用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

面試 [複製鏈接]

可能各位亞太弟時都有興趣同囡囡去考Convent,趁我e+記憶猶新,俾大家參考吓,費時過兩年我老人癡呆,答你哋唔到。

4個book reports; 2中2英,e-portfolio要填囡囡嘅強、弱項。

弟一輪面試:

囡囡要present哂4個book reports。

另外答兩條問題; 1中1英。問題係抽嘅。

in完數月後某一日,你要上網或返學校check佢有冇份2nd in,如果有嘅話,就要當日去學校用張舊准考証換張新嘅。要注意係祗得嗰一日,蘇州過後冇艇搭,我有兩個friends都話自己唔記得咗。

2nd in講明要帶家長,好多都係亞爸亞媽齊齊出席,but亞sir唔得閒,我都係單拖去馬。

弟二輪面試:

亞囡同我齊齊見兩個老師,全英語對話,d問題好大路,e.g.

Introduce yourself, why do you choose our school, what do you do during your leisure times ……

老師會根據囡囡嘅answer去問d follow up questions.

全程都係問佢,亞囡開頭有少少緊張,不過好快定落嚟,有問有答,要知道家長坐喺隔離,小朋友會覺得有壓力,in完我已經讚佢well done。

2    0    0    0

Rattie,

當我尚在擔心小一入學之同時,你已正在忙著中一...為人父母真是"長憂99"啊...
是否很多HV的,都會考慮CWB的ST PAUL讀中學? 你是否選了兩間中學來考? (本校中學部,及另一間?)私校是否除外?可考多間?!

原帖由 Rattie 於 10-4-7 16:52 發表
可能各位亞太弟時都有興趣同囡囡去考Convent,趁我e+記憶猶新,俾大家參考吓,費時過兩年我老人癡呆,答你哋唔到。
4個book reports; 2中2英,e-portfolio要填囡囡嘅強、弱項。
弟一輪面試:囡囡要present哂4個book reports。另 ...

我知道嘅有八個,咁唔知算唔算多喇。除咗我囡,好似仲有一個會入,另外有d未confirm嘅就係waitlist緊。

自行派位我叫我囡唔好揀隔離中學,因為隔離講明係唔會揀我哋,冇理由白白浪費一個機會。有得搏冇理由唔去馬。

係,私校任你考,同考私小一樣。

Rattie,

sorry, 多口一問,為何"因為隔離講明係唔會揀我哋"? 你指聖保祿中學?  乜唔係直升,或大部份升咩?!
convent已收你女兒? 係就恭喜了.

原帖由 Rattie 於 10-4-9 14:09 發表
我知道嘅有八個,咁唔知算唔算多喇。除咗我囡,好似仲有一個會入,另外有d未confirm嘅就係waitlist緊。
自行派位我叫我囡唔好揀隔離中學,因為隔離講明係唔會揀我哋,冇理由白白浪費一個機會。有得搏冇理由唔去馬。
係,私校任你 ...

多謝,我囡已經註冊Convent。你囡都係喺度讀咩? 幾年班呀?

聖保祿中學喺佢哋個S1 briefing公開講明自行嗰54個位係冇我哋份,去聽過嘅家長應該個個都聽到。

弟二輪大抽獎時,祗要我哋揀佢做首志願,我哋會有優先,唔可以話係直升,不過都會收大部分。通常都係得十零廿個派唔返入去。

第二輪不是"公平"抽籤的嗎.為何放首志願會優先? (不是等於小學的大抽獎嗎?)
如果他們自行收生不收st paul小學的學生, 是想收比st paul小學更"好"的學生?! 咁做乜要讀佢小學? 我開始迷茫, 不知遊戲是怎樣玩, 好擔心...   可否再說明一些,有勞.

原帖由 Rattie 於 10-4-9 16:37 發表
多謝,我囡已經註冊Convent。你囡都係喺度讀咩? 幾年班呀?
聖保祿中學喺佢哋個S1 briefing公開講明自行嗰54個位係冇我哋份,去聽過嘅家長應該個個都聽到。 弟二輪大抽獎時,祗要我哋揀佢做首志願,我哋會有優先,唔可以話係直 ...

咁我哋兩間係直屬關係,所有直屬中學都會預留一定數量嘅位俾佢嘅直屬小學。

呢樣嘢,電腦曉得做架喇。

首輪有冇我哋份又有乜值得你咁擔心呢?

鍾意咪揀佢,唔鍾意咪試弟間囉。

總之都係嗰句 : 通常都係得十零廿個派唔返入去。

即係話,你唔好做底嗰層就穩穩陣陣啦。

Hi Rattie,

你又叫我唔駛唸考其他學校, 不如谷下個我升番隔離, 自己就靜雞雞去考 convent, but anyway, congratulation !

我想問下如果我女主科程分 2b 2c 平均分 b, 課外活動參加得一樣又無咩校際 cert, 可唔可以試下考 convent ? tks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-4-7 16:52 發表
弟一輪面試:囡囡要present哂4個book reports。另 ...

Hi Rattie,

重複左, delete.

原帖由 Rattie 於 10-4-12 13:29 發表
咁我哋兩間係直屬關係,所有直屬中學都會預留一定數量嘅位俾佢嘅直屬小學。呢樣嘢,電腦曉得做架喇。首輪有冇我哋份又有乜值得你咁擔心呢?鍾意咪揀佢,唔鍾意咪試弟間囉。總之都係嗰句 : 通常都係得十零廿個派唔返入去。即 ...

哎呀,好瘀呀,咁都俾你捉到。

當初係個家長捉我陪佢去,佢囡囡係d叻人,我係諗住陪跑嗰隻。事情發展往往如是 : 佢囡囡唔肯做book reports,結果冇申請到。

不如我講我囡嘅呈分 :

五下(中英數常 : 2A2B/視樂 : 1A1B)

六上(中英數常 : 1A3B/視樂 : 1A1B)

我囡有一個同學成績同佢差不多嘅冇得2nd in,但其餘嘅又有喎。

你囡嘅成績升番隔離OK架,咁你問我我緊係覺得冇C好d啦,不過Convent係會in哂所有人,咁試吓冇壞,趁e+有時間早d準備囉。

原帖由 chatroom台長 於 10-4-12 16:07 發表
Hi Rattie,

你又叫我唔駛唸考其他學校, 不如谷下個我升番隔離, 自己就靜雞雞去考 convent, but anyway, congratulation !

我想問下如果我女主科程分 2b 2c 平均分 b, 課外活動參加得一樣又無咩校際 cert, 可唔 ...

醒目開學勳章

你比0羊啊女食?P.5/6都可以keep到茅C供力力既?仲AABB,唔怪得啦!你唔好扮0野,究竟仲有0羊特異功能一次過分享埋啦

原帖由 Rattie 於 10-4-12 18:16 發表
哎呀,好瘀呀,咁都俾你捉到。當初係個家長捉我陪佢去,佢囡囡係d叻人,我係諗住陪跑嗰隻。事情發展往往如是 : 佢囡囡唔肯做book reports,結果冇申請到。不如我講我囡嘅呈分 :五下(中英數常 : 2A2B/視樂 : 1A1B)六上(中英數常 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

請問學生自行marymount呀,st francis中學,要有什麼grades在手? st francis相對st paul直屬中學,是強嗎.

哎呀,好瘀呀,咁都俾你捉到。當初係個家長捉我陪佢去,佢囡囡係d叻人,我係諗住陪跑嗰隻。事情發展往往如是 : 佢囡囡唔肯做book reports,結果冇申請到。不如我講我囡嘅呈分 :五下(中英數常 : 2A2B/視樂 : 1A1B)六上(中英數常 ...

Hi Rattie,

Thanks for your reply.  如果我女有一科 C 我唸都唔會去考, 希望 keep 住起碼2科 b 升過隔離就算.

簽名被屏蔽

Hi Candy,

班主任話起碼4科主科 b, 你信唔信呀 ? 試問一班有幾多人有 , 我唸有1,2 個b 唔好肥佬都應該ok.

原帖由 candy_kent 於 10-4-13 15:34 發表

rattie, 台長
問下你地, 過隔來最底要求係幾個個 B 呀 ?

如果我話le兩次考試比較淺,唔知你哋buy唔 buy呢?

我喺度聲明以下嘅對話係事實及事實之全部:

亞媽 : 囡囡,你估你全級嘅排名去到二十冇?

囡囡 : 緊係冇喇 (一副你玩我咩嘅樣)! 係咁咦都數到廿幾個叻過我嘅人喇!

囡囡祗攞過兩次學業成績優良獎,比較好彩小五係其中一張。更好彩嘅係六上都仲頂得住。

佢嘅portfolio得兩張cert : 成績獎同一張兩年前嘅星星河畫畫一等獎。

2nd in時老師都有問張成績獎,囡囡老實哋話每級有40個。之不過佢冇話自己可能排喺39。

咁張畫畫獎有幾大作用我就唔知喇。

我之前話囡囡九成九過隔離,係因為我估計佢係band 1中至尾,過隔離真係冇難度,但去考學校就係兩回事。

講緊嘅係去考一間好d嘅學校。

我哋通常走得甩去間好d嘅往往得嗰十零個,我唔覺得囡囡會有份囉。

點解咁難? 一張見得人嘅成績表唔容易攞嘛,再加上冇名次。出面攞A嘅一街都係啦。

隔離係收埋我哋d band 2,但有幾多band 1 同 band 2? 家長唔知。le個係最高嘅難度。

如果band 2超過隔離預留俾我哋嘅位,咁即係要睇個隨機no. 我最怕le d 講彩數嘅嘢。

所以Chatroom台長,我真係覺得操吓佢容易過同佢考私校架。不過冇話有一科C就唔去試,攞d面試經驗都值得。

le d 直屬嘅玩法,大家入得嚟,要預咗。

St. Francis? Marymount? sorry, 揀le 兩間中學我不如簡單d過隔離算數啦。

講錯嘅話,請指正。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題