用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08年出世BB的家長,有無覺得今年似乎特別難考學前班? ...
go

08年出世BB的家長,有無覺得今年似乎特別難考學前班?

無知點解,可能宜家出生率高,我幫仔仔報的2間學前班,都話系400幾個收40個,其中一間重要系不是好出名。咁都有超多人報。我大女05年出世,當年都系報這2間幼稚園的學前班,一點都不難考。其中一間重收不足生,因為我報名時已經過了時間,後來補上,重可以讀上午班,今年誇張到400幾個爭40個位。。。
      我重系用老經驗,以為考學前班不是很難,結果2間都不收,宜家頭痛更,唉,睇來都只有讀playgroup啦。

雖然都多人報,不過唔算太難考(可能係地區問題). 好多家長都係考幾間, 留位都可能留超過一間, 所以呢段時間可能無位, 不過五月左右大家定左讀邊間, 就會多番D空位架喇. 放心~

我明顯覺得這2年出生率高了好多,而且間間幼稚園都加嗮價。

響網上效應下有d學校吹到好好,吓吓幾千人報,有d名冇乜提自然冇人報,羊羣心態,所以聽聞有d學校會揾人做吓勢

其實吹到間學校點好都好,老師偏心而唔care你果個就死,我就中招

Totally Agree!!!  其實好多時d forum某d學校好似好多post, 但來來去去都係個幾個人發表意見, 所以千奇唔好以3-4個人的comment 就變成全部事實...你睇那些post時會覺得好似好熱鬧好多人讚/彈...但冷靜d就會發覺來來去去都係那幾個人...而且好多時有bias...所以comment只可信一半, 一定要自己去分析d事實同親身去學校感受. 千奇唔好用forum上的流行程度而選校!!

原帖由 brrbaby2007 於 10-3-29 09:42 發表
響網上效應下有d學校吹到好好,吓吓幾千人報,有d名冇乜提自然冇人報,羊羣心態,所以聽聞有d學校會揾人做吓勢

其實吹到間學校點好都好,老師偏心而唔care你果個就死,我就中招 ...

醒目開學勳章

原帖由 小克 於 10-3-29 14:32 發表
我覺得最有用係同間學校家長傾計, 佢地的感受最真, 對選校好有幫助

AGREE !!!

原帖由 小克 於 10-3-29 14:32 發表
我覺得最有用係同間學校家長傾計, 佢地的感受最真, 對選校好有幫助

朋友定網上呢,keenmind咪有好多mommy講law

有同感, 絶對難...
我大仔都係05年, 當年7月先搵, 11月就有得讀. (10月出世)
細囡08年, 早成年報名都話派哂報名表..
真係唔知點搞...
我個囡係10月, 而家都未有得interview...
我直覺上係有媽咪報左幾間, hold住d位..
諗住五月in完fail既話就要逐間打去問有無位放番出尼.

我細女09年出世, 又係超多人生, 7/8月都要ready定報la
原帖由 evacalbee 於 10-3-31 01:48 發表
有同感, 絶對難...
我大仔都係05年, 當年7月先搵, 11月就有得讀. (10月出世)
真係唔知點搞...
我直覺上係有媽咪報左幾間, hold住d位. ...

原帖由 evacalbee 於 10-3-31 01:48 發表
有同感, 絶對難...
真係唔知點搞...
我直覺上係有媽咪報左幾間, hold住d位. ...

唔好話05年, 今年同舊年都好大分別....

我個仔是08年1月出世架...我幫佢報左两間一間在樓下一直都唔晒IN都會有的入...所以我自在所以在出面只報了間學之園點知IN的好緊張最後竟然唔收...好啦以為樓下實收我就去問幾時攪入學手續...佢地竟然話要4月中度再見下我仔仔睇吓點又冇話一定有的讀...以架緊張死我..因為問左好多原來都收晒生...PN都咁難...以架真唔知點算我怕佢冇書讀啊!!!

原帖由 cacanov06 於 10-3-31 11:17 發表

唔好話05年, 今年同舊年都好大分別....

原帖由 anlywan 於 10-3-31 12:56 發表
我個仔是08年1月出世架...我幫佢報左两間一間在樓下一直都唔晒IN都會有的入...所以我自在所以在出面只報了間學之園點知IN的好緊張最後竟然唔收...好啦以為樓下實收我就去問幾時攪入學手續...佢地竟然話要4月中度再見 ...

咁即係你小朋友暫時未有OFFER係手...如果係咁的話, 你可以考慮一些PG, 學前班等等COURSE....其實我有D朋友都冇俾小朋友返PN, 直接報K1......但係我就唔會, 因為我想小朋友學習自理, 語言, SOCIAL SKILL....起碼K1面試時都有多D信心, 況且返學對住老師同其它小朋友總好過對住屋企工人姐姐一個......

但佢咁大個有咩地方可以收佢PG架....

原帖由 cacanov06 於 10-3-31 14:25 發表

咁即係你小朋友暫時未有OFFER係手...如果係咁的話, 你可以考慮一些PG, 學前班等等COURSE....其實我有D朋友都冇俾小朋友返PN, 直接報K1......但係我就唔會, 因為我想小朋友學習自理, 語言, SOCIAL SKILL....起碼K1 ...

原帖由 anlywan 於 10-3-31 14:29 發表
但佢咁大個有咩地方可以收佢PG架....

市面上都有好多呢一類PG, 佢地係TARGET一D未返K1小朋友大約20個到3歳小朋友, 所以你小朋友係乎合入學年紀, 不過我怕俾人話我賣廣告, 我又怕人叫我PM俾佢....所以我會講你自己搵下啦, 你一定搵到喎!  

我唔會咁話你架你一心幫我我懂得分架?請問我點找啊?

原帖由 cacanov06 於 10-3-31 14:36 發表

市面上都有好多呢一類PG, 佢地係TARGET一D未返K1小朋友大約20個到3歳小朋友, 所以你小朋友係乎合入學年紀, 不過我怕俾人話我賣廣告, 我又怕人叫我PM俾佢....所以我會講你自己搵下啦, 你一定搵到喎!   ...

原帖由 anlywan 於 10-3-31 14:42 發表
我唔會咁話你架你一心幫我我懂得分架?請問我點找啊?

你試下係BK 睇下"課程搜尋"先啦! 個度唔啱, 再搵過其它WEBSITE la....有D 女士網呀!

醒目開學勳章

原帖由 cacanov06 於 10-3-31 14:52 發表

你試下係BK 睇下"課程搜尋"先啦! 個度唔啱, 再搵過其它WEBSITE la....有D 女士網呀!

係呀 cacanov06講得啱, 出面有好多pg俾 above 2歲小朋友!

其實pg 同n班有咩唔同 ? 我知n 班就日日返學甘, pg多數1week/次, 甘有咩分別
原帖由 lyhv 於 10-3-31 15:00 發表

係呀 cacanov06講得啱, 出面有好多pg俾 above 2歲小朋友!