洛婷 於 10-4-13 10:55 發表

醒目開學勳章

我都睇過Kate妹妹彈琴,四字形容‘前途無限’!得閒叫阿仔睇吓,偷吓師!

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-4-13 13:37 發表

我都睇過Kate妹妹彈琴,四字形容‘前途無限’!得閒叫阿仔睇吓,偷吓師!

你仔仔都掂呀 , 可以叫佢試下考 apa :loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 13:44 發表

你仔仔都掂呀 , 可以叫佢試下考 apa :loveliness:

今年我真係幫佢交咗表,不過佢咁hea,考倒先算!

醒目開學勳章

原帖由 88violin 於 10-4-13 09:59 發表

...

我也十分同意,真是很投入地彈奏!

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-4-13 13:55 發表

今年我真係幫佢交咗表,不過佢咁hea,考倒先算!

幾時會面試 ???

Kate Lee,

I seen from youtube long time ago,
she is great!

katelee,可否介紹下一起演出的Wong Kei是誰呢,次子彈琴真是光芒四射,技巧及音樂處理上都遠超於8歲之齡。

很難想象Kate Lee從May 2009 到Mar2010 十個月間,有咁大進步。
http://www.youtube.com/watch?v=Ah5TsAAnozE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=mso1nC00028&feature=related

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 17:06 發表

幾時會面試 ???

未收到信,有消息話你知!

醒目開學勳章

原帖由 wootaitai 於 10-4-14 11:02 發表
I asked the admission dept when I hand in the form. They said likely second half of May

Thank you!

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-4-14 10:57 發表

未收到信,有消息話你知!

好呀  

天才的進步是非一般人可以想像!!!

叫囡囡都睇吓Katelee的表演之後,果然有小小激勵作用,囡囡練習不知醒神幾多!
不求可以同katelee一樣咁叻,但希望囡囡可以做為借鏡,明白人哋成功不是偶然,背後實付出好多!

原帖由 小伊 於 10-4-14 00:24 發表
很難想象Kate Lee從May 2009 到Mar2010 十個月間,有咁大進步。
http://www.youtube.com/watch?v=Ah5TsAAnozE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=mso1nC00028&feature=related

醒目開學勳章

原帖由 88violin 於 10-4-14 15:59 發表
天才的進步是非一般人可以想像!!!

叫囡囡都睇吓Katelee的表演之後,果然有小小激勵作用,囡囡練習不知醒神幾多!
不求可以同katelee一樣咁叻,但希望囡囡可以做為借鏡,明白人哋成功不是偶然,背後實付出好多!

...

絕對認同!

‹ 上一主題|下一主題