用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好失落好down~~~
go

好失落好down~~~

我個囡而家兩歲半,有global delay,懷疑自閉,有音發出但無咩意思, 佢越大越惡,一唔滿意就發出不滿既聲音,嗌呀,喊呀,想捉住佢隻手做訓練好多時都唔比,會fing開你隻手,又成日攞野咬(係咩都擺入口),好鍾意掉野落地聽個d聲,餵佢食野成日都要比野"乙水"佢.我唔知點解佢會咁,總之惡到你驚, 成日都激到我鬧佢,但大聲鬧佢佢仲喊得大聲.對住佢自己真係燥爆,最後都係要搵野"乙水"返佢.我真係唔識點教.好想一走了知.......

呻出來會唔會好些
有什麼唔開心,就說出來
總好過什麼都放係心裡
我都明白你心情,
你有無係出面私人訓練比囡囡呀!!
可能她未識講0野,表達唔到,所以脾氣越來越差

原帖由 ChingMan1002 於 10-4-7 12:53 發表
我個囡而家兩歲半,有global delay,懷疑自閉,有音發出但無咩意思, 佢越大越惡,一唔滿意就發出不滿既聲音,嗌呀,喊呀,想捉住佢隻手做訓練好多時都唔比,會fing開你隻手,又成日攞野咬(係咩都擺入口),好鍾意掉野落地聽個d ...

你鬧佢, 佢當然喊啦..... 重要佢未有言語, 表達唔到就會好忟, 你咁鬧同惡佢, 佢亦會學埋你.....
你入我簽名位條link睇吓點用讚嚟改正呢d 行為啦, 睇第一、二個post就夠!

慢慢黎喇~~~我個仔6歲有時都會體諒他們講唔到會大皮氣d

唔好放棄呀!

我會建議你先去搵一些有關機構開辦既家長工作坊,學習一下點樣教導/對待有特殊需要既小朋友....無時間去上堂既話亦盡量上網搵多d 有關既資料,先充實/裝備一下自己先...如果你都唔ready,點開始打呢場仗?!唔係想怪你,但既然你寫得出囡囡有 global delay & 懷疑自閉,你還忍心對她發火?!

加油!

原帖由 ChingMan1002 於 10-4-7 12:53 發表
我個囡而家兩歲半,有global delay,懷疑自閉,有音發出但無咩意思, 佢越大越惡,一唔滿意就發出不滿既聲音,嗌呀,喊呀,想捉住佢隻手做訓練好多時都唔比,會fing開你隻手,又成日攞野咬(係咩都擺入口),好鍾意掉野落地聽個d ...

多謝哂咁多位既安慰及意見,其實我都明佢可能係想表達但表達唔到出黎, 但係佢咁既表演真係好難令人calm down到.不過如果老公响屋企, 佢見我發癲佢就會拿拿聲抱走呀b.不過我最後都會自己週節到.

回覆 5# SandraLo 的文章

想問下邊到睇到你條link呀, 介意send比我嗎? thanks!

我仔仔都係近來多左情緒, 有時我都會好 "mung" ga...

我有一些招式對付佢既: 其中一招會用既, 就係幫佢講佢既感受, e.g. "我好 mung", "我唔制", "我唔開心"...
咁樣我自己會 calm down d, 而其實, 亦可以當呢 d 時候係訓練既一種, 係訓練佢用語言表達情緒...

我仔仔依家學識左 "我唔制" / "唔制"... 當然急起上黎都係喊, 咁我就扮: 唔明喎, 你想點呀, 然後提下佢, 咁佢有時都會講 ga~

我唔知你小朋友識唔識講呢 d 字, 你可以簡化為一 d 佢識講人地又明既字, e.g. "no", "唔好" etc.

希望幫到你啦~

我女都係 global delay, 16個月cac e生己話佢乜都慢!!
佢冇乜皮氣, 但好易喊, 好受委屈咁喊, 同埋動作超慢,  slow motion 咁
接受訓練後, 而家3歳, 進展非常理想
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

原帖由 weiwai 於 10-4-9 21:50 發表
我女都係 global delay, 16個月cac e生己話佢乜都慢!!
佢冇乜皮氣, 但好易喊, 好受委屈咁喊, 同埋動作超慢,  slow motion 咁
接受訓練後, 而家3歳, 進展非常理想 ...

真系好替你高興....
我家小b早產, 依家22個月, 又系global delay
希望佢都可以好似你女甘追上
想問下你個女接受左咩訓練?? 訓練左幾耐??
唔好意思....甘多問題.....因為我真系好心急....

原帖由 ChingMan1002 於 10-4-8 12:17 發表
想問下邊到睇到你條link呀, 介意send比我嗎? thanks!

抱歉原來教育版呢邊d post 係冇簽名位!

兩個topic都係睇第一個post :
成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=6

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=951856&page=13#pid37451484

我細仔同你女既情況好相似, 細仔2歲2個月, 又係脾氣好大, 好惡, 一有不滿就大喊大叫, 亦係有發音, 不過無咩意思既, 但就無成日攞野咬, 而家仲排等緊政府既評估, 點解你咁快可以做到評估既? 你小朋友有無eye contact 呀? 你有無報N1俾佢返呀? 我細仔5月返啦.

但最近工人返回老家, 由家人湊番, 我發學覺佢好似好小小咁, 起碼多左句"爺爺"先! 我已好開心啦!  希望佢快D開金口啦!

大家一齊努力呀!

回覆 1# loklok0104 的文章

因為佢好細個已經有唔妥,所以佢十六個月時已經可以評估,而家排緊E+S,我都覺得屋企人湊應該好D,但我但一個唔做野湊佢又唔掂.

如經濟唔系好大問題,自己湊,得出既效果真係好好多,我本身唔係做full time mum,只系當時突發有事,媽咪幫唔到我湊,先同老公計劃慳住一年$得仔仔一歲先做返野,點知,一湊先知咩事,但我家庭收入冇左一半!!

但都好彩,叫做有咩自己跟番,而家阿仔追番d啦,呢d同份人工比...真係冇得計!仲食得飽,穿得暖便可以了

我相信只要係自己小朋友,幾辛苦都湊到,不如唸下吧!你女女仲細,好多野都可以 train 到番黎,我間中都見你出d post 都幾唔開心,希望你努力啦!

好似今晚我係媽咪屋企食飯,我比個橙阿仔食,叫住佢"咬咬咬",媽咪會覺得我好怪,做咩咁都要教,自己會識咬啦,又見我無啦啦同阿仔做d口肌按摩,話都唔明我地湊得咁奇怪,就係呢d一點一滴,對我地既小朋友已經起了很大幫忙了,真係ka

原帖由 ChingMan1002 於 10-4-13 23:36 發表
因為佢好細個已經有唔妥,所以佢十六個月時已經可以評估,而家排緊E+S,我都覺得屋企人湊應該好D,但我但一個唔做野湊佢又唔掂.

我係朋友介紹下覺得呢個課程幾好, 我早係兩個月前報細仔報左, 5月開班, 如你係住九龍區會較適合你.

我本身仲有個大仔8歲, 可能有哥哥既關係, 會對細仔有正面影響, 你囡囡喜歡同其他小朋友玩嗎? 會否經常模範別人?

希望大家一齊為小朋友而努力!

Heep Hong

精靈學習
FUN FUN FUN

HVA-SLC-908/2-4

(逢星期六,共7 堂)

早上9:30-10:30

本課程專為快將入主流幼稚園之幼兒而設,透過多元化的主題活動,讓幼兒在輕鬆的氣氛下,學習中、英、數之學前基本概念,並藉以培養幼兒的專注力和學習的主動性。

2歲至3歲幼兒

(無需成人陪同,能安坐及聽簡單指示的幼兒)

名額:8人

全期$ 1015
同心會會員

全期$ 1115
非同心會會員

如果我們家有小孩是特別難教,,,首先作為佢地父母千萬不要放棄...大家都算同路人明白當中痛苦是說不出的....但小朋友由於佢地都表達唔到所以佢地都有說不出的唔開心所以先會向你發脾氣....你可以找一些機構去幫助你先調節自己的心態先...
叉满電後你先會能有能力教.....試吓"努力試"的課程可以幫吓你自己及小朋友....

回覆 2# loklok0104 的文章

我個囡唔鍾意坐定定架,佢响屋企都要周圍走,所以唔係咁啱佢.anyway, THANKS!

原帖由 ChingMan1002 於 10-4-15 09:14 發表
我個囡唔鍾意坐定定架,佢响屋企都要周圍走,所以唔係咁啱佢.anyway, THANKS!

查實你囡囡有冇學返緊?响屋企周圍走唔代表响其他地方都會咁, 如有方法, 可慢慢延長她坐定的時間, 你可以替她先找些單對單訓練, 或你自己去學吓点教先!