用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Rattie
go

面試 [複製鏈接]

Hi Joanneka,

多謝你的回覆, 希望遲d 可以係 spss 見到你, 大家交流下意見.

原帖由 joanneka 於 10-4-23 18:03 發表
Hi chatroom 台長
亞女班都有40人, 全級有19x人.
F.1 每班有2個留級生, 所以total 有10個係F.1留班, 都算多, 不過讀多一年好過免強升上去.

Yongxin
F.1都用中一分班試來編班架.

我想CONFIRM下小學部係唔係唔可以包 ...

Hi Joanneka,

多謝你的回覆! 好野, 又多個資深人教路 la  !!
每年按成績編班, 都有d壓力喎

原帖由 joanneka 於 10-4-22 13:00 發表
chingching8888

Hi, 各位媽咪好.
好耐無chat, 不過一直都有read post.
我大女係spss F.1, 細女9月會入小學部.
E我所知, F.2 係根據成績編班, 1-40名入A班, 41-80名入B班......總共5班.
所以唔駛自己講, 人地都知你 ...

呢d官方數字係星期四briefing學校present嘅,校長冇話實每個band佔三分一。

佢話過往兩年嘅中一分班試成績幾理想,叫我咃督促囡囡俾心機考好個試。

Band 3應該冇48人咁多啩。

原帖由 chatroom台長 於 10-4-24 10:32 發表
Hi Rattie,

如果照咁計每班尾10果堆都好大機會升唔到去隔離 spss, 係咪呢 ?

Hi Joanneka

小學叫家長唔好包書,我咁多年都冇包過。

原帖由 joanneka 於 10-4-23 18:03 發表
Hi chatroom 台長
亞女班都有40人, 全級有19x人.
F.1 每班有2個留級生, 所以total 有10個係F.1留班, 都算多, 不過讀多一年好過免強升上去.

Yongxin
F.1都用中一分班試來編班架.

我想CONFIRM下小學部係唔係唔可以包 ...

Rattie
唔該晒.
我會7月8號再返去註冊, 到時要買運動服, 想問下其他係唔係係灣仔joseph買, 點解唔一齊買呢?
另外想問買書, 係唔係都係學校買?
會唔會有小一預備班?
唔好意思, 甘多問題, thanks a lot!
原帖由 Rattie 於 10-4-26 12:41 發表
Hi Joanneka
小學叫家長唔好包書,我咁多年都冇包過。

哎,事隔六年,我估好多嘢應該唔一樣,小一預備班?或者小一家長會識答。

學校祗會訂運動服、冷衫、棉褸。其他(校裙)係自己去買(Joseph、泰興、成順發) 。

運動服亦可以係北角買。

書喺天后精工買,唔洗咁早去,可以打電話訂咗先,遲d等d書齊d先去買,未到嘅書可以訂,俾埋錢開學後會派俾囡囡。

原帖由 joanneka 於 10-4-26 13:32 發表
Rattie
唔該晒.
我會7月8號再返去註冊, 到時要買運動服, 想問下其他係唔係係灣仔joseph買, 點解唔一齊買呢?
另外想問買書, 係唔係都係學校買?
會唔會有小一預備班?
唔好意思, 甘多問題, thanks a lot!
...

Thanks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-4-26 12:36 發表
呢d官方數字係星期四briefing學校present嘅,校長冇話實每個band佔三分一。佢話過往兩年嘅中一分班試成績幾理想,叫我咃督促囡囡俾心機考好個試。Band 3應該冇48人咁多啩。 ...

簽名被屏蔽

candy_kent & Rattie

唔該晒呀!
我9月又要重新讀過小一, 真係好多野學RATTIE講都唔記得清楚啦.

原帖由 candy_kent 於 10-4-26 16:18 發表

joanneka,
welcome !!  同你呢位大師姐打個招呼先 !!

書本
===
我lazy無出去書局買, 因為知道小一註冊果日,  可以在學校一次過訂晒所有書本, 上年7月有大約有六成既書本係已經ready好, 所以一比錢就 ...

多口一問, 扣在校裙的校章是學校提供? 維多利亞的校裙,是否質地與指定供應商一樣?

原帖由 candy_kent 於 10-4-26 16:18 發表

joanneka,
welcome !!  同你呢位大師姐打個招呼先 !!

書本
===
我lazy無出去書局買, 因為知道小一註冊果日,  可以在學校一次過訂晒所有書本, 上年7月有大約有六成既書本係已經ready好, 所以一比錢就 ...

簽名被屏蔽

鐵扣針(校"輝"那個). 賣校服的地方,不賣吧?
原帖由 candy_kent 於 10-4-28 15:08 發表

校章===> 唔明??   cwb至要jar !

醒目開學勳章

我地HV唔用鐵扣校徽架。

冬/夏校服裙個校徽都係布造,車實0左响條校裙度架喇。

原帖由 愛愛地球 於 10-4-29 14:27 發表
鐵扣針(校"輝"那個). 賣校服的地方,不賣吧?

簽名被屏蔽

candy_kent, yongxin,

唔該晒,我多數見d學生著住件背心,看不見"入面". 你地夏天著白鞋;冬天著黑鞋?但到出年換季,對白鞋可能又唔啱著,好似好浪費啊.   

原帖由 candy_kent 於 10-4-29 17:57 發表

我講得唔清楚, hv唔洗, 因為連埋條裙度, 係cwb果間convent才要jar.

所以我會喺季尾入定d斷碼貨,攪到e+仲有一對未啱著嘅黑鞋,好在嗰次買唔到白色。

原帖由 愛愛地球 於 10-4-30 17:02 發表

唔該晒,我多數見d學生著住件背心,看不見"入面". 你地夏天著白鞋;冬天著黑鞋?但到出年換季,對白鞋可能又唔啱著,好似好浪費啊.   

...

醒目開學勳章

係呀,白鞋好0的,秋天着完到春天4月到就再着,都或者可以頂一學年。黑鞋仲惨,冬天着完,要下一個冬天先再着,實唔啱。
Rattie:以後着熊貓鞋就茅呢個煩腦啦。。。

原帖由 愛愛地球 於 10-4-30 17:02 發表

...

我呀懶醒,一早同亞囡訂做咗三條校裙,有咁長做咁長,諗住九月過隔離中學嗰陣拆咗個校徽釘個鐵扣就攪掂,認真是刁拔!

原帖由 YongXin 於 10-4-30 17:56 發表
係呀,白鞋好0的,秋天着完到春天4月到就再着,都或者可以頂一學年。黑鞋仲惨,冬天着完,要下一個冬天先再着,實唔啱。
Rattie:以後着熊貓鞋就茅呢個煩腦啦。。。

...

RATTIE, 6月5日若天降佳音,我不介意認購你的校裙!!!

原帖由 Rattie 於 10-5-3 17:43 發表
我呀懶醒,一早同亞囡訂做咗三條校裙,有咁長做咁長,諗住九月過隔離中學嗰陣拆咗個校徽釘個鐵扣就攪掂,認真是刁拔!

醒目開學勳章

你寶貝讀小一,Rattie寶貝中一,咁長。。。條裙,擺到黄0羊?

原帖由 愛愛地球 於 10-5-4 15:33 發表
RATTIE, 6月5日若天降佳音,我不介意認購你的校裙!!!
‹ 上一主題|下一主題