用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同St Catherine 你會點選擇?
樓主: B.B.BaBa
go

民生同St Catherine 你會點選擇?

醒目開學勳章

民生, St. Cat 好似抽獎咁難

都係果句, 收先算啦!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

老實講. 我本身係做教書. 識人喺民生之前教K同埋我有學生上咗民生中學. 我只係可以話. 睇嘢要全面啲. 唔好俾一條龍sugar coated 咗. 民生K老師turnover好大因為內部行政問題. 啲老師日日喊咁口"申"到樹葉都落哩. 剩係呢點已有足夠理由唔揀民生.

將來的話, 唔好以為一條龍係最佳保證. 如果將來小朋友唔係喺級內頭10%的話, 將來要搵好學校去外國升學都麻煩. 民生中學嘅grading方法令一的唔係頂尖但係又係頭25%-30%嘅家長好頭痛.   

入 St Cat 唔代表入硬勁小一. 但質素有個保證. 讀得OK嘅已經唔駛頭痛課外英文班呢樣嘢.

How about join both.  St.Cath AM + PM Munsang.  making full day session by yourself.   Because some local / Int'l K1-K3 also are full day session.

原帖由 joanna1388 於 11-11-4 02:46 發表
How about join both.  St.Cath AM + PM Munsang.  making full day session by yourself.   Because some local / Int'l K1-K3 also are full day session.

咁學費咪好貴? 兩間都無學劵喎

原帖由 3bsmom 於 11-11-4 10:04 發表
老實講. 我本身係做教書. 識人喺民生之前教K同埋我有學生上咗民生中學. 我只係可以話. 睇嘢要全面啲. 唔好俾一條龍sugar coated 咗. 民生K老師turnover好大因為內部行政問題. 啲老師日日喊咁口"申"到樹葉都落哩. 剩 ...

咁橋,我都係EDUCATION FIELD
上年都係MS AM 同SC AM,最後簡左SC
我亦知有朋友簡左相反

如果真係好好彩2間都有offer..比我會揀st cat~~

綜合之前看過d post

簡MS就主要Target民小, 一條龍, 唔洗煩. 校舍靚, 朋友仔可keep住友誼.
但佢唔可以大抽獎 (TT可以), 報其它私校沒著數(有d POST, 部媽咪仲怕d人有負面印象)
同埋民小唔係好多家長心中既Top 1, 民中亦只係band 1中 - 1B, 而唔係1A.

簡SC就係可以搏d一線名校. 出名語言好. 全港家長心中既一線名校. 6K+人in爭"bun"頭
報Top 1私校/自資多數有d著數. 係爭尖之選.
當然買得大贏得大, 但亦有機會失敗.

因此好睇大家想要d咩野.

原帖由 3bsmom 於 11-11-4 10:04 發表
老實講. 我本身係做教書. 識人喺民生之前教K同埋我有學生上咗民生中學. 我只係可以話. 睇嘢要全面啲. 唔好俾一條龍sugar coated 咗. 民生K老師turnover好大因為內部行政問題. 啲老師日日喊咁口"申"到樹葉都落哩. 剩 ...

點解我從來未見過有人post出嚟話民幼讀到一半會換班主任/ 老師嘅?

開咗學咁耐覺得班主任好有經驗handle學生, 仲好關心學生同埋家長!

你講民生中學嘅grading情況我唔知係唔係真實情況, 它不會出現喺培正等其他中學嗎? 讀完民中會難去外國讀大學都係第一次聽! 如果plan去外國讀大學就應該一早去讀IB課程嘅學校啦!

民生將會開英普班, 讀得好一樣唔使補習!

St. Cat英文強, 但中文同數學程度只係一般,

唔知你有無比較過民幼同St. Cat兩間學校全年學費相差幾遠? 讀St. Cat唔知要俾多幾錢同時間去參加課外活動/ 比賽攞Cert考小學呢? 如果考唔到未......., 家長d壓力.....

原帖由 3bsmom 於 11-11-4 00:00 發表
唔駛唸. 一定係St. Cat. 民生得個名OK, 但係師生比例唔係大家想像中咁好.

民幼今年K1上午班師生比例係 1:10 (3個老師對30個學生), K2 時3個老師對38個學生, St. Cat K1-K3係小班教學? 少好多?

原帖由 麥兜MaMa 於 11-11-4 13:52 發表

簡MS就主要Target民小, 一條龍, 唔洗煩. 校舍靚, 朋友仔可keep住友誼.
但佢唔可以大抽獎 (TT可以), 報其它私校沒著數(有d POST, 部媽咪仲怕d人有負面印象)
同埋民小唔係好多家長心中既Top 1, 民 ...

delete delete

原帖由 renielo 於 11-11-4 21:45 發表

民幼今年K1師生比例係 1:10, St. Cat係小班教學咩?

I dun know but the ratio of sc seems less than ms from the statistics http://www.chsc.hk/kindergarten/

回復 29# renielo 的帖子

Haha honestly, one of the reason to choose sc is becoz I dun know to have too much extra curricular when he is 3 only

如果我以前會選St Cat, 但係, 找學校太辛苦了, 我現在會選民生, 應該吾會太差吧, 最多升本地大學, Master 才去外国.

民生中學會考成績幾好:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1687193&extra=page%3D1

民生升中 派位幾好:

" 我囡班頭三名派到
DBS, La Salle, Maryknoll "

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2216603

親子王介紹民生:

http://www.iread-st.com/smartparents/?date=2011-08-04&page=1

原帖由 路人甲2012 於 10-4-5 23:49 發表
大家唔好睇得咁易, 唔好忙記 2007, 2008, 2009 是超多人出生, 即是超多人考小學, 前幾年就可能好 D, 即使你讀左 S.T. Cat, KV, 都唔代表你一定入到 DBS 等等學校, 你小朋友真係要好突出先有機會, 因為呢幾年出生既小 ...

agree!

民生書院幼稚園

2012-2013年度報名事宜

現接受2009年出生之幼兒申請報讀2012-2013年度幼兒班。

報名表可於2011年10月17日開始下載。不接受郵寄、傳真及速遞繳交報名表。填妥的報名表必須於11月7、8及9日辦公時間內親臨辦理。

報名須知:

1. 本校於2012-2013年度幼兒班開始不參與「學前教育學券計劃」
2. 報名日期: 2011年11月7-9日(星期一至三)
3. 索取及繳交報名表
I.   出生證明文件正本及副本
II.  近照一張
III. 回郵信封(9吋×4吋)兩套,請清楚書寫地址及考生姓名
IV. 報名費港幣30圓; (報名費只接受劃線支票繳付,支票抬頭請寫「民生書院幼稚園」,支票背面請寫考
     生姓名及聯絡電話號碼。)
4. 辦公時間: 上午9時至12時;下午1時30分至4時30分
5. 面見安排: 面見將於2011年11月舉行,所有面見預約不可更改,不便之處,敬請原諒。

超難揀, 呢個分析幾好, 同時間亦不妨望下自己個囡是否適合傳統教學的民生, 或比較多NET的St Cat. 讀民生出來應是一個generic 香港學生, 應不會學壞喔! 我有朋友就係民生7A學生, 同我地一樣咁低能!

原帖由 麥兜MaMa 於 11-11-4 13:52 發表

同埋民小唔係好多家長心中既Top 1, 民 ...

可能各C9/C6已離校太遠, 巿況變化太大而高中生的會考成績(就算7A)又不能作幼/小學參考. 如培正, 培道中學就不見得很強, 但其幼稚園就成為各家長心儀對象! 蘇浙中學以前簡直是飛仔學校 , 經過都要繞路走, 你睇下佢既PTH現已成其幼稚園的賣點, 似乎要多做功課了解了解喔!