用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要開始預備找小學了,但一D都唔識,有無人可以幫到我? ...
go

要開始預備找小學了,但一D都唔識,有無人可以幫到我? [複製鏈接]

請問香港有哪間直資小學是有一條龍升上中學架?我個係女,基督徒,所以唔會讀天主教,無宗教都勉強可以。除了聖保羅男女,還有哪間?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

真道 (LOGOS), 播道 (EC), ICQM 是一條龍
直屬的有
True Light, DGJS, 培正,培道

原帖由 preciousstone 於 10-3-30 23:32 發表
請問香港有哪間直資小學是有一條龍升上中學架?我個係女,基督徒,所以唔會讀天主教,無宗教都勉強可以。除了聖保羅男女,還有哪間?

直資一條龍: 優才、聖瑪加利、王錦輝、港大同學會、培僑、播道、陸慶濤、真道
私校一條龍: 赤柱聖士提反、女拔、蔡繼有、弘立、滬江維多利亞、音小
直資有直屬中學: 聖保羅男女
私校有直屬中學: 民生、培正

原帖由 preciousstone 於 10-3-30 23:32 發表

醒目開學勳章

聖瑪加利是天主教,樓主講明最多接受得了無宗教的

原帖由 chingchingb.ma 於 10-3-31 01:01 發表
直資一條龍: 優才、聖瑪加利、王錦輝、港大同學會、培僑、播道、陸慶濤、真道
私校一條龍: 赤柱聖士提反、女拔、蔡繼有、弘立、滬江維多利亞、音小

...

要選基督教一條龍, 首推(優質私校):
國際基督教優質音樂中學暨小學 (ICQM)
絕對有基督教feel !!! 他們稱以基督教的方法教導學生.

基督教一條長龍(直資), 可考慮:
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
接龍上香港浸會大學.

英華小學都好似係基督教一條龍(直資)...

原帖由 ziyi 於 10-3-31 12:43 PM 發表
聖瑪加利是天主教,樓主講明最多接受得了無宗教的

原帖由 nov03bb 於 10-3-31 21:37 發表
英華小學都好似係基督教一條龍(直資)...

但人家果個係女喎......

我個囡比較好動多野講,請問邊間是比較活動教學,無O禁傳統呢?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-3-31 01:01 發表

...

Sorry! 唔記得, 搞錯了!

原帖由 silvia_ng 於 10-3-31 10:14 PM 發表

但人家果個係女喎......

醒目開學勳章

那就真道啦,港同啦

原帖由 preciousstone 於 10-3-31 22:17 發表
我個囡比較好動多野講,請問邊間是比較活動教學,無O禁傳統呢?

我仔仔讀緊啓思小學, 都係幼稚園直上小學(私校), 啓思中學(直資).

Thanks! 唔知這些學校是Band 幾呢?

原帖由 ziyi 於 10-4-1 00:16 發表
那就真道啦,港同啦

醒目開學勳章

Brand幾我唔敢說
像LOGOS是沒有呈分的,一條龍讀上去
如果由開校FS1(year 1)開始讀起的小朋友,今年才讀到MS1(year 8)
但簡介會邱校說連續2年有DS3(year 5) or DS4 (year 6)的學生給出邊名校,是屬Brand 1 top的挖走,卻去了新校讀高一年,即讀完LOGOS小五,去新校讀中一,仍拿全級第一,在LOGOS只拿第2.

但平心而論,除非很差的學校,否則在學校拿全級第一的,去到這些學校都最少屬中間的,但仍然要說成績幾好啦.因其他唔知嗎

而不是由FS1 (year 1)開始讀的,會考成績我看了一下簡介會的書有人拿6A
英文是100% pass
而港同,最好都是找更加係專家的解答好一些,但我知道的都是很好的,不升去港同書院的,也大多數入Brand 1英中
我知道的就是這麼多

原帖由 preciousstone 於 10-4-1 22:32 發表
Thanks! 唔知這些學校是Band 幾呢?

醒目開學勳章

說錯了會承認
你這個家長真不錯

原帖由 nov03bb 於 10-3-31 22:46 發表
Sorry! 唔記得, 搞錯了!

‹ 上一主題|下一主題