用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有無小朋友係返緊屯門特殊幼兒中心呢? ...
go

請問有無小朋友係返緊屯門特殊幼兒中心呢? [複製鏈接]

可唔可以分享呢間中心既優點同缺點?

我小朋友係早產BB, 25週出世, 到依家已經出世31個月, 都未講到1個單字, 自己理能力弱, 理解能力亦弱, 返左1年幾EETC, 最近醫生評估都係發展遲緩, 能力只得15個月, 終於都係要入特殊中心, 我本身住元朗, 但係元朗只得2間特殊中心, 1係保良局幼兒天地, 2係協康會, 我有去參觀過, 保良局既感覺真係好好, 好乾淨, 設備好好, D人好細心, 而協康就好舊, 地方好唔衛生, D人呼呼渴渴, 感覺真的好差, 咁我就將協康從排名中剔除左, 而EETC果度, 因為我地都係排到屯門果度, 早幾日, 我去參觀過, 我同主任傾過計, 覺得感覺好好, 雖然佢地校舍比較舊, 不過我覺得設備都好似幾完善咁, 佢地重有暫托服務, 我小朋友平時我地除左EETC, 我地另外都報左1星期3堂PLAYGROUP比佢返, 依家終於有學校比佢暫托, 所以想睇下有無媽媽可以幫我分享一下呢間中心D野...THANKS 大家
   0    0    0    0

你現在在屯門特殊中心暫托呀? 主任是否已通知你 9 月有(S)正位呀?

我女女都是排緊 屯門特殊中心(S) 位, 下月便 2 歲, 唔知幾時入度呢 ? 我是 6/2009 月尾

上年  11 月OPEN DAY 我都參觀過, 感覺上都OK

暫托服務是否OK?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2142310

原帖由 煇煇媽媽 於 10-3-31 21:40 發表
可唔可以分享呢間中心既優點同缺點?

我小朋友係早產BB, 25週出世, 到依家已經出世31個月, 都未講到1個單字, 自己理能力弱, 理解能力亦弱, 返左1年幾EETC, 最近醫生評估都係發展遲緩, 能力只得15個月, 終於都係要入 ...

回覆 1# 煇煇媽媽 的文章

妳好呀!我住天水圍都係幫囝囝排緊屯門兩間S位及元朗協康,因為保良局嚟緊九月只得3個位所以取消咗,我想問是否需要安排才可參觀?請指教!

原帖由 hkgqueenie 於 10-3-31 22:10 發表
你現在在屯門特殊中心暫托呀? 主任是否已通知你 9 月有(S)正位呀?

我女女都是排緊 屯門特殊中心(S) 位, 下月便 2 歲, 唔知幾時入度呢 ? 我是 6/2009 月尾

上年  11 月OPEN DAY 我都參觀過, 感覺上都OK

暫托服務是 ...

我小朋友係09/08, 依家未有s位通知我收我呀, 我之前只報左保良局元朗中心, 後來知道佢只收3個學位, 我就好擔心, 畢竟小朋友就黎3歲都未安排入到學, 跟住係我自己打去屯門特殊中心度約參觀時, 個主任介紹我話我知2歲起既小朋友如果申請左特殊服務但未有位, 就可以晌果度申請暫托, 開頭bb未適應, 所以只收1日2個鐘, 16蚊/2個鐘, 如果遲d適應到, 最多可以1日托8-10個鐘添, 暫托唔會好似學位小朋友咁有計劃地訓練, 不過可以跟住d學位小朋友一齊上堂學野架..我覺得好好, 晌未派到學位前可以去中心暫托, 真係一個好好既訓練黎架, 我地準備黎緊4月中先開始暫托咋, 未開始架, 所以想知多d呢間中心d資料囉

原帖由 煩惱的爸爸 於 10-3-31 22:13 發表
妳好呀!我住天水圍都係幫囝囝排緊屯門兩間S位及元朗協康,因為保良局嚟緊九月只得3個位所以取消咗,我想問是否需要安排才可參觀?請指教!

唔需要特別安排架..你可以自己打電話去準備輪緊果幾間中心, 約果度社工或者姑娘, 同佢地講自己係輪緊s位, 想約參觀下中心, 佢地就會同你約架喇...到時去到d姑娘會解釋得好清楚d服務架, 不過提提你, 因為依家好多都已經放緊復活假, 你過埋d紅日打去約丫...

回覆 1# 煇煇媽媽 的文章

我想問係明愛定基督教果間?因屯門都有兩間!

我試過中華基督教會暫托, 好方便, 打電話去就得...去到先填 form, 仔仔一邊暫托, 中心主任就一邊介紹個 centre, d 人都幾 nice~

明愛都應有暫托, 不過我就未試過~

我都參觀過元屯區的中心(除保良局), 協康俾我既感覺非常好喎, 幾專業, 同埋佢地 ST 應該係有一個, 而唔係其他中心咁, 要請外面的又或得零點幾個 etc...

真係可能睇當時撞岩睇到咩勒~

煇煇媽媽: 想問下你 EETC 返邊間? 好唔好呢?

醒目開學勳章

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題