用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08年出世BB的家長,有無覺得今年似乎特別難考學前班? ...
樓主: misstaisen
go

08年出世BB的家長,有無覺得今年似乎特別難考學前班? [複製鏈接]

小兒係0801大仔, 將會入讀10/11 既N1, 我覺得難唔難真係好睇各間學校.

我幫個仔報咗3間, 分別以 X, Y, Z 代表.

我首選係 X, 要 09年11-12月 Interview. 但10月時 Y 通知話唔需要 IN 就可以收, 叫我11月第一個星期要交留位費... 當時好心急唔知 X 幾時先會 IN ...  好彩11月初 X 通知可以安排 IN, 而且順利收咗 ... 另外報咗嗰間 Z 就一D聲氣都無, 又無約見, 又無通知係唔係滿咗唔收...

所以妳話難唔難真係間間學校都唔同呢...

原帖由 elmolly 於 10-4-8 18:45 發表

唔洗咁擔心, 8月b都好多機會, 我個女間學校都有好多8月小朋友. LH係因為8月中開學先會唔in你小朋友. waiting list都唔洗絕望, 舊年我個女victoria waiting list, 以為實無, 點知佢成9月開左學先call我, 所以係有希 ...

咁11月尾出生的bb 又點計? 我果女係09年11月尾出世, 見到08 年競爭已經咁激烈, 我依家已經好擔心阿女搵唔到n班位。

其實11月尾出世bb 讀返有少少規模的學校 (e.g. KM/LH/Victoria/迦南.....)哩 d 係咪無望呢? 插班通常都無位,是嗎?

其實你地有無報屋企附近的屋村幼稚園? 我住果區只有靈糧堂一間叫稍有規模, 其實全部都係公共屋企樓下果d 幼稚園。如果你地入唔到心儀, 最壞打算係咪就係哩一類的幼稚園呢?

原帖由 MissMusic 於 10-4-8 19:24 發表

咁11月尾出生的bb 又點計? 我果女係09年11月尾出世, 見到08 年競爭已經咁激烈, 我依家已經好擔心阿女搵唔到n班位。

其實11月尾出世bb 讀返有少少規模的學校 (e.g. KM/LH/Victoria/迦南.....)哩 d 係咪無望呢? 插 ...

年尾既bb邊年都係麻煩少少. 睇下你對學校有咩要求同埋係咪一定要sharp兩歲就返學? 如果要一到兩歲就返學, 選擇真係唔多. 返pn, 插班既話, 我覺得間學校乾淨企理, 老師有愛心已經ok. 如果等到下一年9月既話, 可以pn同k1一齊考, 睇下有咩學校收再決定.

靈糧堂好好喎, 不過好似得九龍城果間先有pn? 我個女舊年考都唔收.

Hi! I'm Rosita, nice to meet you here. :)

原帖由 wendychiu301 於 10-4-8 18:15 發表
謝謝你們!!
其實我都諗過,如果真係無offer,就讀住playgroup先,但是心裡邊仲是希望佢有offer。

其實09年BB反而唔駛咁擔心, 因為08年經濟已開始回落, 反而少左人生BB, 係07年及08年出生率因生肖效應及經濟高升而多左BB出生.

400人爭40個位已經唔算太癲, 我in過幾間都係2千幾人爭100個位左右, 好恐怖!

我自己揀學校除左睇學校是否適合我仔外, 亦會睇埋該校畢業生通常升咩小學, 睇埋d小學適唔適合我仔性格. 所以如果我心儀幼稚園唔收, 我會寧願俾個仔去d好些的pg.

香港出生率自sars之後係每年遞增:
2004 49.8k
2005 57.3k
2006 65.6k
2007 69.6k
2008 78.8k
2009 82.1k

當中包括非香港居民, 佢地可能在國內讀幼稚園, 小學先番香港, 所以小學學位競爭會越來越大. 不過其實爭既都係嗰堆人, 都係嗰幾間學校.

原帖由 qqbabe 於 10-4-9 11:17 發表
香港出生率自sars之後係每年遞增:
2004 49.8k
2005 57.3k
2006 65.6k
2007 69.6k
2008 78.8k
2009 82.1k

當中包括非香港居民, 佢地可能在國內讀幼稚園, 小學先番香港, 所以小學學位競爭會越來越大. 不過其實爭既都 ...

我都知呀! 所以更早擔心阿女搵學校的問題。我同家人講, 佢地話我杞人憂天, 但事實如此, 阿女仲要年尾出世, 真係好煩!

各位家長﹕

想順帶提一提大家。當個個擔心緊08年嘅仔女入唔入讀到10/11九月pn時。到今年十月又可能要為升k1再煩惱過。(我就係咁啦!)

我住嗰區冇pn班,所以幫july 08個女去咗另一區申請pn。雖然好好彩有兩間唔錯嘅pn收讀半晝,但自己心儀嘅全日制就完全唔收佢。嚟緊august 10我又多一個小朋友出世,所以好想大女可讀全日制。但到k1當然會為佢轉返到自己居住嗰區,唔洗佢咁辛苦。

另外多謝你地各人嘅提示﹕我會到5月時再致電查詢一下全日制pn有冇vacancy。

願主祝福大家,一切平安順利

原帖由 Tamama118 於 10-4-8 23:55 發表
Hi! I'm Rosita, nice to meet you here. :)

哈哈....咁都見到你...你bb報左咩學校呀!
我報左LH又唔IN,報左VIC(HG)同YWCA都未IN,現在返緊PG同主日學。

我囡囡八月將會入讀九龍靈糧堂. 之前有返pg, 依家無喇. :)

原帖由 wendychiu301 於 10-4-14 00:18 發表

哈哈....咁都見到你...你bb報左咩學校呀!
我報左LH又唔IN,報左VIC(HG)同YWCA都未IN,現在返緊PG同主日學。

原帖由 MissMusic 於 10-4-9 11:57 發表

我都知呀! 所以更早擔心阿女搵學校的問題。我同家人講, 佢地話我杞人憂天, 但事實如此, 阿女仲要年尾出世, 真係好煩!

係呀, 我bb都係10月出世, 我心儀個間"基督教中心"都要等後補, 因為她們要足2歲先可以入學..>_<

Yes yes, I was talking to my friends (who dont have kids) ... they said no need to worry too much .... they wont understand until they have kids !!!

原帖由 小克 於 10-4-14 13:55 發表

They will know the truth very soon!

我bb0508今年出生率真的很多,我幫仔仔補了多間幼稚園,每間都有過千人見,但實收50-100人,其中一間九龍塘思1800人見實收56人。雖然我仔仔巳有學校收他,但不是心儀,隨緣啦,所有真的不咁想像K1及小學派位。因為見PN的只是一部份人,有很多媽咪是不給小朋友讀PN,今年見K1人數更恐怖!

未找到學校的媽咪不要擔心,事實很多媽咪手上有多間巳付留位費,到6月時會有位放出來的。大家今年加油!

醒目開學勳章

我仔係0811, 報咗多間, 好多唔係reject就係interview都冇機會, 好在暫時都有一間收咗PN (PM班), 雖然唔係最想讀嘅一間, 不過都OK啦

而家等緊Think, 睇吓收唔收, 另外8/5會in victoria

香港出生率:
2008 78.8k (04/08, My Elder daughter)
2009 82.1k (06/09 Youngest daughter)

A hugh competition to find a GOOD school
‹ 上一主題|下一主題