用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08年出世BB的家長,有無覺得今年似乎特別難考學前班? ...
樓主: misstaisen
go

08年出世BB的家長,有無覺得今年似乎特別難考學前班? [複製鏈接]

原帖由 ShinTeresa 於 10-3-31 16:13 發表
其實pg 同n班有咩唔同 ? 我知n 班就日日返學甘, pg多數1week/次, 甘有咩分別   

有d學前預備既pg, 係一個禮拜返2至3 日的.

PG要parents一齊上的... 但我要返工呢... :(

我囡囡sep-09, 我都擔心緊佢入唔到PN.

原帖由 evacalbee 於 10-3-31 20:04 發表
PG要parents一齊上的... 但我要返工呢... :(

一般PG 係要家長陪同, 但係"學前適應班"係要小朋友一個人上架, 因為要小朋友學習返學模式麻!  你可以選擇一D 星期六日班先!

aiya......only PN is already tough for getting in, how's about K1?  headache.....! My daughter is 08 june BB, and also i also have my baby son 4months too...........choose a good kindergarten is not easy..........so worried.

原帖由 Mybaby.Ashley 於 10-4-1 12:27 發表
aiya......only PN is already tough for getting in, how's about K1?  headache.....! My daughter is 08 june BB, and also i also have my baby son 4months too...........choose a good kindergarten is not e ...

我都覺丫... 好擔心K1點算...

我大女08年3月出世,本來諗住比佢K1先開始返學,但佢見到個表姐返PN返得好開心就時常同我哋講話要返學啦!屋企附近嘅PN上午班都full晒,只有有限嘅下午班,唔知好無比佢讀。唔比佢讀又驚佢K1 interview唔惦,真係好勾頭!自己係全職mom,是否可以上其他playgroup代替呢?

原帖由 cindycindy1103 於 10-4-1 16:27 發表

我比較好彩, 我個女0811, 舊年8月已經幫亞女申請PN班, 12月INTERVIEW, 1星期後收到信收左佢讀AM CLASS.....插班囉.....

返而亞哥個間原本10月打比我時話今年3月會INTERVIEW插班, 但到今日都無消息, 我估已經FULL晒, 所以都唔再打比我喇....

算啦, 橫點我心目中心水亞女已經考到, 唔駛IN 其他喇, 而亞女呢間原本都幫亞仔申請K1, 但亞仔唔肯去IN, 所以由得佢地唔同校喇

唔同學校仲好啦, daddy mami 唔洗做番同一樣既野咁悶~

我都覺得好難考pn呀!我bb0808,暫時都未有offer。

原帖由 cindycindy1103 於 10-4-1 16:27 發表

唔知通常有無得直上k1嘅呢?

我亞大仔0808, 細女0909, 舊年生完細女放產假個陣先同亞仔搵PN, 唸住仲有成年先返學大把時間搵, 點知9月尾一搵已經發現有好多過晒deadline, 大鑊. 即係未過deadline既香港區都同佢報 (都係講緊報左3間).  

亞仔去rosaryhill interview個陣先得14個月, 真係int咩鬼, 唔喊都偷笑. 好彩有offer佢. 另一間完全冇回音. 仲有victoria 5月int.  叫做起碼有一間讀lo.

原帖由 catcc2000 於 10-4-5 22:40 發表
我亞大仔0808, 細女0909, 舊年生完細女放產假個陣先同亞仔搵PN, 唸住仲有成年先返學大把時間搵, 點知9月尾一搵已經發現有好多過晒deadline, 大鑊. 即係未過deadline既香港區都同佢報 (都係講緊報左3間).  

亞仔去ro ...

your elder son is the same with mine, because I apply 3 PN, but LH rejected due to my son is small b. And he will interview Victoria (HG) in May. And YWCA still no reply. I planned to apply one more internation PN now. because they have PM vacancy. IT IS REALLY VERY DIFFICULT TO HAVE OFFER.

當我收到有學校收我兒的信時(仲要係心水學校),我心頭大石先可以轆走...... 我老公話宜家只係PN已經係咁,到升小學時佢難以想像競爭有幾大,及我地家長要承收幾多壓力。

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-6 12:22 發表
當我收到有學校收我兒的信時(仲要係心水學校),我心頭大石先可以轆走...... 我老公話宜家只係PN已經係咁,到升小學時佢難以想像競爭有幾大,及我地家長要承收幾多壓力。 ...

你就好啦

Wendy:

其實我之前都勁擔心,尤其見身邊朋友的仔女好多都有offer,而我幫阿仔報的全部3月先in,有一陣子我都精神好緊張,好擔心阿仔唔得無學校收佢。而且講真一句,有d學校interview的安排真係超級混亂,而且in唔夠幾分鐘就話完,仲有時有d家長都唔知係有心定無意,會企在其他細路面前block哂d老師完全睇唔到d細路就完interview,講真我完全覺得呢d幼稚園係無真正評估過d細路,所以in左呢d幼稚園都預左無份(不過又咁講,好彩都唔係我首選)。

到有學校收我仔,真係勁開心!

我諗你又唔駛太擔心,我識好多人其實同仔女in左好幾間,都有幾個offer在手,所以遲d一定有人要放棄某些位。而觀乎宜家有幼稚園開始in細仔,我諗應該有位係預左俾細仔的,所以機會係仲有的。如果touchwood真係無學校收,我那時都想過無學校收我仔,我就同佢繼續讀playgroup先,都係一種學習。

不過當然啦,希望你的孩子都早日有心儀學校收,咁你就一身都鬆哂啦...... 直到升小學再併過!

真係唔駛咁擔心,黎緊五月都會有細仔IN的機會,到時實有機會o既.

老實講, 07及08出世的BB真係最多, 所以係最難搵學校架...不過當然係好個D學校無乜位啦, 麻麻地個D咪實有位囉

謝謝你們!!
其實我都諗過,如果真係無offer,就讀住playgroup先,但是心裡邊仲是希望佢有offer。

原帖由 wendychiu301 於 10-4-8 18:15 發表
謝謝你們!!
其實我都諗過,如果真係無offer,就讀住playgroup先,但是心裡邊仲是希望佢有offer。

唔洗咁擔心, 8月b都好多機會, 我個女間學校都有好多8月小朋友. LH係因為8月中開學先會唔in你小朋友. waiting list都唔洗絕望, 舊年我個女victoria waiting list, 以為實無, 點知佢成9月開左學先call我, 所以係有希望搵到學校架.
‹ 上一主題|下一主題