用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

升小一~~

hi...

我下年都好想有得緊張

不過現在已經好緊張做Portfolio.  怕都事生得, 什麼也做不了.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

HI, 我都想多了解李宗德小學,知不知何時會有open day?  我回看以前的討論區,這小學好似要求自己的幼稚園安排來參觀,但小女的幼稚園是在屯門,應該不會安排的。如有家長知道open day,或自組參觀,請幫忙告知我,謝謝!

在舊年,我的幼稚園是不會幫家長安排到"李宗德",所以當我知道"李小"有open day, 就打電話到校務處取表格,然後自己fax回學校,便可參加,不一定要幼稚園幫忙

而幾時有open day,你可在8月尾或9月期間上"李小"的網或call校務處問吓啦

Thank you very much!

原帖由 樂B媽媽 於 10-4-7 14:39 發表
在舊年,我的幼稚園是不會幫家長安排到"李宗德",所以當我知道"李小"有open day, 就打電話到校務處取表格,然後自己fax回學校,便可參加,不一定要幼稚園幫忙

而幾時有open day,你可在8月尾或9月期間上"李小"的網或cal ...

有冇將上小一媽咪 傾下開學d野嘛

下星期會收到學校寄黎既入學資料,7月頭要交9月份學費,扣返之前交左既留位費$400

我囝囝 Brian 都係讀李小,不過因為有家姐升 P.3 所以今年好似冇咁"騰",覺得仲有時間囉~

不過昨日同小兒買咗套夏季校服,因為佢幼稚園今日有得影學生相,比佢今日著希望有老師跟會影得靚D啦~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 10-6-10 17:34 發表
我囝囝 Brian 都係讀李小,不過因為有家姐升 P.3 所以今年好似冇咁"騰",覺得仲有時間囉~

不過昨日同小兒買咗套夏季校服,因為佢幼稚園今日有得影學生相,比佢今日著希望有老師跟會影得靚D啦~ ...

hi你好呀
知唔知男生校服方面,條褲係咪拉鏈架?好似話要穿皮帶??我仔唔識除到時點去廁所??好擔心呢

男褲頭有 buttom 亦有 zip,要帶皮帶,最好依家平日比類似褲種囝囝習慣吓自己攪掂。

仲有係如果諗住帶飯,用飯盒,我以前都係臨開學前 (約7月、8月) 就間唔中比囡囡係屋企同個飯盒裝飯、餸嚟食,可以比佢試吓之餘,我仲有機會睇到佢係使用上會唔會有困難,最怕係飯盒太熱、D熱氣迫實咗佢自己開唔到,真係有D野可以預早比佢用吓、試吓,習慣吓,早D發現有問題,希望仲可以有時間幫吓佢調較返,或者教佢自己點解決問題囉~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

小樹熊

好耐無跟妳傾計啦!
嘩! 原來細佬已經讀小一啦! 時間真係過得快啦! 我都唔知妳第三個小孩是男定女?

上年我有比P2書妳, 唔知妳今年還需要嗎? 請PM我.

原帖由 小樹熊 於 10-6-11 14:40 發表
男褲頭有 buttom 亦有 zip,要帶皮帶,最好依家平日比類似褲種囝囝習慣吓自己攪掂。

仲有係如果諗住帶飯,用飯盒,我以前都係臨開學前 (約7月、8月) 就間唔中比囡囡係屋企同個飯盒裝飯、餸嚟食,可以比佢試吓之餘,我仲有機會睇 ...
[

原帖由 小樹熊 於 10-6-11 14:40 發表

仲有係如果諗住帶飯,用飯盒,我以前都係臨開學前 (約7月、8月) 就間唔中比囡囡係屋企同個飯盒裝飯、餸嚟食,可以比佢試吓之餘,我仲有機會睇 ...

係咪sure小一都要穿皮帶 咁brian呢方面ok嗎 咁我都要買返條呢拉鏈褲比佢在家練習下先得,請問皮帶係咪一般我地大人用既類型
我係在職人士,所以都係訂飯,anyway,多謝你既提點 係呢,另一方面,咁家姐讀左有3年,讀成點呀?

為咗方便個仔去厠所,我將條褲既褲頭紐改為扣,咁佢地會容易D,我見我仔係條皮帶唔紮太緊,去厠所時將皮帶拉高少少,鬆褲頭扣,拉開接鍊就去得,你都試下教個仔呀!

原帖由 nakoko 於 10-6-14 09:24 發表

係咪sure小一都要穿皮帶 咁brian呢方面ok嗎 咁我都要買返條呢拉鏈褲比佢在家練習下先得,請問皮帶係咪一般我地大人用既類型
我係在職人士,所以都係訂飯,anyway,多謝你既提點 係呢, ...

另外,校服商有皮帶買,我係元朗木棉買$20,仲有腰圍數目比你揀及試呢

原帖由 GCH 於 10-6-15 01:15 發表
為咗方便個仔去厠所,我將條褲既褲頭紐改為扣,咁佢地會容易D,我見我仔係條皮帶唔紮太緊,去厠所時將皮帶拉高少少,鬆褲頭扣,拉開接鍊就去得,你都試下教個仔呀!

...

改為扣都好喎,等我買左校服都試下改左佢先
另,尋日同朋友傾,佢既意見係買子煙通比佢著,前面有個窿果d,咁去小便時唔洗除褲都去到,唔知有冇聽過有冇呢

原帖由 GCH 於 10-6-15 01:17 發表
另外,校服商有皮帶買,我係元朗木棉買$20,仲有腰圍數目比你揀及試呢

校服商d皮帶冇腰圍揀 木棉o係邊

原帖由 nakoko 於 10-6-17 09:12 發表

改為扣都好喎,等我買左校服都試下改左佢先
另,尋日同朋友傾,佢既意見係買子煙通比佢著,前面有個窿果d,咁去小便時唔洗除褲都去到,唔知有冇聽過有冇呢 ...

我係改咗做"拍鈕",大粒果種,皮帶就係買校服果度買埋都係 $20.-,有 size 分。

原帖由 amychoi 於 10-6-12 09:17 發表
小樹熊

好耐無跟妳傾計啦!
嘩! 原來細佬已經讀小一啦! 時間真係過得快啦! 我都唔知妳第三個小孩是男定女?

上年我有比P2書妳, 唔知妳今年還需要嗎? 請PM我.

...

Please check PM~

我仔著既三角底底都係前面有洞架喎,另外木棉係教育路,商小隔離

原帖由 nakoko 於 10-6-17 09:15 發表

校服商d皮帶冇腰圍揀 木棉o係邊

今日收到學校新學年買書,訂飯等資料. 我地諗緊訂飯or叫姐姐送飯去學校. 因為亞女好偏食,在家食飯超慢. 訂飯希望會改善偏食問題, 但又唔知佢在學校食左幾多.而自己帶飯,佢無食晒拿回來,我地會知道食了多少.   亞女就想自己送飯,因口味岩D,佢以前食過幾次學校飯,覺得唔好食. 大家可告知學校吃飯情況如何嗎 ?
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。