用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀幼兒園, 重會唔會同佢地搵補習班呢?
go

讀幼兒園, 重會唔會同佢地搵補習班呢?

醒目開學勳章

前兩日有個媽咪同我講如果有兩間心儀嘅幼兒園offers, 但唔知點揀, 佢建議我揀間平啲, 情願將慳番的幫佢搵補習班, 聽落孜好似有點道理, 請問咁多位家長會認同果位媽媽的說法嗎?

睇你條路想點行, 想第日考英文or 國際學校, 要達到基本入學要求, 如平啲幼兒園provide唔到呢個條件(如廣東話授課)咁咪可上下D英文/ PTH pg, 等小朋友學習環境全面D.
補習班-可能誇張左D. PG or 興趣班- ok la

原帖由 lyhv 於 10-3-26 11:50 發表
前兩日有個媽咪同我講如果有兩間心儀嘅幼兒園offers, 但唔知點揀, 佢建議我揀間平啲, 情願將慳番的幫佢搵補習班, 聽落孜好似有點道理, 請問咁多位家長會認同果位媽媽的說法嗎? ...

???????無野啊~~甘細個就上補習班???幾時先至大???我不會選擇便宜的,只會選擇最合適佢及最合適佢將來條路的學校,如果兩間都是類似學校,甘就會選擇老師邊間最有愛心及學校環境最好,將來派位小學又邊間最好...等等!!!

醒目開學勳章

幾特別的見解.  

我也不會選平的, 之後玩補習, 慳都唔慳得幾多, 仲要花時間同佢四圍找地方補, 自找煩惱.  我寧可找間全面一點的, 就算學費貴一點也值得, 免煩.

醒目開學勳章

呵, 果位媽咪所講的補習班其實係指playgroup, 又或者啲興趣班例如游水, 音樂, 唔係補習社!  係我講得唔好!  

原帖由 lyhv 於 10-3-26 20:41 發表
呵, 果位媽咪所講的補習班其實係指playgroup, 又或者啲興趣班例如游水, 音樂, 唔係補習社!  係我講得唔好!  

呵... 明白了 THANKS!

無論平貴都要搵興趣班架啦!

我唔會睇平貴,而係睇佢既質素。