用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝幼稚園(大埔) 大埔英藝家長請回應
樓主: Jasonlo
go

大埔英藝家長請回應

我想去英藝讀既都有一家既目的既
我當初選佢因為我知佢情度較深,
但係我個女又OK BOR,
我個女每次放學後都會自己話要做功課
我覺得佢識好多英文生字
我就係BUY 佢呢D 野

如果你係想小朋友自由發展又無壓力既話, 未必岩你~~

can you please tell me if it has NET ?

原帖由 cautionchan 於 10-7-19 20:14 發表
我覺得佢識好多英文生字

如果你係想小朋友自由發展又無壓力既話, 未 ...

AGREE~~

我仔仔讀緊N1, 但真係太亂, 同埋D 老師好似無以前咁CARE 小朋友, 而家都幫佢搵緊學校轉~

原帖由 evachow518 於 09-6-10 12:49 發表
我都係LKB嘅家長,依家我哋都好苦惱,事關學校話下學年(即高班)唔會有AM class (國際班),我個小朋友要轉讀PM class。由於我從來都唔知道最後一年嘅幼稚園會無AM class,學校由NC to LK (即低班至中班)都無講個以上嘅安排,所 ...

原帖由 cautionchan 於 10-7-19 20:14 發表
我覺得佢識好多英文生字

如果你係想小朋友自由發展又無壓力既話, 未 ...

你好,我睇完你對大埔英藝的意見,因我本人是剛搬到大埔,所以在無得選擇下... 選了英藝PM N1A,請問你囡囡還在讀嗎?因我想了解多些這學校的各方面,希望你可回覆及多講兩句,因我是第一次做人媽媽,所以好多方面都唔識...請指敎,也因我不能PM出去,希望能等到你的回覆,謝謝!

想讀又唔想讀之間

睇哂大家的意見, 多謝大家分享
我同仔上過佢地的pg, 佢地的理念係幾好, 但真係有d 亂, 好似d野未安排好哂就開班, 每堂要做d咩, 都好似係即興安排咁,

不過我地都有同miss反映程, 點會令個小朋友舒服d, 咁佢地都真係有聽取家長的意見, 每堂都有改善到, 最後果堂, 上得最開心。

我都有同仔報n班, (2012人先夠2age)

見大家講到咁, 好唔好俾仔返好呢,,,
我心態係, k班, 九成唔會係尼間讀, 想出九龍塘try下 (英藝雖則課程深, 我buy的 , 但見d miss, 車輪轉咁, 又真係唔多好~)

各位, 你地覺得, 我係咪n 班俾仔返英藝, 其實都冇大問題, 反正都係返一年, k都會轉第二間

之所以揀尼間n, 因為
1)有全日, 我要返工, 時間上好就d
2)學校大, 環境唔錯, 希望個仔可以返得開心
3)課程深, 對我去考其他k , 可能會有幫助

各位,我的仔仔現就讀英藝n1,開始左1個月左右。
仔仔返學時都會有哭鬧情況,但放學仍見開心,不過就比較攰,都有好快就要訓覺的情況出現。
tp的zenith2位副校長都好nice,每次見到我都會講下仔仔當日情況,而且仔仔回到家中,也會唱下歌,我問他手冊上說明已教的生字,他都可以讀出來。
不過,行政混亂方面都有感混亂,所以會自己keep follow up仔仔,留意class teacher同教學進度。

原帖由 20媽咪 於 11-9-10 14:24 發表
各位,我的仔仔現就讀英藝n1,開始左1個月左右。
仔仔返學時都會有哭鬧情況,但放學仍見開心,不過就比較攰,都有好快就要訓覺的情況出現。
tp的zenith2位副校長都好nice,每次見到我都會講下仔仔當日情況,而且仔仔回到家 ...

我囡囡黎緊12月都會係n班插班生~~
希望真係唔會好似其他家長講得禁差啦~
我同囡囡去過幾次學校, 我見佢都好開心~~
希望佢真係鐘意係哩道番學啦~

引用:Quote:原帖由+20媽咪+於+11-9-10+14:24+發

原帖由 kittylovebb 於 11-09-24 發表
我囡囡黎緊12月都會係n班插班生~~
希望真係唔會好似其他家長講得禁差啦~
我同囡囡去過幾次學校, 我見佢都 ...
我仔也是插班N1E, 1/2先開學! 希望各位bb都開心上學,豐富知識!

回覆:superying 的帖子

今天下午開學了!好緊張呀!昨天有個English speaking class teacher打俾我,提我有adaptation week, 我覺得好caring. 佢仲話自己個小朋友都喊左好多個月先適應,安慰我一番!

咁細心?我囝囝都係今日返,但我覺得好似好亂咁,反而令我好唔放心聽曰佢自己—人。

回覆:大埔英藝家長請回應

明天好想陪仔入去返學呀!

回覆:inchan0124 的帖子

我仔是N1E am class, 是今個月插班的,你囡囡適應左未呢?可否分享下呢?

仲未呀,仲係cry,仲有班主任有無聯絡過你? 我到宜家都未有人聯絡,已經返左過幾星期

昨晚我囝囝仲發惡夢,喊得好勁

引用:仲未呀,仲係cry,仲有班主任有無聯絡過你?

原帖由 emily207 於 12-02-14 發表
仲未呀,仲係cry,仲有班主任有無聯絡過你? 我到宜家都未有人聯絡,已經返左過幾星期 ...
我去接放學嘅時候有急問一句,ms suzanne都有答,我知有家長會打去問,我自己就無. 你可打去問下啦!

我都係接放學問,但我見其他朋友的幼稚園,老師主動打電話講下,仲好密。所以好期望老師會打黎,仲要係n班,好驚老師跟得唔足!

我都係接放學問,但我見其他朋友的幼稚園,老師主動打電話講下,仲好密。所以好期望老師會打黎,仲要係n班,好驚老師跟得唔足!

引用:我都係接放學問,但我見其他朋友的幼稚園,

原帖由 emily207 於 12-02-15 發表
我都係接放學問,但我見其他朋友的幼稚園,老師主動打電話講下,仲好密。所以好期望老師會打黎,仲要係n班 ...
其實佢地下學期先剛開學,又忙又亂,我都唔敢期望咁多,而我見d老師副校都知我個仔個名,所以已經很放心!當然我接放學都會問下!

引用:昨晚我囝囝仲發惡夢,喊得好勁

原帖由 emily207 於 12-02-14 發表
昨晚我囝囝仲發惡夢,喊得好勁
我個仔都有一兩晩係咁!

引用:我都係接放學問,但我見其他朋友的幼稚園,

原帖由 emily207 於 12-02-15 發表
我都係接放學問,但我見其他朋友的幼稚園,老師主動打電話講下,仲好密。所以好期望老師會打黎,仲要係n班 ...
我問過文員,佢話通常返學一星期度班主任就會打比家長,我話無收過電話,佢話可能因家長日所以無打,叫我留名,佢會叫老師覆!所以,唔駛擔心!