用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝幼稚園(大埔) 大埔英藝家長請回應
樓主: Jasonlo
go

大埔英藝家長請回應

Re: 大埔英藝家長請回應

VENUS,
知GA 啦

alexmom
個校長好似唔好老脾WOR..... 咁講野..
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

雖然當日情況係有點失控, 但如果校長本身係好脾氣或有耐性, 應該不至於會咁失禮. 希望她會檢討一下啦. 本來都沒有想過轉校, 但現在可能要諗諗. 所以, 我都會幫阿仔試下搵其他學校.......

VENUSSUM
我個女派了聖公會主風,在馬鞍山的,她有足夠的分,所以第一輪便入到。

英藝林校長
ALEXMOM 寫道:
講開英藝校長, 上星期六的旅行中, 在開場叫小朋友做早操時, 語氣似乎有點粗魯, 她叫家長退後在小朋友玩遊戲的範圍時, 她非常大聲兼命令式說 : "所有家長同我退去紅線後, 吾好行入黎". 其實, 作為一個校長, 是否應以身作則, 說話時不要那麼粗魯呢 ? "同我" 一字是否可用 "請你們" 呢 ?
英藝林校長平日對D小朋友都冇愛心啦!
都係粗粗魯魯咁對D小朋友...有次我個小朋友唔肯入學校門口, 她就一手抓住佢件校服拉佢入門口...我呆左呀....後來我咪同我仔轉校囉......

嘩! 咁都得...好恐佈喎!
邊個 Miss 呀!

但蔡校長好nice  
[url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=38179&forum=3&221]家庭式廉價BB教學資源( 12.11.03)[url/]

其實有好多老師都好好   樹大一定有枯枝既, 有邊間學校所有既老師,教職員同樣都係有heart架!一面倒既評語, 我覺得好似偏激左d 啦, 十隻手指都有長短啦, 有邊個做人媽媽既話自己既小朋友無錯過呀, 自己都會做錯啦, 何況係收人工既老師, 容人之道不可少呀! 如果佢地可以聽取家長意見, 改下就 ok la  

hoilam 寫道:
學術上英藝比我預期中好,因我比亞仔讀N1只係想佢過吓羣體生活,學吓守秩序、紀律、懂得分享,唔好成曰係屋企對住工人咁悶。但英藝嘅N1好似人哋K1咁亞仔在學術上學咗好多嘢。

absolutely agree

現大埔英藝K3家長

我仔仔係大埔英藝由2yrs讀到5yrs高班, 其實佢地d老師變左好多; 但道德同知識既教育做得好好; 阿仔既知識程度已經去到Primary 1
不過老師開明程度同學校既行政開明就做得不足, 好似我個仔開左學2個月至今, 昨日先有"筆順表"同"記憶測驗簿", 好明顯間學校準備不足甘就8月開學
其實間學校既資源同老師都唔錯, 如果行政做好d, 甘佢係大埔既超班Kindergarden

我女女現讀英藝N1,似乎都好開心.:恭: 她讀國際班,個位MIss都好嚴,但好清楚我女的情緒及行為,他們的教學及師資都有80分,但行政方面較差50分.間學校形象好商業.
:wave: :pint:

我阿囡剛剛(2月)上緊N1,返上午,好似幾happy咁,但日日放學未返到屋企就訓左(暫時我車佢),累到好似擔完泥咁,係咪個個(太細)都咁累架?

我仔都係佢地度返緊playgroup, 感覺想唔係話太好, 我有報到今年n班, 但我都覺得行政方面唔好, 好亂, 問非所答, 所以現在有d擔心n班會唔會都係咁....

hi...各位家長你地好...
我地一家剛搬來大埔數月...
仔仔在九龍塘返K1實在很遠...
想為他轉一間較近的學校...
很想了解一下各位對英藝的意見...
謝謝幫忙...

英藝幼稚園的喜與悲

我個女讀英藝由N1到現在LK(中班), 都係讀國際上午班, 忽然收到通告, 下一年唔會再有高班國際上午班, 只有國際下午班或全日. 我問點解, 佢地話今年都冇, 在我問多D之後, 原來讀國際上午班只得9人, 我相信好多學生已經走左.

仲有我個女個班今年已經換左3個外籍老師, 當有老師突然離開, 全部家長都沒有收到任何通知, 當個女講番, 你先知, 最好野就係佢地會話比你聽, 老師屋企有事, 須要回國, 之後會回來. 但2次都係咁, then佢地會話老師唔能夠回來, 會轉新或其他老師. 最搞笑係我竟然撞到個老師係中環當佢地話這個已經回國.

我都唔知仲好唔好比個女讀高班, 又冇上午班, 對佢講野又冇信心, 又最後一年, 又唔知其他學校升小一issue, 好煩..

個女都讀的OK, but no 上午班 for 高班係一個好大問題

Anyone can give me comment or suggestion?

醒目開學勳章

點解咁講呀? 我個囝讀緊n1,我覺得英藝ok wor. 不過如果諗住小一考名校係kln tong讀就應該著數d,因為klnn tong既學校比較有名氣lor.

原帖由 peggyyau 於 09-5-27 21:17 發表
If you go to study at Zenith, you must regret.

大埔英藝家長回應

我都係LKB嘅家長,依家我哋都好苦惱,事關學校話下學年(即高班)唔會有AM class (國際班),我個小朋友要轉讀PM class。由於我從來都唔知道最後一年嘅幼稚園會無AM class,學校由NC to LK (即低班至中班)都無講個以上嘅安排,所以我毫無心理準備,所有計劃都打亂哂!依家我小朋友下午已安排好各種活動比佢參加,如果要讀PM class,又要改時間或放棄參加。事關有D活動係成班一齊上,未必可改時間,而且喺課餘認識嘅小朋友,又因為要轉PM class,令到又無得再一切玩,真係可惜!唉,真煩!!

正如之前個位家長講,我對英藝(Tai Po)都好失望,點解學校嘅安排會咁亂。一學年換3次class teachers,我相信對小朋友嘅學業及心理上都有壞嘅影響。作為家長我只好花更多時間了解子女係學校上課情况,每日必向小朋友查詢今日class teacher 係邊個?or Mr. XXX有無返? or 代課老師係邊個?邊個同你上堂教你嘢?留意小朋友嘅情緒,會唔會唔開心?

上個term連上堂用嘅6本story books都無派,拫據student handbook,小朋友約每3-4weeks會finish reading 1 book,但成個term完哂都無派返比我哋,係家長要打电話問學校先安排派發,個6本書係全新未拆透明包裝紙。我問我個小朋友老師教哂味,答案係no。今個term個6本就派咗,但亦無跟student handbook嘅schedule去教。若果唔教就唔好要我吔買啦,唉!

總括嚟講,係好失望。

我囝囝今年都報左n1呀~~
不過我都諗緊讀唔讀好~ 實在好多負面野~
但我同bb返過pg.. 又唔係想像中咁差..
不過學校管理就真係一般..但我想bb多聽英文同昔普通話....想佢k1面試好d呀~

佢地真係超混亂!教師成日辭職,如果間學校好d老師點會流失咁大law。