用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同St Catherine 你會點選擇?
樓主: B.B.BaBa
go

民生同St Catherine 你會點選擇? [複製鏈接]

好認真, 而家考小學真係難o左好多, 除非小朋友本身好乖、好叻、好合作, 否則, 你o係邊間幼稚園出身都好, 都未必有學校收。這是我大仔今年考小學之體驗!身邊不乏讀SC、KM、PC的小朋友, 唔係話你讀名校出身, 就一定讀到名小學, 其實最主要都係睇番小朋友表現! 學術只佔其中一部份而已!

無可口非, 民幼有民小做backup, 真係一個好重要因素, 眼見好多小朋友冇小學收, 還要是名校出來的, 那種心情真的很不好受的!!!

樓主可問一問自己, 想三年後有個保障, 還是想小朋友學術較佳??? (但來年K1, MS已經變革, 學術程度一定比以往深, 能否追及SC, 真的很難說, 或許比SC 更好?)樓主, 你可以自行分析!

原帖由 spaghettishum 於 11-11-7 22:47 發表
其實幼園概覽和教署規定的師生比例係以全園人數與全園合格老師計

我有朋友話佢個仔在SC讀K1時,1個班主任:10小朋友,但升K2就1個班主任:20幾個小朋友

而民生我就唔識人讀,無例子做比較 ...

其實, 如果講師生比例, 我覺得兩間都不好!

原帖由 renielo 於 11-11-4 22:14 發表

民幼學生今年係可以參加自行分配學位, 但係如果想參加中央派位就要放棄小學學位

誰說的!!!!??????

原帖由 alibabah 於 11-11-7 23:00 發表
可能各C9/C6已離校太遠, 巿況變化太大而高中生的會考成績(就算7A)又不能作幼/小學參考. 如培正, 培道中學就不見得很強, 但其幼稚園就成為各家長心儀對象! 蘇浙中學以前簡直是飛仔學校 , 經過都要繞路走, 你 ...

見到d post你今日都有去民生交form喎, 真係辛苦晒!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2344169&extra=page%3D1

原帖由 ChristieMing 於 11-11-7 23:11 發表

誰說的!!!!??????

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1668110&extra=page%3D14

老師從來沒有說過可以參加自行呀!~

在自行交form前, 學校已經通知你民小學位得與否!

原帖由 ChristieMing 於 11-11-7 23:29 發表

老師從來沒有說過可以參加自行呀!~

在自行交form前, 學校已經通知你民小學位得與否!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141824

原帖由 renielo 於 11-11-7 23:36 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141824

我自己是過來人, 難道不會更清楚嗎???

但MS 現在改革中, 來年會否轉變不得而知, 但我好肯定咁講, 今年K3一定唔係!!!

原帖由 alibabah 於 11-11-7 15:00 發表
可能各C9/C6已離校太遠, 巿況變化太大而高中生的會考成績(就算7A)又不能作幼/小學參考. 如培正, 培道中學就不見得很強, 但其幼稚園就成為各家長心儀對象! 蘇浙中學以前簡直是飛仔學校 , 經過都要繞路走, 你 ...

agreed, 飛仔學校...
不過時代真係唔同左,以前讀書時唔入流既學校,到而家仔女讀時竟然變左band 1, 果下心情先至難接受啊!

原帖由 ChristieMing 於 11-11-7 23:44 發表

我自己是過來人, 難道不會更清楚嗎???

但MS 現在改革中, 來年會否轉變不得而知, 但我好肯定咁講, 今年K3一定唔係!!!

可能以前得, 因為有幾個post都係咁講, 最好都係問下學校!

原帖由 renielo 於 11-11-7 23:52 發表
可能以前得, 因為有幾個post都係咁講, 最好都係問下學校!

我好肯定咁講, 上年都一樣!

再者, 你o個個post 係講插班生的! 如果係k3插班, 真的要等到6月才知小學收唔收。

3bsmom, can you elaborate more about your comment on MS? the teacher turnover rate, the quality on the primary / secondary MS schools.

Thanks.

原帖由 3bsmom 於 11-11-4 10:04 發表
老實講. 我本身係做教書. 識人喺民生之前教K同埋我有學生上咗民生中學. 我只係可以話. 睇嘢要全面啲. 唔好俾一條龍sugar coated 咗. 民生K老師turnover好大因為內部行政問題. 啲老師日日喊咁口"申"到樹葉都落哩. 剩 ...

原帖由 ChristieMing 於 11-11-7 23:58 發表

我好肯定咁講, 上年都一樣!

再者, 你o個個post 係講插班生的! 如果係k3插班, 真的要等到6月才知小學收唔收。

問咗民生喇, 原來學校唔收先至可以參加自行, 你幫我更正番thanks!

係呀, 呢個真係唔知甚麼世界, 崇真呀蘇浙呀以前係四字成語學校厘架, 不過我都buy依家蘇浙既普通話教學
.

另外, 我都係中文中學出身, 重要係龍頭兼其中既上游分子, 我更不能接受讀一些二線中文中學既幼園, 所以連一線既培正都無報, 畢竟英文無優勢(細細聲, 龍頭中文中學都用中文教, 你話死唔死 )中文亦不見得好….反而都贊成peers們讀蘇浙.

原帖由 kufubaby 於 11-11-7 23:45 發表

agreed, 飛仔學校...
不過時代真係唔同左,以前讀書時唔入流既學校,到而家仔女讀時竟然變左band 1, 果下心情先至難接受啊!

Sorry typo! 龍頭中文中學英文課都用中文教 (已同其他同學一齊同老師講用番英文, 佢reject左話呢o的係中國五千年文化喎)

原帖由 spaghettishum 於 11-11-7 22:47 發表
其實幼園概覽和教署規定的師生比例係以全園人數與全園合格老師計

我有朋友話佢個仔在SC讀K1時,1個班主任:10小朋友,但升K2就1個班主任:20幾個小朋友

而民生我就唔識人讀,無例子做比較 ...

不過蘇浙仲誇張, K1已經3個老師對40個學生!

Thanks!  

請緊記不要淨係on time 到, 至少早30min 這是鐵律, Add oil!

原帖由 renielo 於 11-11-7 23:14 發表

見到d post你今日都有去民生交form喎, 真係辛苦晒!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2344169&extra=page%3D1

其實出名嘅幼稚園都好難入, 選幾間收咗先再諗,

每個人對學校嘅要求都唔同, 千祈唔好人地話唔好就唔去申請/ interview, 咁留低嘅人真係多謝晒你!

咁又想問吓大家,培正同st. cat,你們又點選?

想英文好同小學多選擇更係SC啦. 唔想煩一條龍有學券,當然係PC啦, 不過PC多收乖人仔. 是但一間入到都哈哩LUYA.
原帖由 pandamf 於 8-11-2011 09:56 發表
咁又想問吓大家,培正同st. cat,你們又點選?
‹ 上一主題|下一主題