用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同St Catherine 你會點選擇?
go

民生同St Catherine 你會點選擇? [複製鏈接]

民生有一條龍, 但St Catherine又好, 你會點選擇呢?
   2    0    0    0

原帖由 B.B.BaBa 於 10-3-30 16:01 發表
民生有一條龍, 但St Catherine又好, 你會點選擇呢?

民生k 只係6至7成上番小學

原帖由 NICOLE123 於 10-3-30 16:31 發表

民生k 只係6至7成上番小學

如果呢個唔係考慮因素呢?即係我當一定升得上去民小

民生,becos有一條龍. limited and no hopless for lucky draw

民生啦!

其實民幼係不少於80%上民小的。所以民幼係一個好選擇。
原帖由 B.B.BaBa 於 10-3-30 16:01 發表

我揀st. catherine, 好似品德好d。

St catherine 係free 好多, 民生應該傳統D.
My son was gradutated from St Catherine.  
我都唸緊同一問題, 個女有D坐唔定, 但學嘢快, 而民生又有小学back up.

[quote]原帖由 溋溋 於 10-3-31 18:01 發表
我揀st. catherine, 好似品德好d。 [/quote

我覺得民生一條龍有中小學back up絕對好過 St. Catherine, 因為進可攻 ﹐退可守。今年甘環境三年後真係無人知會發生什麼事 。而論品德教育反而我覺得民生仲好過St Catherine﹐因民生和培正一樣﹐都係有教會背景的傳統學校 ﹐呢方面畢竟比較重視 ﹐St Catherine 則近似國際學校個種style﹐預左比較free d。

why??

原帖由 tgrm 於 10-4-3 18:53 發表
唔駛唸,一定係st.cat

民生,因為起碼有個小學做BACK UP.

三年前,我幫個女揀了St. Cat,放棄了民生,今年我直情無幫個仔考民生

我就好後悔三年前無讀民幼,選擇ST.CATHERINE,因今年考私小係5間REJECT,1間WAITING,1間ACCEPT。而另一讀民生的小朋友就考4間全部APPECT。不過可能係我個小朋友的問題......

大家唔好睇得咁易, 唔好忙記 2007, 2008, 2009 是超多人出生, 即是超多人考小學, 前幾年就可能好 D, 即使你讀左 S.T. Cat, KV, 都唔代表你一定入到 DBS 等等學校, 你小朋友真係要好突出先有機會, 因為呢幾年出生既小朋友真係好難考, 今年考幼稚園都想死, 小學真係唔咁唸, 我仔仔都入左 St. Cat, 我地唸過都係比佢入民生, 一條龍, 進可攻, 退可守, 3 年後我都會因應仔仔Level, 考其他學校.   

原帖由 tgrm 於 10-4-4 00:15 發表
需然民生有個小學做BACK UP但老實講,民生小學成績最多都係中上,如果考到好既私校同直資你都未必升番民小,我覺得st.cat無論語言環境,師資同名氣都好過民生,將來叩門同考到好既私校同直資機會都大啲,所以我選st.cat ...

我自己又覺得民生小學同可以同將來抽番來的小學, 論程度同環境不會有太大分別, 所以民生一條龍好似不太吸引我,  如果一條龍, 反而培正會出色d, 不過培正一向較重中文, 我都冇考慮過, 所以而家選左st.cat, 到時的確會有大競爭, 不過我都唔係 target 好勁的如 DBS, 加上小朋友的能力性向自己都心中有數, 相信到時考到的都會同理想的中游直資小學較接近.

唔駛唸. 一定係St. Cat. 民生得個名OK, 但係師生比例唔係大家想像中咁好.

My son is in St Cat K2, I still enrol Munsang this year for my young son.  If both accept young son, I will choose Munsang.
‹ 上一主題|下一主題