用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Rattie
go

面試 [複製鏈接]

To whom this may concern

OMG!  I have never checked my PM box before and today's is my first break through!  I have 5 pages of unread PM messages - some back dated to last year!  I am sooooo VERY sorry of my VERY late responses!  Since my Chinese typing is really slow I did them in English as a quickie.  If you still wish to carry on with your discussion, please PM me again.  I shall from now on check it more frequently I promise!
Rattie

原帖由 candy_kent 於 10-4-13 18:31 發表
rattie
睇左pm未 ?

Rattie,咁聖士提反女子中學和英華女學校會否好過SPSS?
Thanks a lot.

早兩年曾經有老師八過俾我哋(家長) 聽往年d叻人走咗去邊,le兩間都係榜上有名,咁我都當係囉。

原帖由 B.B.Mother 於 10-4-14 14:54 發表
Rattie,咁聖士提反女子中學和英華女學校會否好過SPSS?
Thanks a lot.

Marymount? sorry, 揀le 兩間中學我不如簡單d過隔離算數啦。 ...

Hi Rattie,
想話問吓你對Marymount Sec 的睇法
How about 聖士提反女子中學
thanks

我鐘意Marymount 小學多d,係因為佢哋可以有十幾人考入DGS / SPCC。

至於中學,我唔係覺得Marymount, St Stephen Girls or St Francis有乜問題,全部都係好學校,讀邊一間都好好,同隔離一樣,因為我覺得祗要喺是但一間band1中學做到頭嗰班,邊一間都冇所謂,咁過隔離簡單好多嘛!

你睇我囡考到SPCS我都唔係非常開心嗰隻,我嘅dream school得DGS一間。

原帖由 feel0204 於 10-4-14 16:52 發表

Hi Rattie,
想話問吓你對Marymount Sec 的睇法
How about 聖士提反女子中學
thanks

DGS是哪間?
可否告知?

簽名被屏蔽

呀,仲有,津校dream school係BPS,不過因為實在有太多叻人揀,我囡自問未夠班,le兩間dream schools我哋都冇申請到。

另一個會入Convent我囡話又係d叻人,年年做班長、風紀,我囡? 咁多年都冇佢份,佢真係一個普通過普通嘅學生嚟咋。

原帖由 candy_kent 於 10-4-15 09:46 發表

snkwok,
rattie指係dgs係女拔呀 !!

candy,rattie,
唔該晒.
我自己沒在hk讀過書,所以對小學,中學派位遊戲;全港的學校都沒認識,好多謝你們的分享,真的學到好多...

沒有做班長、風紀,不一定就普通.........

原帖由 Rattie 於 10-4-15 11:35 發表
呀,仲有,津校dream school係BPS,不過因為實在有太多叻人揀,我囡自問未夠班,le兩間dream schools我哋都冇申請到。另一個會入Convent我囡話又係d叻人,年年做班長、風紀,我囡? 咁多年都冇佢份,佢真係一個普通過普通嘅學生嚟咋。 ...

簽名被屏蔽

Hi Rattie,

能夠aa/bb又點會普通呢?一定係您指導有方!!

真不好意思, 請問BPS係指.......

呀,仲有,津校dream school係BPS,不過因為實在有太多叻人揀,我囡自問未夠班,le兩間dream schools我哋都冇申請到。另一個會入Convent我囡話又係d叻人,年年做班長、風紀,我囡? 咁多年都冇佢份,佢真係一個普通過普通嘅學生嚟咋。 ...

Hi Rattie,

很多謝你的分享!! 想請問隔離中學有精英班嗎?

原帖由 Rattie 於 10-4-14 17:56 發表
至於中學,我唔係覺得Marymount, St Stephen Girls or St Francis有乜問題,全部都係好學校,讀邊一間都好好,同隔離一樣,因為我覺得祗要喺是但一間band1中學做到頭嗰班,邊一間都冇所謂,咁過隔離簡單好多嘛!...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

BELILIOS真係咁受歡迎的嗎. 我常見到該校學生,真的很純樸,純樸到好似唔似時下年輕人 (沒有貶意的,請勿誤會) 只知如讀軒小,有機會搏下入去,是嗎. (當然又要名列前茅)

rattie,純粹討論學校本身, 咁如果BELILIOS同convent, 你會讀邊間?

Hi Rattie,

我想問下小五同小六上下學期成績表係咪全部要家長去拎 ? 我心血少唔係幾嚇得.

原帖由 chatroom台長 於 10-4-13 15:12 發表
Hi Rattie,

Thanks for your reply.  如果我女有一科 C 我唸都唔會去考, 希望 keep 住起碼2科 b 升過隔離就算.

多謝各位靚太力撑我囡,佢知道嘅話一定極之開心。

的確唔係所有班長、風紀都係叻人,不過相信都應該佔咗八成,le樣你哋再同我抝即係耍我。

風紀係由四年級開始,又因為上下午班嘅關係,下午班(五年級) 會選多一倍嘅風紀。

就算Candy你係屬於嗰兩成(嘻嘻) ,總好過冇。

其他任務? 有!亞囡好重要架,佢要陪d唔洗當值嘅friend去玩囉!

Chingching8888 : 隔離中學有兩班精英班 - A同B班。

原帖由 candy_kent 於 10-4-16 09:32 發表

rattie,
年年做班長、風紀=====>乜學校規定係成績好同叻至可以做班長同風紀架咩 ?     以你咁講, 我細時咪好惦 !!   

老老實實, 其實你個囡是否有其他任務在身, 所以就無被老師揀做風紀 ?? ...

有得揀我緊係揀BPS啦,唔洗俾錢喎。

BPS係有quota俾軒官,要注意傳聞軒官小四開始收十個八個插班生,呢班外來精英順順利利入QC, BPS。

原帖由 愛愛地球 於 10-4-16 10:02 發表
BELILIOS真係咁受歡迎的嗎. 我常見到該校學生,真的很純樸,純樸到好似唔似時下年輕人 (沒有貶意的,請勿誤會) 只知如讀軒小,有機會搏下入去,是嗎. (當然又要名列前茅)

rattie,純粹討論學校本身, 咁如果BELILIOS同con ...

除咗因為六年級早考試早派外,小五上下同六上攞成績表嘅流程同平時一樣冇分別,六下有d唔同,4/22家長返學校聽briefing同攞臨時成績表,我遲d再update你哋啦。

原帖由 chatroom台長 於 10-4-16 11:46 發表
Hi Rattie,

我想問下小五同小六上下學期成績表係咪全部要家長去拎 ? 我心血少唔係幾嚇得.

Hi Rattie,

Thanks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-4-16 13:16 發表
除咗因為六年級早考試早派外,小五上下同六上攞成績表嘅流程同平時一樣冇分別,六下有d唔同,4/22家長返學校聽briefing同攞臨時成績表,我遲d再update你哋啦。
...
‹ 上一主題|下一主題