用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62區 ~ 小一叩門階段何時開始
go

62區 ~ 小一叩門階段何時開始

想請問各家長是否知道, 如萬一6月5日 未能派到喜歡的學校 :
1) 過往的叩門交表時間大約何時開始, 會否在派位後一個星期內(尤其想知"深天")?
2) interview 又由大約何時開始(因見到上年很多都說7月才開始interview)?

謝謝回覆!

醒目開學勳章 王國長老

好多學校都係放榜個日開始收叩門表, 所以最好係放榜前幾日去返心儀學校睇下有無將表格擺上網, 有既就 print 落黎填好晒, 係放榜當日就可以拎埋去睇放榜, 真係要叩門都可以即刻可以去交.

舊年我去左八間叩門, 大部份都係擺個紙箱係大門口, 就咁放低就走得.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

[quote]原帖由 miriam 於 10-3-29 12:08 發表

Miriam 謝謝你的回覆.....相信最後你小朋友都入到喜歡的小學吧!!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ss_joanne 於 10-3-29 12:18 發表
[quote]原帖由 miriam 於 10-3-29 12:08 發表

Miriam 謝謝你的回覆.....相信最後你小朋友都入到喜歡的小學吧!!!

最後入左荃景圍基慧.

若果你要叩深天真係要問清楚, 我舊年去叩時只係需要填表同交埋小一入學註冊證副本, 學生相同出世紙副本, 其他既野全部唔收, 所以今年有無改, 真係記得要上網睇清楚呀.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Miriam,

妳都有叩深天? 那你自行 & 大抽獎你放深天第幾呀?
Thanks!!

原帖由 miriam 於 10-3-29 12:30 發表

最後入左荃景圍基慧.

若果你要叩深天真係要問清楚, 我舊年去叩時只係需要填表同交埋小一入學註冊證副本, 學生相同出世紙副本, 其他既野全部唔收, 所以今年有無改, 真係記得要上網睇清楚呀. ...

Hi miriam,

我想請問下, 如果無揀過既學校, 可否叩門呢?謝謝

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ss_joanne 於 10-3-29 14:50 發表
Miriam,

妳都有叩深天? 那你自行 & 大抽獎你放深天第幾呀?
Thanks!!

自行同大抽獎都係海官第一.
深天同馬基我都係擺第十幾, 係靈光、潮洲同聖十架之前.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 share123 於 10-3-29 15:06 發表
Hi miriam,

我想請問下, 如果無揀過既學校, 可否叩門呢?謝謝

無揀過都可以叩門, 但叩成機會唔大.

原帖由 miriam 於 10-3-29 16:58 發表

無揀過都可以叩門, 但叩成機會唔大.

叩門主要是選優良/有潛質的,還是有誠意的學生?如果是前者,不一定要曾經選過它啊. 叩門有沒有筆試的呢?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 share123 於 10-3-29 17:09 發表

叩門主要是選優良/有潛質的,還是有誠意的學生?如果是前者,不一定要曾經選過它啊. 叩門有沒有筆試的呢?

舊年我去過幾間小學聽講座, 幾位校長都表明首選唔係揀佢地個間未必會考慮, 除非真係成績特別好, 就會有機會 interview.

我囡囡 in 幾間都無筆試, 只有口試, 由老師問問題等佢答咋.

原帖由 miriam 於 10-3-29 20:17 發表

舊年我去過幾間小學聽講座, 幾位校長都表明首選唔係揀佢地個間未必會考慮, 除非真係成績特別好, 就會有機會 interview.

我囡囡 in 幾間都無筆試, 只有口試, 由老師問問題等佢答咋. ...

oic,請問一般幾時有消息架?兩三日嗎?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 share123 於 10-3-30 09:18 發表

oic,請問一般幾時有消息架?兩三日嗎?

有得 interview 會收到信或電話, 浸聯最快, in 完會收既就兩三日內會收到電話. 其他都係等收信.

我囡囡係等到七月中先有到電話通知荃基收.

好多學校隨時會八月先再通知, 因為好多家長都會揀心頭好, 有一間收就去註冊先, 再有心儀學校收跟住又退學, 咁樣來來回回 d 學位真係定案去到八月都唔定, 所以無得話實幾時通知會收, 只可以係睇彩數有幾多人註冊完唔讀又放返學位出黎, 比後備生再補上.

原帖由 miriam 於 10-3-30 10:28 發表

有得 interview 會收到信或電話, 浸聯最快, in 完會收既就兩三日內會收到電話. 其他都係等收信.

我囡囡係等到七月中先有到電話通知荃基收.

好多學校隨時會八月先再通知, 因為好多家長都會揀心頭好, 有一間收就去 ...

原來註冊左仲可以改架?如果同時考直資呢?會晤會有影響呢?

原帖由 kiukiudaddy 於 10-3-30 20:08 發表
考到直資根本就無得參加官津派位,而一般直資晨早已finalize學位,到六、七月好少再有位offer出嚟,反而私小有好多人派到心儀官津小學就會放返學額出來。

...

oic,我見到陳守仁好似6月份有round 2,所以問下lor